Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  9:53 μμ
 
wm small
Τρίτη, 16 Ιουνίου 2020 00:51

Υποχρεωτική επισήμανση βόειου κρέατος

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Δημοσιεύτηκε στη διαύγεια η υπουργική απόφαση με τα συμπληρωματικά μέτρα σχετικά με την επισήμανση του βόειου κρέατος και των προϊόντων με βάση το βόειο κρέας.

Η υποχρεωτική επισήμανση του βόειου κρέατος, συμπεριλαμβανομένων των τριμμάτων βόειου κρέατος, του βόειου κιμά και των τεμαχίων βόειου κρέατος, προσυσκευασμένων ή μη, σε κάθε στάδιο εμπορίας γίνεται σύμφωνα με το τμήμα I του τίτλου ΙΙ του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1760/2000, τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1825/2000, το άρθρο 9 του ν. 4492/2017 (Α΄156) και την παρούσα απόφαση.

Ειδικά τα σφαγεία πραγματοποιούν την επισήμανση των σφαγίων βοοειδών κατά την ταξινόμησή τους, με τέσσερις ετικέτες (4), μία σε κάθε τεταρτημόριο του σφαγίου και συγκεκριμένα στα εξής σημεία: στα οπίσθια τεταρτημόρια του παραφιλέτου στο ύψος του τέταρτου οσφυϊκού σπονδύλου και στα μπροστινά τεταρτημόρια στο ύψος του χονδρού άκρου του στήθους, 10 έως 30 εκατοστά περίπου από την ξιφοειδή απόφυση του στέρνου.

Οι ετικέτες είναι τετράγωνες και το μέγεθός τους κυμαίνεται από 50cm2 έως 100 cm2 . Οι χαρακτήρες για την αναγραφή των πληροφοριών είναι έντονα κεφαλαία γράμματα ή αριθμοί. Το ύψος όλων των γραμμάτων και αριθμών είναι τρία (3) χιλιοστά με εξαίρεση τα στοιχεία της ταξινόμησης για τα οποία το ύψος είναι διπλάσιο. Οι ετικέτες μπορούν να περιλαμβάνουν προαιρετικές ενδείξεις σύμφωνα με το τμήμα ΙΙ του τίτλου ΙΙ του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1760/2000 κάτω από τις πληροφορίες με τις υποχρεωτικές ενδείξεις. Αν οι ετικέτες περιλαμβάνουν επιπλέον προαιρετικές ενδείξεις, το μέγεθός τους μπορεί να είναι μεγαλύτερο από 100 cm2 . Όλες οι ετικέτες φέρουν τη σφραγίδα του σφαγείου όπου έγινε η σφαγή με ευθύνη του σφαγείου, συνοδεύουν τα σφάγια ή τα τμήματα αυτών σε όλα τα στάδια εμπορίας τους κι ένα αντίγραφο τους παραμένει στο σφαγείο για δύο έτη.

Όταν το βόειο κρέας προέρχεται από ζώα τα οποία γεννήθηκαν, εκτράφηκαν και σφάχτηκαν στην Ελλάδα, τα σφαγεία τοποθετούν στα σφάγια των εν λόγω ζώων ετικέτες με τη διάταξη των στοιχείων του υποδείγματος 1 του άρθρου 4.

Όταν το βόειο κρέας προέρχεται από ζώα τα οποία δεν έχουν καταγωγή από την Ελλάδα αλλά σφάχτηκαν στην Ελλάδα, τα σφαγεία τοποθετούν ετικέτες με τη διάταξη των στοιχείων του υποδείγματος 2 του άρθρου 4.

α) Όταν η ηλικία του ζώου είναι έως 8 μηνών αναγράφεται ολογράφως η φράση «Μοσχάρι γάλακτος» στις ετικέτες της παρ. 2.
Η ηλικία εξακριβώνεται από τις πληροφορίες που είναι διαθέσιμες στην ψηφιακή υπηρεσία «Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Κτηνιατρικής», η οποία τηρείται στη Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ, καθώς και από το διαβατήριο του ζώου σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 911/2004.

β) Όταν, σύμφωνα με το σημείο ΑΙΙ του παραρτήματος ΙV του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1308/2013, στην ταξινόμηση αναγράφεται:

αα) η κατηγορία Ζ, στις ανωτέρω ετικέτες αναγράφεται ολογράφως η φράση «Νεαρό μοσχάρι»,

ββ) η κατηγορία Ε, στις ανωτέρω ετικέτες αναγράφεται ολογράφως η φράση «Μοσχίδα»,

γγ) η κατηγορία Α, στις ανωτέρω ετικέτες αναγράφεται ολογράφως η φράση «Μόσχος»,

δδ) η κατηγορία Β, στις ανωτέρω ετικέτες αναγράφεται ολογράφως η φράση «Ταύρος»,

εε) η κατηγορία D, στις ανωτέρω ετικέτες αναγράφεται ολογράφως η φράση «Αγελάδα», στστ) η κατηγορία C, στις ανωτέρω ετικέτες αναγράφεται ολογράφως η φράση «Ευνουχισμένο άρρεν ζώο άνω των 12 μηνών».

Δείτε αναλυτικά ΕΔΩ.

Διαβάστηκε 1307 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία