Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 26 Ιουνίου 2020 00:18

Η σχέση του Μιωνή με το Αγρίνιο

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Έχουν περάσει δέκα ολόκληρα χρόνια από τότε που ακούσαμε για πρώτη φορά το όνομα του Σάμπυ Μιωνή. Ήταν Ιούνιος του 2010 όταν Ισραηλινοί κομάντο πραγματοποίησαν αιματηρή επέμβαση σε πλοία που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.

Τότε είχε προκαλέσει μεγάλη εντύπωση στην Ελλάδα το ότι ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού στρατού μιλούσε άπταιστα ελληνικά. Ο άνδρας αυτός δεν ήταν άλλος από τον Σάμπυ Μιωνή. Ο Ελληνοϊσραηλινός που είχε γεννηθεί και μεγαλώσει στην Ελλάδα και που, κάποια στιγμή, πήγε στη δεύτερη πατρίδα του το Ισραήλ.

Ο 51χρονος επιχειρηματίας κατάφερε να δημιουργήσει μια κερδοφόρα επενδυτική εταιρεία, την οποία πούλησε με υψηλότατο αντίτιμο. Στη συνέχεια μετεγκαταστάθηκε στο Τελ Αβίβ και θεωρήθηκε υψηλό στέλεχος των πολιτικών πραγμάτων στη νέα του πατρίδα. Τον Φεβρουάριο του 2006 η εταιρεία εξαγοράστηκε από την ελβετική επενδυτική τράπεζα, EFG International.

Σήμερα  έχει φτιάξει, μεταξύ άλλων, έναν φιλανθρωπικό οργανισμό, μέσω του οποίου βοηθά παιδιά με προβλήματα υγείας, αλλά και Έλληνες που αποφασίζουν να μεταναστεύσουν λόγω κρίσης στο Ισραήλ.

Τον τελευταίο καιρό έχει γίνει πρόσωπο των ημερών καθώς έδωσε στη δημοσιότητα την ηχογραφημένη συνομιλία που είχε τον Μάιο του 2016 με τον τότε υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά.

Υπάρχει ωστόσο σχέση του Σάμπυ Μιωνή και με το Αγρίνιο , γεγονός που επίσης είχε δει το φως της δημοσιότητας πριν 10 χρόνια. Σύμφωνα με τα τότε δημοσιεύματα ο πατέρας της οικογένειας, Χαΐμ Βίκτωρ Μιωνής, γεννήθηκε το 1935 στο Αγρίνιο και ήταν το μικρότερο παιδί της οικογένειας.

Στην πόλη του Αγρινίου τότε ζούσαν μόλις έξι εβραϊκές οικογένειες, αφοσιωμένες στην εβραϊκή παράδοση. Το σπίτι της οικογένειας Μιωνή αποτελούσε το κέντρο της κοινοτικής ζωής. Οταν οι Γερμανοί κατέλαβαν την ιταλική ζώνη κατοχής στην Ελλάδα, τον Σεπτέμβριο του 1943, η οικογένεια Μιωνή κατέφυγε σε ένα απομονωμένο χωριό στα βουνά της περιοχής και, με τη βοήθεια της ελληνικής Αντίστασης, παρέμεινε εκεί μέχρι την απελευθέρωση, τον Οκτώβριο του 1944.

Το συμβολαιογραφικό έγγραφο  

Ως γνωστόν το προεπαναστατικό Βραχώρι είχε σημαντική εβραϊκή παρουσία. Οι περισσότεροι από αυτούς έφυγαν το 1821 με την ελληνική επανάσταση ενώ όσοι της εβραϊκής κοινότητας απέμειναν εγκατέλειψαν την πόλη μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το agrinionews.gr  είχε παρουσιάσει ένα εβραϊκό έγγραφο που διέσωσε ψηφιοποιημένο η βιβλιοθήκη του Πανεπιστήμιου της Κολούμπια των ΗΠΑ από τη συλλογή culhebrewmss.

Επρόκειτο για ένα Ketubah δηλαδή ένα εβραϊκό προσύμφωνο γάμου  το οποίο φέρει ημερομηνία έκδοσης 1762 και τόπο υπογραφής την Ακαρνανία. Εκείνη την εποχή εβραϊκή κοινότητα στην ευρύτερη περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας υπήρχε μόνο στο Βραχώρι ( σημερινό Αγρίνιο).

Στο  έγγραφο αυτό το όνομα του γαμπρού ήταν Ιωσήφ Μιωνής ( Maioni Yosef)  της γνωστής εβραϊκής οικογένειας του Αγρινίου. Το συγκεκριμένο έγγραφο είναι ίσως το πιο παλιό έγγραφο συμβολαιογραφικού χαρακτήρα σε άλλη γλώσσα που διασώζεται από το Αγρίνιο.

Η ανάρτηση μάλιστα στο agrinionews.gr έδωσε αφορμή σε οικογένεια από το Ισραήλ να επικοινωνήσει με το site καθώς αναζητούσε τις ρίζες της στο Aγρίνιο.

Πληροφορίες και απο το thetoc.gr 

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 3006 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.