Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  9:42 μμ
 
wm small
Πέμπτη, 25 Ιουνίου 2020 17:46

ΒΑΣΙΛΗ, ΦΕΥΓΕΙΣ ΝΩΡΙΣ!!!

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

γράφει ο Νίκος Κωστακόπουλος

Με βαθιά συγκίνηση και μεγάλη οδύνη ο Δήμος Θέρμου αποχαιρετά σήμερα ένα άξιο τέκνο του. Τον Βασίλη Αντωνόπουλο του Ξενοφώντα. Τον άνθρωπο με το ξεχωριστό ήθος και με την πολυσχιδή δράση στην ευρύτερη περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας.

Η πορεία της ζωής του γνωστή, αλλά πρέπει να περιγραφεί κι εδώ αδρομερώς ως δομικό στοιχείο της προσωπικότητάς του.
Παιδί υπερπολύτεκνης αγροτικής οικογένειας, γεννήθηκε στη Μυρτιά Θέρμου, όπου έμαθε τα πρώτα γράμματα και αργότερα συνέχισε τις γυμνασιακές του σπουδές στο Θέρμο και, αφού σπούδασε ιατρική, δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά ως παιδίατρος στο Αγρίνιο, προσφέροντας τις ιατρικές του υπηρεσίες στην ευρύτερη περιοχή.

Παράλληλα, με την επαγγελματική του ενασχόληση υπήρξε όλα αυτά τα χρόνια ενεργός πολίτης, αναπτύσσοντας πολυσχιδή δράση στην αυτοδιοίκηση, στον αθλητισμό, στη δημόσια διοίκηση, στις κοινωνικές δραστηριότητες.

Δύο συνεχόμενες αυτοδιοικητικές θητείες, (1991-1998), Πρόεδρος της Κοινότητας Μυτιάς και παράλληλα Πρόεδρος του Συμβουλίου Περιοχής της 8ης Εδαφικής Περιφέρειας με έδρα το Θέρμο τη διετία 1997-1998, το 1998 υποψήφιος Δήμαρχος του νεοσύστατου τότε Δήμου Θέρμου και Δημοτικός Σύμβουλος την τετραετία 1999-2001 στον Δήμο Θέρμου και για μια πενταετία πρόεδρος του Γενικού Νοσοκομείου Αγρινίου, Αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας την περίοδο 2011-2014 (ο πρώτος αιρετός αντιπεριφερειάρχης του νομού στον νεοσύστατο τότε θεσμό της περιφερειακής αυτοδιοίκησης), και κατ’ επανάληψη υποψήφιος βουλευτής στην Αιτωλοακαρνανία.

Ως επαγγελματίας υπήρξε άριστα καταρτισμένος επιστημονικά και άσκησε την ιατρική με υψηλό αίσθημα ευθύνης και ανθρωπιά, προσφέροντας μέγιστο κοινωνικό έργο στην ευρύτερη περιοχή, με το να προστρέχει οπουδήποτε υπήρχε ανάγκη και να παρέχει αφενός αφειδώς ιατρικές συμβουλές οποιαδήποτε ώρα του εικοσιτετραώρου και αφετέρου αφιλοκερδώς τις ιατρικές του υπηρεσίες σε πλήθος φτωχών ανθρώπων και σε κοινωνικές κατηγορίες που το είχαν ιδιαιτέρως ανάγκη και όχι μόνο. Υπήρξε ο γιατρός που άσκησε την ιατρική ως λειτούργημα. Κι αυτό είναι κάτι που αποτελεί το σημαντικότερο ίσως από τα στοιχεία της προσφοράς του στον τόπο και στην κοινωνία αλλά και υποθήκη για το μέλλον, καθώς έλαβε χώρα σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από τη νοοτροπία της εμπορευματοποίησης των πάντων.

Η ενασχόλησή του με τα κοινά, σε οποιονδήποτε τομέα από τους προαναφερόμενους κι αν αναφερόταν, (αυτοδιοίκηση πρώτου και δευτέρου βαθμού, κρατική διοίκηση, κεντρική πολιτική, αθλητισμός), χαρακτηριζόταν από τη διάθεση της άδολης προσφοράς και σε καμία περίπτωση από επιδίωξη προσπορισμού προσωπικού οφέλους.

Άνθρωπος βαθιά δημοκρατικός, οπαδός της σύνθεσης και της καταλλαγής, διεξήγαγε με ευπρέπεια όλους τους αγώνες, κερδισμένους και χαμένους, με τους οποίους καταπιάστηκε στην πολυσχιδή δραστηριοποίησή του στα πολιτικά και κοινωνικά πράγματα, και τίμησε τα δημόσια αξιώματα τα οποία κατέλαβε.

Άνθρωπος με σπάνιο ήθος, ανιδιοτελής, σεμνός, πράος, έντιμος, αξιοπρεπής, καλοσυνάτος, καλοπροαίρετος, ευγενής, πρόσχαρος, εργατικός, με πάθος για προσφορά και για συλλογική δράση και με ισχυρή την αίσθηση του καθήκοντος, που είχε ταυτίσει τη ζωή του με τη δοτικότητα.

Σήμερα, όλοι εμείς εδώ αποχαιρετάμε έναν δικό μας άνθρωπο.
Έναν ανθρωπιστή του καιρού μας και πρωταγωνιστή πολιτικών και κοινωνικών αγώνων.
Έναν άνθρωπο που υπηρέτησε με συνέπεια, αφοσίωση και ανιδιοτέλεια τον συνάνθρωπο, την επιστήμη, τον τόπο του, τους θεσμούς, αρχές και αξίες.
Έναν άνθρωπο που τα χαρακτηριστικά που διέθετε, (με κορυφαία όλων την ανιδιοτέλεια, την αγωνιστικότητα και τη δοτικότητα), αποτελούν την παρακαταθήκη του σε μας και στον τόπο.

Αγαπητέ μας Βασίλη,

Συντοπίτη, και για μένα συνάδελφε στην αυτοδιοίκηση, που και σε προσωπικό επίπεδο συμπορευτήκαμε το διάστημα της ενασχόλησής σου με τον Δήμο Θέρμου αλλά και στη συνέχεια στους πολιτικούς σου αγώνες, η μοίρα επεφύλαξε σε μένα το θλιβερό καθήκον και την πικρή τιμή να σού απευθύνω τον τελευταίο χαιρετισμό, εκ μέρους του τόπου σου, του Δήμου Θέρμου, των φίλων και συντοπιτών σου, σε σένα, τον επίλεκτο συμπατριώτη και φίλο.

Υπήρξες ένας ευπατρίδης, αγωνίστηκες στη ζωή σου ως καλός αγωνιστής, ως τίμιος μαχητής για το κοινό καλό και από πολλά μετερίζια.

Φεύγεις δυστυχώς νωρίς από αυτόν τον μάταιο κόσμο και η ζωή δεν σου ανταπέδωσε πολλά από αυτά που σου αναλογούσαν σε βαθμό αντίστοιχο της μεγάλης προσφοράς σου. Σε αντάμειψε όμως με την αγάπη τόσων πολλών ανθρώπων και με την αναγνώριση και τον σεβασμό που κέρδισες από όλους, ακόμη και από τους αντιπάλους σου στους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες, με τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς σου, με την εργατικότητα και με τους αγώνες σου.

Και η αγάπη αυτή θα μείνει ζωντανή για πάντα, χαραγμένη στη μνήμη των ανθρώπων που σε γνώρισαν και συναναστράφηκαν μαζί σου και θα μεταδοθεί και στις επόμενες γενιές του τόπου σου.
Και αυτό το στοιχείο θα κρατά ζωντανή τη μνήμη σου κι έτσι θα ζεις αιώνια.

Γιατί η μνήμη είναι ζωή.

Από σήμερα ο τόπος μας, το χωριό σου, (η Μυρτιά, ο Δήμος Θέρμου, η Αιτωλοακαρνανία), θα είναι φτωχότερος. Τα αισθήματα όλων εμάς που σήμερα αποχαιρετάμε αλλόκοτα, καθώς κυρίαρχη είναι η οδύνη μας που φεύγεις από κοντά μας, αλλά παράλληλα αισθανόμαστε και περηφάνια για ό,τι υπήρξες.

Κι αυτό, γιατί βαθιά μέσα μας ξέρουμε ότι ο θάνατος δεν υφίσταται για τους ανθρώπους της προσφοράς, καθώς αυτοί ζουν στις καρδιές και στις συνειδήσεις των συνανθρώπων τους.

Γι' αυτό κι εσύ θα συνεχίσεις να ζεις, αφού ήσουν ένας απ' αυτούς.

Το παιδιάστικο χαμόγελό σου και το λαμπερό πρόσωπό σου, στοιχεία που αντανακλούσαν την ψυχική του αγνότητα, θα μείνουν ζωντανά στο νου και στην καρδιά των ανθρώπων που συναναστράφηκαν μαζί σου. Σε όλους αυτούς που σήμερα βρεθήκαμε εδώ για να σου απευθύνουμε το ύστατο «Χαίρε».

Με τη συναίσθηση της πενιχρότητας των λόγων μου, τελειώνω αγαπητέ μας Βασίλη, απευθύνοντάς σου τόσο προσωπικά όσο και εκ μέρους των συντοπιτών σου, του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου Θέρμου και όλων των συνδημοτών σου, τον τελευταίο χαιρετισμό, μαζί με τη διαβεβαίωση σε σένα και στην οικογένειά σου πως θα κρατάμε ζωντανή στο μυαλό και στην καρδιά μας την ξεχωριστή σου παρουσία.

Στους οικείους σου εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια!

Ας είναι αιωνία η μνήμη σου και ελαφρύ το χώμα της γενέθλιας γης της Μυρτιάς που θα σε σκεπάσει!

Θα σε θυμόμαστε για πάντα!

Καλό σου ταξίδι!

(Επικήδειος που εκφωνήθηκε από τον Νίκο Σ. Κωστακόπουλο, με την ιδιότητά του ως Προέδρου Δημοτικού Συμβουλίου Θέρμου, κατά την τελετή εκφοράς του Βασίλη Ξ. Αντωνόπουλου από τον Ι. Ναό Αγίας Τριάδας Αγρινίου στις 25-6-2020)

Διαβάστηκε 2222 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.