Τρίτη, 23η Απριλίου 2024  9:42 πμ
 
wm small
Πέμπτη, 18 Ιουνίου 2020 00:10

Άκτιο – Αμβρακία: Επιστροφή λόγω ΣτΕ στην εργολαβία – σκούπα

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το
  • To Υπουργείο είχε ακυρώσει το διαγωνισμό αλλά τώρα αναγκάζεται να τον συνεχίσει
  • Καραμανλής: Ουαί και αλίμονο αν δεν τελειώσει το Άκτιο – Αμβρακία το 2023

«Πρέπει να «τρέξουμε» το έργο για να τελειώσει το 2023. Διότι ουαί και αλίμονο μας, εάν δεν τελειώσει το 2023». Με αυτή τη χαρακτηριστική αποστροφή ο Υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής έκλεισε την απάντησή του στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του ΚΙΝΑΛ Δημήτρη Κωνσταντόπουλου, αναφορικά με την ολοκλήρωση του πολύπαθου οδικού άξονα Άκτιο – Αμβρακία.

Υπενθυμίζεται ότι το έργο έχει «κολλήσει» μετά τη δημοπράτηση της εργολαβίας – σκούπα σε ένα δικαστικό κυκεώνα αλλεπάλληλων προσφυγών από τους συμμετέχοντες στο διαγωνισμό, ενώ το Υπουργείο Υποδομών στα τέλη του 2019 αποφάσισε να ακυρώσει το διαγωνισμό και να προχωρήσει στην επαναπροκήρυξή του. Ωστόσο πρόσφατα το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε τις προσφυγές του υπουργείου Υποδομών και της κοινοπραξίας ΑΚΤΩΡ – ΤΕΡΝΑ, υπέρ της ακύρωσης του διαγωνισμού και έκανε δεκτή την παρέμβαση της ιταλικής GD Infrastrutture (που είναι ο δεύτερος μειοδότης του έργου), υπέρ της συνέχισής του.

Ο Υπουργός Υποδομών ανακοίνωσε λοιπόν το βράδυ της Δευτέρας από το βήμα της Βουλής πως το Υπουργείο θα συμμορφωθεί με την απόφαση του ΣτΕ και θα επιστρέψει στο διαγωνισμό της εργολαβίας – σκούπα. Κάτι που συνιστά μια αναγκαστική στροφή στις επιλογές του Υπουργείο Υποδομών καθώς πριν λίγους μήνες, η ηγεσία του εμφανίζονταν αποφασισμένη να χαράξει μια άλλη διαδρομή για την ολοκλήρωση του έργου, αυτή της επαναπροκήρυξης.

«Η απόφαση του ΣτΕ μας λέει να κάνουμε το εξής: Να επιστρέψουμε στον αρχικό διαγωνισμό του 2018, να απευθυνθούμε σε όσους συμμετείχαν στο διαγωνισμό μέχρι και τις 31/12/2019 και να τους ζητήσουμε να ανανεώσουν τις προσφορές τους και να προσκομίσουν ανανεωμένες εγγυητικές επιστολές. Επειδή λοιπόν δεν θα επιτρέψουμε και εμείς να γίνει αυτό το έργο ένα σύγχρονο «Γεφύρι της Άρτας», θα κινηθούμε με πολύ γρήγορους ρυθμούς» είπε χαρακτηριστικά ο Κ. Καραμανλής και πρόσθεσε : «δεν έχουμε τη δυνατότητα να γυρίσουμε πίσω και να πούμε ότι «ακυρώνουμε τον διαγωνισμό και πάμε ξανά από την αρχή», διότι θα φτάσει το 2023 και το έργο αυτό δεν θα έχει γίνει».

Ως προς το χρονοδιάγραμμα που ζήτησε ο κ. Κωνσταντόπουλος να προσδιοριστεί και να τεθεί στη δημοσιότητα, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών απάντησε ότι δεν μπορεί να μιλήσει με σαφήνεια το χρονοδιάγραμμα, αλλά υπογράμμισε με δραματικούς τόνους την αναγκαιότητα να «τρέξει» το έργο ώστε να τελειώσει το 2023. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής «αν το έργο αυτό δεν τελειώσει μέχρι το 2023, κινδυνεύουμε να χάσουμε τα χρήματα. Δηλαδή, να πρέπει μέχρι το 2025 να το χρηματοδοτήσουμε με εθνικούς πόρους. Και αν δεν έχει τελειώσει μέχρι το 2025, κινδυνεύουμε με τη λεγόμενη «δημοσιονομική διόρθωση». Δηλαδή, για να το καταλάβουν αυτό όσοι μας ακούν, να έρθει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να ζητήσει το σύνολο της δικής της συμμετοχής των χρημάτων πίσω.»

Καραμανλής : Η εργολαβία -σκούπα δεν είχε ούτε κατ’ αποκοπή τίμημα, ούτε σχεδιάστηκε με τη δέουσα σοβαρότητα

Πάντως σε πολιτικό επίπεδο ο Κ. Καραμανλής υπερασπίστηκε την αρχική επιλογή του Υπουργείου να ακυρώσει το διαγωνισμό της εργολαβίας – σκούπα επιτιθέμενος στην προηγούμενη κυβέρνηση. «Στην Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, δεν είμαστε διατεθειμένοι να επαναλάβουμε τα ίδια λάθη που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ και τα οποία στην ουσία καταδίκασαν το έργο αυτό. Ήταν λάθη συστηματικά, όπως για παράδειγμα η λεγόμενη εργολαβία- σκούπα του 2018, η οποία –άκουσον, άκουσον!- είχε προϋπολογισμό 150 εκατομμύρια, όταν όλο το έργο, ένα έργο που είχε υπογράψει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και ο κ. Ρέππας το 2010, με την έκπτωση -θεωρητικά- θα στοίχιζε 177 εκατομμύρια. Αυτή η εργολαβία -σκούπα δεν είχε ούτε κατ’ αποκοπή τίμημα -πολύ βασικό λάθος αυτό- ούτε σχεδιάστηκε με τη δέουσα σοβαρότητα, με αποτέλεσμα να ανοίξει η «χαρά» των δικηγόρων, δηλαδή προσφυγές παντού» είπε ο Υπουργός Υποδομών και πρόσθεσε : «τον περασμένο Ιούλιο βρήκαμε το έργο σε τέλμα, με εγκλωβισμένη την Κοινοπραξία που είχε αναλάβει το έργο το 2018. Από τότε ξεκινούν οι δικαστικές διαμάχες, από το 2018, με τις γνωστές προσφυγές συγκεκριμένης εταιρείας. Βλέπετε υπάρχουν εταιρείες που ειδικεύονται όχι στην παραγωγή έργων, αλλά στις δικαστικές διαμάχες. Υπό το πρίσμα αυτό λαμβάνουμε μία απόφαση σημαντική. Διότι βλέπουμε ότι έχουν περάσει 24 μήνες χωρίς στην ουσία να έχει εκτελεστεί το έργο, των τριάντα μηνών -αυτό είναι το χρονοδιάγραμμα- και αποφασίσαμε να ματαιώσουμε τον διαγωνισμό».

Ολοκληρώνοντας την απάντησή του στην Επίκαιρη Ερώτηση, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών έκανε έκκληση προς τον τεχνικό κόσμο της χώρας να σταματήσουν οι προσφυγές, οι οποίες, όπως είπε, δεν λειτουργούν υπέρ του δημοσίου συμφέροντος και να «βάλουν όλοι κρασί στο νερό τους» ώστε να «τρέξει» το έργο και να ολοκληρωθεί μέχρι το 2023.

Δ. Κωνσταντόπουλος: Δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη και να μην μπορούν να ολοκληρωθούν 43 χιλιόμετρα

Ο Δ. Κωνσταντόπουλος στην τοποθέτησή του είπε ότι η Αμβρακία Οδός αποτελεί έργο πνοής για τη Δυτική Ελλάδα καθώς πρόκειται για έναν αυτοκινητόδρομο 48 χιλιομέτρων που θα προσφέρει ασφάλεια στις μετακινήσεις και θα δημιουργήσει προδιαγραφές ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή. Ωστόσο, όπως ανέφερε, η κατασκευή του έργου έχει εξελιχθεί σε σύγχρονο «Γεφύρι της Άρτας», έναν εφιάλτη δίχως τέλος για την Αιτωλοακαρνανία που συνεχίζει να πληρώνει υψηλό φόρο αίματος από τα θανατηφόρα τροχαία στην παλιά εθνική.

Ο Δ. Κωνσταντόπουλος μίλησε για την αναγκαιότητα ολοκλήρωσης του έργου μέχρι το 2023 λόγω της υφιστάμενης υπάρχουσας ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, αλλά και για την γενική αναγκαιότητα ολοκλήρωσης των δημόσιων έργων. Να μην μένουν, όπως σημείωσε, μακέτες στα χαρτιά, αλλά να ολοκληρώνονται υπηρετώντας το δημόσιο συμφέρον και την εγχώρια ανάπτυξη. Όπως χαρακτηριστικά είπε «η Ελλάδα δεν αντέχει άλλα δημόσια έργα υπερτιμημένα και εντέλει μισοτελειωμένα. Έργα που σχεδιάζονται για να εξυπηρετήσουν το δημόσιο συμφέρον και, εντέλει, να το υπονομεύουν και τα ίδια να υπονομεύονται μέσα από τις καθυστερήσεις. Έργα που δεν ολοκληρώνονται και είναι εις βάρος ασφαλών αυτοκινητοδρόμων, που όλοι αυτούς θέλουμε, για να βαδίσουμε σωστά στην τουριστική ανάπτυξη και την καθημερινότητά μας.»

Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε ότι η παράκαμψη της Αμφιλοχίας, δηλαδή η τέταρτη εργολαβία, KNAUF- Λουτρό είναι το πιο επικίνδυνο σημείο και παρά το γεγονός ότι έχει ολοκληρωθεί κατά 70% δεν μπορεί να παραδοθεί στους πολίτες ανολοκλήρωτο. Τόνισε, μάλιστα, ότι οι δικαστικές διαμάχες δεν ενδιαφέρουν τους πολίτες καθώς και ότι δεν μπορούμε, όπως είπε, να μιλάμε για ανάπτυξη και οι πολίτες να χρησιμοποιούν ακατάλληλους δρόμους λόγω γραφειοκρατίας και αστοχιών του Υπουργείου. Και ζητώντας απαντήσεις ως προς την πορεία της ολοκλήρωσης του έργου υπογράμμισε χαρακτηριστικά «δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη και για οδικά δίκτυα με ασφάλεια και να μην μπορούν να ολοκληρωθούν σαράντα τρία χιλιόμετρα. Να μιλάμε για τουρισμό, που είναι η βαριά μας βιομηχανία και η ελκυστική μας πρόταση στην παγκόσμια αγορά του τουρισμού, και να μην έχουμε τα συνοδευτικά έργα, με ασφαλείς αυτοκινητοδρόμους.»

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα «Συνείδηση»

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 1050 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.