Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 27 Ιουνίου 2020 18:19

Νέο τοπίο στις ψηφιακές πληρωμές δημιουργεί η πανδημία

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Μερικά χρόνια πριν, ελάχιστοι θα έμπαιναν στο κόπο να βγάλουν από το πορτοφόλι την κάρτα τους, για μια αγορά των 5 ή ακόμη και των 10 ευρώ. Σήμερα, όμως, και ειδικά μετά το lockdown της πανδημίας ολοένα και περισσότεροι στρέφονται στο “πλαστικό χρήμα”, ακόμη και για αγορές μικρής αξίας.

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία που παρουσίασε στο Digital Banking Forum, o Αντίγονος Παπαδόπουλος, εμπορικός διευθυντής της Cardlink, η οποία διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα τερματικών POS στη χώρα. Τις τελευταίες εβδομάδες το ποσοστό των ανέπαφων συναλλαγών έφθασε το 87%, από 78% που ήταν τον Φεβρουάριο και 71% που ήταν στο τέλος του 2019.

Ρόλο σε αυτό έπαιξε και η αύξηση του ορίου ανέπαφης πληρωμής στα 50 ευρώ, ωστόσο αυξητική τάση καταγράφεται και στις συναλλαγές μικρότερης αξίας. Οι συναλλαγές έως 10 ευρώ έφθασαν να είναι το 41% τον Ιούνιο από 37% τον Φεβρουάριο και 32% στο τέλος του 2019. Οι συναλλαγές έως 5 ευρώ έφθασαν στο 23% από 20% και 16% αντίστοιχα. Αυξημένες ήταν και οι συναλλαγές έως 2 ευρώ! Έφθασαν τον Ιούνιο το 8% των συνολικών συναλλαγών, από 6% τον Φεβρουάριο και 5% στα τέλη του 2019.

Λόγω της αυξημένης χρήσης καρτών για μικρότερης αξίας συναλλαγές, ο μέσος όρος των συναλλαγών έπεσε στα 26 ευρώ, από 28 ευρώ τον Φεβρουάριο και 33 ευρώ τον περασμένο Δεκέμβριο. Πτώση παρουσίασε και η μέση συναλλαγή στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Σύμφωνα, πάντα, με τα στοιχεία της Cardlink, τον Ιούνιο η μέση αξία των συναλλαγών με κάρτα για διαδικτυακές αγορές έπεσε στα 58 ευρώ από τα 70 που ήταν τον Δεκέμβριο.

Η στροφή των καταναλωτών στο ηλεκτρονικό εμπόριο, ακόμη και για προϊόντα που πριν την πανδημία λίγοι θα αγόραζαν διαδικτυακά, ανέβασε το ποσοστό των αγορών αξίας κάτω των 10 ευρώ στο 22%, από 20% που ήταν Φεβρουάριο και 18% τον περασμένο Δεκέμβριο.

Η χρήση του πλαστικού χρήματος αυξάνεται τα τελευταία χρόνια, έτσι και αλλιώς. Το 2019 έκλεισε με άνοδο 14% στην αξία των συναλλαγών με κάρτες, που έφθασε τα 36 δισ. ευρώ. Ακόμη, πέρσι καταγράφηκαν περίπου 1 δισεκατομμύριο συναλλαγές, περίπου 23% παραπάνω από το 2018. Ωστόσο, φαίνεται ότι η πανδημία επιταχύνει τις εξελίξεις στη χρήση του “πλαστικού χρήματος”.

Άνοδος και στο e-banking

Το lockdown οδήγησε και στην μείωση της κίνησης στα γκισέ των τραπεζών, με το ποσοστό των συναλλαγών στα τραπεζικά καταστήματα να πέφτει ακόμη και σε μονοψήφια ποσοστά, για πρώτη φορά.

Όπως ανέφερε στο ίδιο συνέδριο ο διευθυντής ψηφιακής τραπεζικής της Alpha Bank, Άγης Παπαστεργίου, το ποσοστό των συναλλαγών στα καταστήματα της τράπεζας την περίοδο του lockdown, έπεσε στο μόλις 7%, ενώ υπήρξε τεράστια αύξηση του αριθμού των πελατών που απέκτησαν κωδικούς για e-banking.

Κοντά στο 7% έπεσε και το ποσοστό των συναλλαγών και στα καταστήματα της Εθνικής Τράπεζας, όπως δήλωσε ο διευθυντής digital business της τράπεζας, Δημήτρης Πλέσσας. Μάλιστα, ακόμη και σήμερα, το ποσοστό αυτό παραμένει μονοψήφιο.

capital.gr

Διαβάστηκε 2343 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.