Σάββατο, 20η Απριλίου 2024  2:04 πμ
 
wm small
Τρίτη, 23 Ιουνίου 2020 21:33

Αιτωλοακαρνανία: Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι μελισσοκόμοι

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Είδαν την ανοιξιάτικη παραγωγή τους να χάνεται λόγω κορονοϊού – Μάστιγα και οι παράνομες ελληνοποιήσεις

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι Αιτωλοακαρνάνες μελισσοκόμοι, λόγω των επιπτώσεων που έχει επιφέρει στον κλάδο η πανδημία του κορονοϊού! Φέτος για πρώτη φορά χάθηκε εξ ολοκλήρου η ανοιξιάτικη παραγωγή κάθε είδος μελιού με αποτέλεσμα οι μελισσοκόμοι να μην βάλουν ούτε ευρώ στην τσέπη τους.

«Ο Έλατος που είναι εκ των βασικότερων «πηγών» που μας δίνει μέλι, φέτος έδωσε μέλι μόνο για 5 μέρες. Μετά ούτε για δείγμα. Πριν την απαγόρευση της κυκλοφορίας τα δείγματα που είχαμε αναφορικά με την παραγωγή μελιού ήταν θετικά, αλλά μετά ήρθε η απόλυτη καταστροφή. Ένα ελάχιστο ποσοστό μελιού που μας απέμεινε το δίνουμε 3 ευρώ το κιλό, τη στιγμή που το ένα κιλό στον μελισσοκόμο κοστίζει σίγουρα 10 ευρώ, διότι συμπεριλαμβάνονται και τα έξοδα μετακίνησης. Φέτος, η καταστροφή επήλθε διότι οι μελισσοκόμοι δεν μπορούσαν να μεταφέρουν τα μελίσσια τους από τον ένα νομό στον άλλο» τόνισε στη «Σ» το μέλος του Δ.Σ. του Μελισσοκομικού Συλλόγου Αιτωλοακαρνανίας Δημήτρης Κατσαούνης.

Το μέλος του Δ.Σ. του μελισσοκομικού συλλόγου Αιτωλοακαρνανίας Δημήτρης Κατσαούνης

Η ανοιξιάτικη παραγωγή χάθηκε, ενώ εάν υπάρξουν νέες απαγορεύσεις από το φθινόπωρο, η μελισσοκομία κινδυνεύει με «λουκέτο»! «Χάσαμε την παραγωγή της άνοιξης από το πεύκο και την πορτοκαλιά, ενώ η βελανιδιά έκοψε την «λεπτή γραμμή» και αναμένουμε να δούμε που θα «κάτσει η μπίλια», αν δηλαδή διασωθεί κάτι ή χάσουμε εντελώς και την παραγωγή αυτή» σημείωσε ο κ. Κατσαούνης, ο οποίος συμπλήρωσε: «αν τους επόμενους μήνες υπάρξει εκ νέου απαγόρευση κυκλοφορίας τα πράγματα θα είναι τραγικά σε σημείο που θα αναγκάσει πολλούς συναδέλφους να εγκαταλείψουν τον χώρο».

Επίσης, όπως αναφέρει ο κ. Κατσαούνης, ένα ακόμη ζήτημα που τους δημιουργεί πρόβλημα κάθε χρονιά και πολύ περισσότερο φέτος λόγω κορονοϊού, είναι και οι παράνομες ελληνοποιήσεις μελιού. «Μας προκαλεί μεγάλη ζημιά το θέμα των παράνομων ελληνοποιήσεων. Στην Αιτωλοακαρνανία υπάρχουν κάποιες οικογένειες που ζουν αποκλειστικά από την μελισσοκομία. Ακόμη και σε αυτές τις περιπτώσεις δεν υπάρχει οικονομική στήριξη από το αρμόδιο υπουργείο».

Κώστας Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 1440 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία