Τρίτη, 23η Απριλίου 2024  10:50 πμ
 
wm small
Δευτέρα, 22 Ιουνίου 2020 09:59

«Σκούπα» και στη Διώρυγα Αμφιλοχίας

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Στη διάλυση των συμβάσεων προχώρησε το Υπουργείο Υποδομών

Το έργο που αφορά την άρδευση περισσότερων από 100.000 στρέμματα καρκινοβατεί για 15 και πλέον χρόνια

Στη διάλυση των συμβάσεων με την «Αναστηλωτική ΑΤΕ», που αφορούν το έργο της «Διώρυγας Αμφιλοχίας και σήραγγας Βάλτου για άρδευση-ύδρευση κοινοτήτων Επαρχίας Βάλτου» προχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα το Υπουργείο Υποδομών, αφού διαπίστωσε ότι ο ανάδοχος αδυνατεί να συνεχίσει τις εργασίες και να ολοκληρώσει το έργο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εδώ και ένα χρόνο περίπου δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία εργασία από την πλευρά του αναδόχου, στον οποίο τα προηγούμενα χρόνια είχαν δοθεί από το Υπουργείο Υποδομών αλλεπάλληλες παρατάσεις. Το δυστύχημα είναι ότι μιλάμε για ένα πολύ σημαντικό έργο για το δυναμικό τομέα της αγροτικής παραγωγής στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Αμφιλοχίας αφού με την  κατασκευή αγωγού μεταφοράς νερού δυτικά του Αχελώου,πρόκειται να αρδεύσει πάνω από 100.000 στρέμματα και παράλληλα να υδρεύσει περιοχές του δήμου της Αμφιλοχίας.

Το έργο, για περισσότερα από 15 χρόνια καρκινοβατεί, καθώς η πρώτη σύμβασή του ανάγεται στο μακρινό 2006 (!), ωστόσο μετά από ένα αέναο «σταμάτα – ξεκίνα» και με προβλήματα στη χρηματοδότησή του, το 2012 το έργο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ, προκειμένου ακριβώς αυτά τα προβλήματα να πάψουν. Δυστυχώς όμως μέχρι σήμερα δεν κατέστη εφικτό να ολοκληρωθεί, παρά το γεγονός ότι μέχρι σήμερα έχουν καταβληθεί στον ανάδοχο 8,5 εκατ. ευρώ για την σύμβαση που αφορά την «Αποπεράτωση Διώρυγας Αμφιλοχίας και σήραγγας Βάλτου για άρδευση-ύδρευση κοινοτήτων Επαρχίας Βάλτου» και 21, 1 εκατ. ευρώ όσον αφορά την «Ανακατασκευή Διώρυγας Δ1 και επέκταση διώρυγας Αμβρακίας – Αμφιλοχίας».

Ο δήμαρχος Αμφιλοχίας Γιώργος Κατσούλας

Ο δήμαρχος Αμφιλοχίας Γιώργος Κατσούλας μιλώντας στη «Σ» για το θέμα δήλωσε πως πρόσφατα ενημερώθηκε για το θέμα από τους αρμοδίους του Υπουργείου Υποδομών και την απόφαση να διαλυθούν οι συμβάσεις με τον ανάδοχο. Μάλιστα το Υπουργείο Υποδομών προτίθεται να προκηρύξει τις υπολειπόμενες εργασίες των δύο συμβάσεων σε μια εργολαβία – σκούπα, έτσι ώστε το έργο να ολοκληρωθεί. Σύμφωνα με το Γ. Κατσούλα «το έργο καρκινοβατεί εδώ και πολλά χρόνια και έπρεπε επιτελούς να παρθεί μια απόφαση, γιατί πρόκειται για ένα έργο κρίσιμο για τον αγροτικό κόσμο του δήμου Αμφιλοχίας και την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα στην περιοχή μας».

Το φυσικό αντικείμενο του έργου

Το έργο αφορά την αποπεράτωση της διώρυγας Αμφιλοχίας καθώς και της σήραγγας και διώρυγας Βάλτου για την ύδρευση κοινοτήτων επαρχίας Βάλτου Ν. Αιτωλοακαρνανίας. Και οι υπολειπόμενες εργασίες του είναι:
Για την διώρυγα Αμφιλοχίας υπολείπονται 950μ. περίπου, καθώς και η περίφραξη ανάντη/κατάντη της διώρυγας, η κατασκευή οδοστρωσίας (3Α) της παράπλευρης οδού, επίχωση ανάντη της διώρυγας, κατασκευή τεχνικών έργων, το αντλιοστάσιο Αμφιλοχίας και ο σχετικός καταθλιπτικός αγωγός του.
Για την σήραγγα Βάλτου υπολείπονται 59 μέτρα. Για την διώρυγα Βάλτου υπολείπονται 2.185μ, η κατασκευή της δεξαμενής ρύθμισης, η επίχωση του κατασκευασμένου τμήματος της διώρυγας, η οδοστρωσία με 3Α της παράπλευρης οδού, και η περίφραξη ανάντη/κατάντη της διώρυγας.

Αντικείμενο του έργου είναι η κατασκευή του αγωγού μεταφοράς νερού δυτικά του Αχελώου, με σκοπό την ύδρευση και άρδευση κοινοτήτων της επαρχίας Βάλτου του Νομού Αιτωλοακαρνανίας με την παροχέτευση υδάτων από τον ποταμό Αχελώο.

Συγκεκριμένα περιλαμβάνει:

-κατασκευή υπόλοιπου τμήματος διώρυγας Αμβρακίας μήκους 6χλμ
-κατασκευή διώρυγας Αμφιλοχίας μήκους 9,227χλμ,
-κατασκευή αντλιοστασίου Αμφιλοχίας και του καταθλιπτικού αγωγού
-κατασκευή δεξαμενής ρύθμισης διώρυγας βάλτου
-κατασκευή διώρυγας Βάλτου μήκους 2,685χλμ
-μελέτη και κατασκευή σήραγγας Αμφιλοχίας-Βάλτου μήκους 2,091χλμ
-λειτουργία του συνόλου των έργων για ένα ημερολογιακό έτος

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα “Συνείδηση”

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 1154 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.