Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  10:50 πμ
 
wm small
Δευτέρα, 22 Ιουνίου 2020 14:01

Πρωτοποριακή χειρουργική αφαίρεση όγκου στο πάγκρεας

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Mία πρωτοποριακή επέμβαση (εγχείρηση Appleby) πραγματοποιήθηκε τον Μάιο  στον όμιλο «Υγεία», μετατρέποντας έναν συμβατικά ανεγχείρητο όγκο παγκρέατος, ο οποίος ενθυλάκωνε ζωτικές αρτηρίες πίσω από το πάγκρεας, σε εγχειρήσιμο, ανεβάζοντας ακόμη ψηλότερα την ελληνική χειρουργική.

Για να μπορέσει να καταστεί ο όγκος αυτός εγχειρήσιμος έπρεπε να αφαιρεθεί η κοιλιακή αρτηρία και η κοινή ηπατική αρτηρία μαζί με τον όγκο, γεγονός που καθιστά εξαιρετικά σπάνια και θεωρητικά επικίνδυνη την επέμβαση, αν δεν διενεργηθεί από μια πολύ έμπειρη στο θέμα αυτό χειρουργική ομάδα.

Ο ασθενής υπεβλήθη πρώτα σε χημειοθεραπεία. Στη συνέχεια διασφαλίστηκε ένα παράπλευρο δίκτυο αρτηριών, με την καθοριστική συμβολή της επεμβατικής ακτινολογίας, για την παροχή αίματος στο ήπαρ. Ακολούθως, αφαιρέθηκε το σώμα και η ουρά του παγκρέατος μαζί με τον κοιλιακό άξονα και την κοινή ηπατική αρτηρία. Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε από τον Διευθυντή Α' Χειρουργικής Κλινικής Νοσοκομείου Μητέρα-Υγεία, Επίκ. καθηγητή Χειρουργικής, Mayo Clinic, κ. Γρηγόρη Τσιώτο και την ομάδα του, ανοίγοντας νέους ορίζοντες στη θεραπεία ασθενών με προχωρημένο καρκίνο παγκρέατος, στους οποίους μέχρι τώρα χορηγείτο αποκλειστικά παρηγορική θεραπεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην παγκόσμια ιατρική βιβλιογραφία οι δύο μεγαλύτερες μελέτες επί του θέματος αυτού, περιλαμβάνουν η μεν πρώτη 191 ασθενείς από 23 κέντρα παγκρέατος σε όλον τον κόσμο, σε χρονικό ορίζοντα 17 ετών, πράγμα που καθιστά την αναλογία στο ένα περιστατικό ανά δύο χρόνια, ανά κέντρο. Η δεύτερη μελέτη αφορά 283 ασθενείς από 18 κέντρα παγκρέατος παγκοσμίως σε 38 έτη, καθιστώντας την αναλογία σε λιγότερο από ένα στη διετία. Αντιλαμβάνεται λοιπόν κανείς την σπανιότητα αυτών των επεμβάσεων, οι οποίες έχουν πολύ αυστηρές ενδείξεις.

Ο ασθενής είχε πολύ καλή μετεγχειρητική πορεία και πήρε εξιτήριο την έκτη μέρα. Μάλιστα, η ιστολογική εξέταση έδειξε ότι όλοι οι λεμφαδένες και όλα τα εγχειρητικά όρια ήταν υγιή.

Όπως ανέφερε ο ίδιος ο κ. Τσιώτος, «Η μετατροπή των ανεγχείρητων όγκων παγκρέατος σε εγχειρήσιμους με αφαίρεση και των γειτονικών εμπλεκομένων αρτηριών και φλεβών, είναι εγχείρηση τεχνικά πολύ απαιτητική και δύσκολη. Η δική μας ομάδα, έχοντας πλέον αποδεδειγμένη και δημοσιευμένη εμπειρία στις αφαιρέσεις προχωρημένου παγκρεατικού καρκίνου, συνεχίζει στον δρόμο που χάραξε εδώ και χρόνια, προχωρώντας πέρα από τις συμβατικές εγχειρήσεις παγκρεατεκτομής, τύπου Whipple, σε εκτομές  πυλαίας-μεσεντέριας φλέβας, και τώρα και σε εκτομές μεγάλων αρτηριών. Είμαστε υπερήφανοι που, εξ όσων γνωρίζουμε, είμαστε από τους πρώτους, αν όχι οι πρώτοι, που εφαρμόζουν μια τόσο απαιτητική επέμβαση στην Ελλάδα και παραμένουμε προσηλωμένοι στο στόχο μας: να συνεχίζουμε να αυξάνουμε τον αριθμό των ασθενών με ανεγχείρητους όγκους τους οποίους καταφέραμε να μετατρέψουμε σε εγχειρήσιμους, αυξάνοντας σημαντικά το προσδόκιμο ζωής τους».

Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο τηλέφωνο 210 68 67 688 & 697 209 42 30 ή επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: www.digestive-surgery.gr

Διαβάστηκε 2285 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.