Σάββατο, 20η Απριλίου 2024  8:13 πμ
 
wm small
Πέμπτη, 25 Ιουνίου 2020 00:22

Αιτωλοακαρνανία: Μειώνεται συνεχώς ο μαθητικός πληθυσμός

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Υπογεννητικότητα και εγκατάλειψη της υπαίθρου δείχνουν τα στοιχεία

«Αδειάζουν» τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας στην ύπαιθρο και ενισχύονται στα αστικά κέντρα. Μείωση παρατηρείται μέχρι στιγμής και στις φετινές εγγραφές στην Πρωτοβάθμια. Ποια είναι η συνολική εικόνα που έχουν οι διευθυντές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Αιτωλοακαρνανίας

Σε φάση εγγραφών είναι στην παρούσα φάση τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Αιτωλοακαρνανία. Στη Δευτεροβάθμια, σύμφωνα με τον Διευθυντή Χρήστο Καζαντζή, τόσο στα ΓΕΛ, όσο και στα ΕΠΑΛ, οι εγγραφές διαρκούν μέχρι και 2 Ιουλίου. Στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, σύμφωνα με τον Διευθυντή της Χρήστο Κολοβό, θα διαρκέσουν μέχρι και τέλος του τρέχοντος μηνός για τα νηπιαγωγεία, ενώ για το δημοτικό ήδη έχουν λήξει.

Όπως αναφέρει στη «Σ» ο κ. Καζαντζής: «στα αστικά κέντρα, δηλαδή το Αγρίνιο, το Μεσολόγγι και τη Ναύπακτο, παρατηρείται μια σταθερότητα σχετικά με το σχολικό πληθυσμό, την ίδια στιγμή, στα σχολεία της υπαίθρου υπάρχει μείωση του μαθητικού πληθυσμού που προσδιορίζεται μεταξύ 15% και 30% ανάλογα την περιοχή. Τα σημαντικότερα ποσοστά της μείωσης παρουσιάζονται στις περιοχές της Παραβόλας, της Μακρυνείας και του Θέρμου. Παραδοσιακά σ’ αυτές ή αντίστοιχες περιοχές στον υπόλοιπο νομό, οι μαθητές στην πρώτη Γυμνασίου ήταν τουλάχιστον 30, ενώ πλέον μετά βίας αγγίζουν τους 20. Ωστόσο, υπάρχουν και περιοχές στην Αιτωλοακαρνανία που τα σχολεία της δευτεροβάθμιας λειτουργούν με ελάχιστους μαθητές, όπως λ.χ. στη Μαλεσιάδα Βάλτου, τον Εμπεσό και τον Άγιο Βλάσιο. Στον Άγιο Βλάσιο λ.χ. υπάρχουν σε όλες τις τάξεις της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης συνολικά 7 μαθητές, ενώ υπάρχουν και τάξεις με 2 παιδιά. Εκεί παρατηρείται το φαινόμενο ότι πολλοί μαθητές μετακινούνται από μόνοι τους προς σχολεία του Αγρινίου και μένουν πίσω μαθητές που έχουν πρόβλημα ως προς την μετακίνηση. Ωστόσο, αυτό παρατηρείται και σε πολλές άλλες περιοχές πέριξ των αστικών κέντρων της Αιτωλοακαρνανίας. Στο παρελθόν αντίστοιχα σχολεία με ελάχιστα παιδιά διέθεταν πάνω από 15 μαθητές, κάτι που δεν ισχύει πλέον. Αυτό το φαινόμενο όμως διαπιστώνεται σε πολλούς νομούς της χώρας. Σήμερα υπάρχουν σχολεία σε διάφορους νομούς που λειτουργούν με 2 ή 3 παιδιά».

Σύμφωνα με τον κ. Καζαντζή: «την τελευταία πενταετία κατά Μ.Ο. υπάρχει μείωση του μαθητικού πληθυσμού στην Αιτωλοακαρνανία κατά 20%. Το 2015 υπήρχαν 14.000 μαθητές, ενώ σήμερα είναι σχεδόν 12.000. Το ενθαρρυντικό είναι πως οι μαθητικός πληθυσμός δεν έχει μειωθεί πέρσι και φέτος πέριξ των αστικών κέντρων. Συγκεκριμένα στα περισσότερα κεντρικά λύκεια του Αγρινίου κατά Μ.Ο. υπήρχαν και υπάρχουν 5 τμήματα με 25 μαθητές».

Ωστόσο μέσα στο περιβάλλον αυτό που οδηγεί σε σκέψεις για την υπογεννητικότητα και την εγκατάλειψη των χωριών, το θετικό στοιχείο είναι ότι «γιγαντώθηκε» ο αριθμός των μαθητών στα ΕΠΑΛ. «Τα τελευταία δύο χρόνια υπάρχει μια γιγάντωση του αριθμού των μαθητών στα ΕΠΑΛ του νομού. Η αύξηση προσδιορίζεται στο 10% και πιθανότατα θα υπάρξει και συνέχιση της ανόδου του ποσοστού αυτού, διότι πλέον υπάρχει η δυνατότητα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση».

Στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση, όπως αναφέρει ο Διευθυντής της Χρήστος Κολοβός: «από το 2010 μέχρι και το 2016 που υπάρχουν τα στατιστικά υπήρχε μεγάλη μείωση του μαθητικού πληθυσμού στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση που άγγιζε και το 30% λόγω της υπογεννητικότητας. Σήμερα, στην πρώτη δημοτικού γράφτηκαν 1.550 παιδιά, όσο περίπου και πέρσι. Ωστόσο ίσως στο τέλος της περιόδου των εγγραφών διαπιστωθεί μια μικρή αύξηση από τον αριθμό που γνωρίζουμε σήμερα, λόγω των εκπρόθεσμων εγγραφών. Στα προνήπια η πρώτη εικόνα που υπάρχει για φέτος είναι ότι εγγράφηκαν 1.380 παιδιά, δηλαδή υπάρχει μείωση κατά 150 παιδιά, αλλά η εκτίμηση είναι πως η μείωση δεν θα είναι αυτή, καθώς υπάρχουν εκπρόθεσμες εγγραφές από γονείς, που δεν αντιλήφθηκαν την υποχρεωτική εγγραφή των παιδιών τους. Ωστόσο η μείωση θα παραμείνει σημαντική. Από τα στοιχεία που έχουμε στην διάθεσή μας αυτή την στιγμή, με μαθηματική ακρίβεια τα επόμενα χρόνια τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Αιτωλοακαρνανίας θα έχουν περίπου 1.500 μαθητές ανά τάξη – έτος».

Κων/νος Χονδρός – Εφημερίδα Συνείδηση

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 1204 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.