Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  1:40 μμ
 
wm small
Σάββατο, 13 Ιουνίου 2020 13:55

Πανελλαδικές: Ξεκινά τη Δευτέρα η δοκιμασία για 6.238 υποψηφίους από τη Δυτ. Ελλάδα – Πρωτόγνωρη διαδικασία με μάσκες λόγω κορονοϊού

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Στη «σκιά» του κορωνοϊού θα διεξαχθούν φέτος οι πανελλαδικές εξετάσεις που ξεκινούν την ερχόμενη Δευτέρα 15 Ιουνίου με μέτρα και αποστάσεις ασφαλείας.

Στη Δυτική Ελλάδα στη «μάχη» των πανελλαδικών εξετάσεων ρίχνονται 6.238 υποψήφιοι (6.421 πέρυσι) των ΕΠΑΛ και ΓΕΛ.

Οι μαθητές λόγω του κορωνοϊού έχουν να διαχειριστούν ένα επιπρόσθετο άγχος που προκάλεσε κυρίως, ο εγκλεισμός τους λόγω της καραντίνας αλλά και η αβεβαιότητα που βίωσαν όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα προκαλώντας τους μεταβαλλόμενα συναισθήματα.

Ωστόσο, η προετοιμασία τους δεν αφορά μόνο τη φετινή χρονιά και έτσι τα μηνύματα για την επιτυχή έκβαση της προσπάθειάς τους είναι ενθαρρυντικά.

ΑΝΤΙΣΗΠΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΑΣΚΕΣ

Με απόφαση που έχουν συνυπογράψει η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ορίστηκαν αναλυτικά τα μέτρα που θα ληφθούν για την αποτροπή διασποράς του κορωνοϊού.

Οπως προκύπτει, η χρήση μάσκας θα είναι προαιρετική για τους υποψηφίους αλλά υποχρεωτική για τους επιτηρητές, ενώ θα πρέπει να τηρούνται αποστάσεις 1,5 μέτρου.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι, παρά τις υψηλές θερμοκρασίες που θα επικρατούν κατά την εκκίνηση των Πανελλήνιων 2020, οι αίθουσες θα «δροσίζονται» μόνο με φυσικό αερισμό καθώς δεν επιτρέπονται οι ανεμιστήρες.

Σύμφωνα με τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης, Κώστα Γιαννόπουλο τα εξεταστικά κέντρα είναι έτοιμα να υποδεχτούν τους υποψήφιους, ενώ έχουν αποσταλεί από το Υπουργείο Παιδείας μάσκες και αντισηπτικά για την κάλυψη των αναγκών.

Μάλιστα, όπως δήλωσε φέτος θα λειτουργήσουν στην Πάτρα για πρώτη φορά  εξεταστικό κέντρο στο 7ο ΕΠΑΛ για τους φυσικά αδυνατούντες μαθητές οι οποίοι μετέβαιναν στην Αθήνα.

Το εξεταστικό κέντρο θα καλύψει εκτός από τη Δυτική Ελλάδα και μαθητές απ’ όλη την περιοχή της Ηπείρου, της Θεσπρωτίας, της Λευκάδας, Κεφαλονιάς, Ζακύνθου, Μεσσηνίας, ενώ αντίστοιχα για πρώτη φορά θα λειτουργήσει και εξεταστικό Κέντρο στο Μουσικό σχολείο  της Πάτρας για τους υποψήφιους που επιθυμούν να εισαχθούν στις μουσικές σχολές των Πανεπιστημίων

Το πρόγραμμα

Το πρώτο μάθημα στο οποίο θα εξεταστούν οι υποψήφιοι είναι η Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία (Γενικής Παιδείας) για τα ΓΕΛ και τα Νέα Ελληνικά (Γενικής Παιδείας) για τα ΕΠΑΛ.

Υπενθυμίζεται ότι φέτος οι υποψήφιοι των ΓΕΛ θα δώσουν εξετάσεις και με το νέο σύστημα (εξέταση στο μάθημα της Κοινονιωλογίας αντί Λατινικών και απουσία συντελεστών βαρύτητας στις βαθμολογίες των μαθημάτων, οι διαφορές μεταξύ άλλων) και με το παλιό.

Έτσι, οι υποψήφιοι που θα εξεταστούν με το ΝΕΟ σύστημα, στις 17/6 θα εξεταστούν στα Αρχαία Ελληνικά (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών) και στα Μαθηματικά (Ομάδες Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).

Στη συνέχεια, στις 19/6 θα εξεταστούν στη Βιολογία (Ομάδα Προσανατολισμού Σπουδών Υγείας) και στην Κοινωνιολογία (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών).

Ακολουθούν, η εξέταση στη Φυσική στις 22/6 (Ομάδες Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας) και στις 24/6 στην Ιστορία και την Πληροφορική, των Ομάδων Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής αντίστοιχα.

Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με την εξέταση στις 26/6 στην Χημεία (ΟΠ Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας) και την Οικονομία (ΟΠ Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).

Οι υποψήφιοι των ΓΕΛ που θα δώσουν με το ΠΑΛΙΟ σύστημα, θα έχουν κατά βάση κοινό πρόγραμμα με όσους δώσουν με το νέο. Εξαίρεση, στις 22/6 θα πραγματοποιηθεί η εξέταση των Λατινικών (ΟΠ Ανθρωπιστικών Σπουδών), στις 24/6 η εξέταση του μαθήματος «Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον» (ΟΠ Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής) και στις 26/6 η εξέταση του μαθήματος «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας» (ΟΠ Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).

Σε ό,τι αφορά τα ΕΠΑΛ, μετά την εξέταση των Νέων Ελληνικών (16/6), θα πραγματοποιηθεί η εξέταση στα Μαθηματικά (‘Αλγεβρα) στις 18/6. Στη συνέχεια, από τις 20 έως και τις 30/6 θα πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις στα μαθήματα ειδικότητας.

Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 και είναι κοινή για τους υποψηφίους. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08.00 και η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις ώρες. Εξαίρεση, το μάθημα ειδικότητας: Αρχιτεκτονικό Σχέδιο (ΕΠΑΛ), για το οποίο η διάρκεια εξέτασης είναι τέσσερις ώρες.

Σημειώνεται ότι ακόμα αναμένεται το πρόγραμμα των Ειδικών Μαθημάτων.

Ένα ακόμη βήμα, η ανακοίνωση του αριθμού εισακτέων. Παρ’όλο που η ανακοίνωση του ακριβή αριθμού δεν έχει γίνει από πλευράς υπουργείου, ωστόσο η υπουργός, Νίκη Κεραμέως, στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε διαδικτυακά είχε αναφέρει ότι δεν θα υπάρξει μεγάλη αλλαγή σε σχέση με τον περυσινό.

82.159 υποψήφιοι στα ΓΕΛ για 77.970 θέσεις

*2.159 θα είναι οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων (ημερησίων και εσπερινών) που δήλωσαν συμμετοχή στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2020, με το παλαιό και το νέο σύστημα. Το παραπάνω προκύπτει από σχετική Υπουργική Απόφαση που υπεγράφη σήμερα.

Υπενθυμίζεται, ότι ο συνολικός αριθμός εισακτέων στις σχολές, στα τμήματα και στις Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης για το ακαδημαϊκό έτος 2020-21 έχει καθοριστεί στους 77.970, αριθμός ίδιος με εκείνον της περυσινής χρονιάς.

tempo24.gr

Διαβάστηκε 1289 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.