Πέμπτη, 25η Απριλίου 2024  9:28 πμ
 
wm small
Τρίτη, 16 Ιουνίου 2020 18:14

Εμπορικός Σύλλογος Αγρινίου: «Διχάζει» το πενθήμερο

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το
  • Σε αυτοσυγκράτηση καλεί το ΔΣ του Συλλόγου τον Σ. Κωστίκογλου
  • Σ. Κωστίκογλου: Σφυγμομέτρηση και όχι  επίσημη ψηφοφορία το ερωτηματολόγιο
  • Π. Μπεσίνης: «Δερβέναγας» το ΔΣ στον  αγώνα επιβίωσης του κάθε συναδέλφου

Του Δημήτρη Παπαδάκη

Στην αναμενόμενη ανακοίνωση για τη συνέχιση και φέτος του θερινού πενθημέρου προχώρησε το Σάββατο ο Εμπορικός Σύλλογος Αγρινίου. Παρά το lockdown λόγω κορονοϊού και φέτος τα εμπορικά καταστήματα του Αγρινίου αποφασίστηκε να παραμείνουν κλειστά τα Σάββατα του Ιουλίου και του Αυγούστου.

Ωστόσο η φετινή απόφαση είχε πάρα πολλά «απόνερα», όπως η παραίτηση του Παναγιώτη Μπεσίνη από την προεδρία του Συλλόγου, κυρίως όμως αποτέλεσε την αφορμή για να προκληθεί μια άνευ προηγουμένου ρήξη στις τάξεις των συνδικαλιστών του εμπορικού κόσμου του Αγρινίου.

Το ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου, που αναπλήρωσε τη θέση του προέδρου με την Αλέκα Μοσχονά, στην ανακοίνωσή του υπογραμμίζει ότι «η απόλυτη πλειοψηφία μελών και μη μελών ψήφισαν υπέρ της εφαρμογής θερινού πενθημέρου», μέσα από μια διαδικασία όμως που έγινε μέσω ερωτηματολογίου. Διαδικασία που έγινε, λόγω του ότι τα προληπτικά μέτρα κατά του κορονοϊού δεν επιτρέπουν τη διεξαγωγή Γενικής Συνέλευσης. Ωστόσο από ορισμένους η διαδικασία αυτή θεωρήθηκε αμφιλεγόμενη, εν αντιθέσει με το ΔΣ του Συλλόγου που θεωρεί αυτονόητο «να σεβαστεί το αποτέλεσμα που έλαβε και να αποτρέψει τη διαστρέβλωση της θέλησης της πλειοψηφίας».

Το αποτέλεσμα του ερωτηματολογίου που κατέδειξε πως το 53% επιθυμεί να διατηρηθεί το θερινό πενθήμερο, από ορισμένους θεωρήθηκε οριακό. Το ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου πάντως σήκωσε το γάντι και επιτέθηκε στο Σ. Κωστίκογλου, επικεφαλής του συνδυασμού «Ενωμένο Εμπόριο-Αξιοπιστία-Προοπτική» καλώντας τον σε αυτοσυγκράτηση… «Δυστυχώς, αποδεικνύει πως δεν έχει σε μεγάλη εκτίμηση τις δημοκρατικές διαδικασίες και σκοπεύει να τις χρησιμοποιήσει όσο τον βολεύουν» αναφέρει χαρακτηριστικά το ΔΣ του Συλλόγου και προσθέτει πως «φαίνεται ότι η «πολύχρονη» πείρα που συνεχώς επικαλείται δεν τον έχει βοηθήσει στο να κατανοήσει τα αυτονόητα».

Από την πλευρά του ο Σ. Κωστίκογλου χαρακτηρίζει σφυγμομέτρηση και όχι  επίσημη ψηφοφορία τη διαδικασία του ερωτηματολογίου. «Το αποτέλεσμα δεν μπορεί να εκληφθεί ως οριστικό. Και  αυτό γιατί το  ΔΣ του συλλόγου έπρεπε να αξιολογήσει  ότι  το 53% που απάντησε  ΚΛΕΙΣΤΑ δεν μπορεί να αγνοεί το υπόλοιπο 47% και το ΔΣ να καλεί τους συναδέλφους να το εφαρμόσουν» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τα βέλη του προς το ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου εξαπολύει και ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου εκτιμώντας ότι « το ΔΣ του συλλογικού μας οργάνου ούτε λίγο ούτε πολύ να προαναγγέλλει την πρόθεσή του να γίνει ….. «δερβέναγας» στην προσωπική αγωνία αλλά και τον προσωπικό αγώνα επιβίωσης του κάθε συναδέλφου».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του εμπορικού Συλλόγου:

Το θερινό πενθήμερο σαφέστατα και δεν είναι το σοβαρότερο πρόβλημα της αγοράς.Για λόγους που δεν είναι του παρόντος να παρουσιαστούν, φέτος μεθοδεύτηκε, άκαιρα η σχετική συζήτηση.

Λόγω των ειδικών συνθηκών που δεν επιτρέπουν την διεξαγωγή Γενικής Συνέλευσης, επιλέχθηκε να διακινηθεί ερωτηματολόγιο σε μέλη και μη μέλη του Συλλόγου ισάριθμα, καλύπτοντας και σημαντικό αριθμό καταστημάτων στο χώρο των τροφίμων.

Όλοι οι συνάδελφοί μας γνώριζαν πολύ καλά ότι συμμετείχαν σε μια διαδικασία και εξέφραζαν την άποψή τους σαν να μετείχαν σε μια ανοιχτή δημοκρατική ψηφοφορία.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου ανακοινώνει ότι:

Η απόλυτη πλειοψηφία μελών και μη μελών ψήφισαν υπέρ της εφαρμογής θερινού πενθημέρου για το 2020 για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.

Το Δ.Σ. του Ε.Σ.Α. στην συνεδρίασή του στις 11-6-2020 αποφάσισε το αυτονόητο.

Να σεβαστεί το αποτέλεσμα που έλαβε και να αποτρέψει τη διαστρέβλωση της θέλησης της πλειοψηφίας.

Γιατί το Δ.Σ. του Ε.Σ.Α.:

–          είναι εκτελεστικό όργανο των αποφάσεων των μελών του.

–          έχει ευθύνη να τις υπερασπιστεί και να τις διαφυλάξει.

–          δεν έχει δικαίωμα παρουσίας, λόγου και ύπαρξης αν αναζητά τρόπους να καθυποτάξει την πλειοψηφία στην μειοψηφία.

Καλούμε τους συναδέλφους που ψήφισαν «ανοιχτά»:

–          να μην ανοίξουν κανένα Σάββατο του 2μήνου και να εφαρμόσουν μια απόφαση στη διαδικασία της οποίας μετείχαν.

–          να βάλουν τη συλλογικότητα πάνω από όλα και να στείλουν ηχηρό μήνυμα σε όλους, εντός κι εκτός των τειχών.

Καλούμε τους συναδέλφους που ψήφισαν περιορισμένη εφαρμογή:

–          να πράξουν το ίδιο ακριβώς όπως επίσης καλεί την απόλυτη πλειοψηφία που η ψήφος της αποτελεί δεσμευτική απόφαση για όλους μας, να θεωρήσει καθήκον της να υπερασπιστεί τον σεβασμό αυτής της απόφασης.

Το Δ.Σ. λυπάται αλλά είναι υποχρεωμένο να απευθύνει αυστηρή σύσταση και να καλέσει σε αυτοσυγκράτηση τον επικεφαλής του συνδυασμού Ενωμένο Εμπόριο-Αξιοπιστία-Προοπτική. Τον εγκαλεί να αναλογιστεί αν οι ενέργειές του συμφωνούν με τον τίτλο του συνδυασμού του. Τονίζει πως ούτε στην ενότητα ούτε στην αξιοπιστία ούτε στην προοπτική για τον εμπορικό κόσμο και το συλλογικό του όργανο προσφέρει υπηρεσίες όποιος σχεδιάζει στο πως θα περιφρονήσει την απόλυτη πλειοψηφία. Δυστυχώς, αποδεικνύει πως δεν έχει σε μεγάλη εκτίμηση τις δημοκρατικές διαδικασίες και σκοπεύει να τις χρησιμοποιήσει όσο τον βολεύουν. Φαίνεται ότι η «πολύχρονη» πείρα που συνεχώς επικαλείται δεν τον έχει βοηθήσει στο να κατανοήσει τα αυτονόητα.

Τέλος το Δ.Σ. ενημερώνει:

–          θα εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες που υπάρχουν για την όσο γίνεται πιο άμεσα σύγκλιση Εκλογοαπολογιστικής Γενικής Συνέλευσης και προκήρυξης εκλογών.(θα εκδοθεί σχετική ανακοίνωση).

Μέχρι τότε όλα τα μικρά και μεγάλα θέματα που αφορούν τη δουλειά μας και την επιβίωσή μας θα είναι σε καθημερινή του έγνοια είτε συνδέονται με αποφάσεις της δημοτικής αρχής είτε της κυβέρνησης αντίστοιχα. (θα εκδοθεί σχετική ανακοίνωση).

Η απάντηση Κωστίκογλου

Με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να καταθέσω  εκ μέρους του συνδυασμού μας  τις απόψεις μας σε σχέση με την ανακοίνωση που εξέδωσε το  Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου στις 13-6-2020.

Αναφορικά με την απόφαση για το θερινό πενθήμερο  που καλούνται να εφαρμόσουν οι συνάδελφοι έμποροι το φετινό καλοκαίρι  δηλώνω ότι:

1.O σχεδιασμός και η εκτέλεση της διαδικασίας   του ερωτηματολογίου για την καταγραφή της άποψης των συναδέλφων  έγινε  βεβιασμένα και με λάθος τρόπο .

Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί επίσημη ψηφοφορία ,αλλά μια σφυγμομέτρηση. Κατά συνέπεια το αποτέλεσμα δεν μπορεί να εκληφθεί ως οριστικό. Και  αυτό γιατί το  ΔΣ του συλλόγου έπρεπε να αξιολογήσει  ότι  το 53% που απάντησε  ΚΛΕΙΣΤΑ δεν μπορεί να αγνοεί το υπόλοιπο 47%(34%ΑΝΟΙΧΤΑ και 12,25 ΑΛΛΟ) και το ΔΣ να καλεί τους συναδέλφους να το εφαρμόσουν.

Το  ερωτηματολόγιο το οποίο διακινήθηκε  από τον σύλλογο δεν είχε στη τρίτη του επιλογή συγκεκριμένη πρόταση από το ΔΣ . Γιατί έτσι   θα μπορούσαν να επιλέξουν οι συνάδελφοι μια  εναλλακτική πρόταση  εκτός από το Ανοιχτά η Κλειστά που ήταν οι δύο άλλες επιλογές. Εμείς έγκαιρα κάναμε πρόταση ώστε να παραμείνουν  ΚΛΕΙΣΤΑ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΤΑ ΣΑΒΒΑΤΑ  ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΧΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΝΟΣ ΜΗΝΑ  στον πρώην  Πρόεδρο του συλλόγου και αυτό το επισημάναμε λόγω των έκτακτων συνθηκών που επικρατούν σήμερα στην αγορά ,αλλά  αυτό  δεν ελήφθη υπ όψιν. Την ίδια πρόταση επανέλαβα   και ενώπιον του ΔΣ σε συνεδρίαση του  που έγινε στις 10-6-2020 όταν και προσκλήθηκα να παρευρεθώ  από τον πρώην Πρόεδρο του συλλόγου.

Ο συνδυασμός μας  επίσης με επιστολή του στο νέο  ΔΣ στις 12-6-2020  και πριν την επίσημη ανακοίνωση του συλλόγου  κάλεσε τους συναδέλφους για άλλη μια φορά να συζητήσουν για ένα διάστημα ΚΛΕΙΣΤΑ ΤΑ ΣΑΒΒΑΤΑ από 18 Ιουλίου έως και 15 Αυγούστου,  γιατί  πιστεύουμε ότι λόγω των εξελίξεων που έχουν προκύψει  στην αγορά αυτή η πρόταση θα είχε αποδοχή από την συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων .

2.Όσον αφορά αυτά που γράφονται   προς το πρόσωπο μου έχω να δηλώσω προς τα μέλη του ΔΣ ότι ΘΛΙΒΟΜΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΗ ΤΗ  ΦΡΑΣΕΟΛΟΓΙΑ. Η στάση και η συμπεριφορά τους  δεν ταιριάζει στην ιστορία του συλλόγου.

Θέλω  επίσης  με εντελώς  ξεκάθαρο  και κατηγορηματικό  τρόπο  να απευθυνθώ στο ΔΣ και να δηλώσω ότι  και ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΜΟΥ ΑΝΟΙΧΤΟ  θα συνεχίσω να κρατώ  και στην ΑΓΟΡΑ  κοντά στους συναδέλφους μου  θα εξακολουθήσω  να  βρίσκομαι, να συζητώ  μαζί τους ,να ακούω τις αγωνίες τους και να λαμβάνω τα μηνύματα, όπως αυτό άλλωστε κάνω  εδώ και  τριάντα πέντε χρόνια με ανιδιοτέλεια και συνέπεια, πάντα προσπαθώντας για την  επίλυση των προβλημάτων  τους.

3.Ο συνδυασμός μας ΕΝΩΜΕΝΟ ΕΜΠΟΡΙΟ που συγκροτήθηκε πριν λίγους μήνες  για να συμμετέχει στις εκλογές του ΕΣΑ όταν αυτές γίνουν ,έχει σαν σκοπό όχι να ΔΙΧΑΣΕΙ αλλά να ΕΝΩΣΕΙ ,όχι να αγκυλωθεί σε καρέκλες ,ούτε να έχει ρόλους ,ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΣ ΜΑΣ ΣΤΟΧΟΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΥΠΗΡΕΤΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΜΑΣ ΟΡΓΑΝΟ , ΜΕ ΥΨΗΛΟ ΗΘΟΣ ,ΜΕ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ  ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΜΕ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ  ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗ ΜΑΣ.

Αυτοί που τελικά θα  κρίνουν  και  θα αποφασίσουν για αυτό  είναι οι ίδιοι οι συνάδελφοι μας.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ

ΚΩΣΤΙΚΟΓΛΟΥ ΣΩΚΡΑΤΗΣ

Π. Μπεσίνης : Ποτέ το ερωτηματολόγιο δεν όρισε την απόφαση

Διαβάζοντας την ανακοίνωση του ΔΣ του ΕΣΑ με την οποία γνωστοποιεί την απόφαση του για εφαρμογή θερινού πενθημέρου τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο και για φέτος το καλοκαίρι του 2020,μερικές σκέψεις ….”μειοψηφικές” με “ταλαιπώρησαν” και αποφάσισα να τις κάνω και δημόσιες,

ΣΚΕΨΗ 1η

Είναι λάθος να λέει το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου μας  ότι δεν μπορούσε να κάνει απολύτως τίποτε άλλο ,παρά μόνο  να εφαρμόσει την “απόφαση ” της “απόλυτης” πλειοψηφίας, όπως αυτή αποτυπώθηκε από την διακίνηση του ερωτηματολογίου.

Και είναι λάθος γιατί κανένα “ερωτηματολόγιο” δεν μπορεί να αντικαταστήσει την γενική συνέλευση του συλλόγου ούτε φυσικά να την υποκαταστήσει.

Οι απαντήσεις στην διακίνηση του ερωτηματολογίου δίνονται “κατά μόνας” ,είναι συνήθως της στιγμής και σίγουρα ο ερωτώμενος δεν έχει συμμετάσχει στην “ζύμωση” μιας ανοιχτής και ζωντανής διαδικασίας όπου οι διαφορετικές απόψεις θα αντιπαρατεθούν με επιχειρήματα, θα “εξαντληθούν” στον διάλογο και στο τέλος  θα επιτευχθεί  ίσως και η σύνθεσή τους.

Πάντοτε άλλωστε το ερωτηματολόγιο διενεργούνταν είτε για να επιβεβαιώσει την απόφαση της γενικής συνέλευσης είτε για να δώσει το στίγμα της αγοράς πριν από αυτή. ΠΟΤΕ για να ορίσει την απόφαση.

ΣΚΕΨΗ 2η

Φέτος σε μια εντελώς διαφορετική συγκυρία (πρωτόγνωρη για πάρα πολλούς λόγους) και με δεδομένη την αδυναμία σύγκλισης γενικής συνέλευσης, το Δ.Σ μπορούσε (ίσως και να όφειλε) να αναλάβει την ευθύνη και να πάρει μόνο του  απόφαση .Μπορούσε και να ΜΗΝ πάρει απόφαση. Και στην μια και στην άλλη περίπτωση ουσιαστικά και τυπικά νομιμοποιούνταν.

ΣΚΕΨΗ 3η

Είναι λάθος του Δ.Σ με “ελαφρά την καρδία” να επικαλείται διαρκώς την «απόλυτη πλειοψηφία» των ερωτώμενων συναδέλφων ,όταν μάλιστα αυτή είναι και οριακή (53 %) και να αγνοεί ή και να υποτιμά την μειοψηφία  όταν μάλιστα είναι και “ισχυρη”.

ΣΚΕΨΗ 4η

Είναι λάθος του Δ.Σ να περιορίζεται στην εντελώς επιφανειακή ανάλυση του “προφίλ” των ερωτώμενων συναδέλφων (μέλη-μη μέλη) και να αγνοεί  ή να μην λαμβάνει υπόψην του μια σειρά από ‘αλλα ουσιαστικά κατά την γνώμη μου χαρακτηριστικά που έχουν να κάνουν με το αντικείμενο της εμπορίας, την θέση τους  στην αγορά κ.τ.λ.

ΣΚΕΨΗ 5η

Είναι λάθος του Δ.Σ (και ίσως το σημαντικότερο) να μην λαμβάνει ουσιαστικά υπόψιν του ότι φέτος είναι μια άλλη χρονιά, εντελώς διαφορετική από κάθε προηγούμενη, από “γεννήσεως” εμπορικής δραστηριότητας θεωρώ.

Ο κλάδος μας και η κοινωνία ολόκληρη μόλις πριν λίγες μέρες βγήκαν(?) από ένα πρωτόγνωρο και παρατεταμένο lockdown με ότι αυτό συνεπάγεται για όλους και τον καθένα ξεχωριστά.

Παρόλα αυτά το ΔΣ του συλλογικού μας οργάνου φαίνεται όχι μόνο να αδυνατεί να πάρει αποφάσεις ανάλογες της κρισιμότητας των καιρών αλλά  ούτε λίγο ούτε πολύ να προαναγγέλλει την πρόθεσή του να γίνει …..”δερβέναγας” στην προσωπική αγωνία αλλά και τον προσωπικό αγώνα επιβίωσης του κάθε συναδέλφου.

      ΥΓ.

Και μια …”άποψη”…..

Θεωρώ ότι ο σύλλογός μας δεν έχει ανάγκη και δεν πρέπει να πορευτεί με…”ανακλήσεις” από τις ”εφεδρείες”. Έχει ανάγκη να πλαισιωθεί, να στηριχτεί, να μαζικοποιηθεί και να “εκφραστεί” ….!!! μέσα από την ενεργή συμμετοχή περισσότερων και νέων συναδέλφων που με την ορμή ,το θάρρος τον αλτρουισμό και την νιότη τους θα πάνε τον σύλλογό μας ένα βήμα μακρύτερα. Αρκεί εμείς να τους εμπιστευτούμε και αυτοί να το αποφασίσουν.

Τι απάντησαν οι έμποροι του Αγρινίου στο ερωτηματολόγιο για το θερινό πενθήμερο

ΕΡΩΤΗΘΗΚΑΝ:     400

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ:

ΑΝΟΙΧΤΑ:               136   –  34%

ΚΛΕΙΣΤΑ:                214   –  53,50%

ΑΛΛΟ:                         49   –  12,25%

ΟΤΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ  Ο ΕΣΑ:   1  –  0,25%

ΑΠΟ ΟΣΟΥΣ ΑΠΑΝΤΗΣΑΝ ΑΝΟΙΧΤΑ

ΜΕΛΗ :  59

ΜΗ ΜΕΛΗ:  77

ΑΠΟ ΟΣΟΥΣ ΑΠΑΝΤΗΣΑΝ ΚΛΕΙΣΤΑ:

ΜΕΛΗ: 110

ΜΗ ΜΕΛΗ:104

ΑΠΟ ΟΣΟΥΣ ΑΠΑΝΤΗΣΑΝ ΑΛΛΟ:

ΜΕΛΗ: 38

ΜΗ ΜΕΛΗ: 11

ΟΤΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ Ο ΕΣΑ: 1  ΜΗ ΜΕΛΟΣ

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 2490 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.