Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 12 Ιουνίου 2020 20:13

Σημαντική θετική εξέλιξη για το πάρκο Αγρινίου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Το έργο της ανάπλασης του πάρκου οδεύει προς οριστική ένταξη και δημοπράτηση καθώς χθες έλαβε την τελική της υπογραφή η μελέτη.

Εξέλιξη σημαντική για το Πάρκο Αγρινίου ανακοίνωσε ο δήμαρχος Γιώργος Παπαναστασίου σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου.

Όπως ανέφερε, το έργο της ανάπλασης του πάρκου οδεύει προς οριστική ένταξη και δημοπράτηση καθώς χθες έλαβε την τελική της υπογραφή η μελέτη.

Ο δήμαρχος χαρακτήρισε «μέρα απελευθέρωσης του Αγρινίου» τη χθεσινή δηλώνοντας «χαρούμενος» που «το πάρκο απεμπλέκεται και θα αποδοθεί στους πολίτες». «Δεν μιλούσαμε τόσο καιρό γιατί πολλοί προσπαθούσαν να δυναμιτίσουν το κλίμα», είπε.

Συγκεκριμένα η τοποθέτηση του Γιώργου Παπαναστασίου για το πάρκο στη συνέντευξη Τύπου που είναι σε εξέλιξη έχει ως εξής: “Χθες ήταν η μέρα απελευθέρωσης του Αγρινίου. Χθες πήρε την τελική υπογραφή η μελέτη του πάρκου. Το πάρκο οδεύει για οριστική ένταξη και δημοπράτηση. Όλες τις αδειοδοτήσεις και ότι χρειάζεται πλέον το έχει. Ήταν “μια καυτή πατάτα” που τη βρήκα όταν ανέλαβα και από εκεί και πέρα ξεκίνησε αγώνας δήμου και πολιτών για να τελειώσει και να προχωρήσει το πάρκο. Υπήρξαν δυσκολίες και εντάσεις. Δουλέψαμε πολύ συγκρατημένα και με επιμονή και υπομονή. Γνωρίζοντας και τη γραφειοκρατία που υπάρχει με πολλή προσπάθεια έχοντας εγκρίσεις από την αρχιτεκτονική επιτροπή και με όλες τις μελέτες έτοιμες μπορούμε να προχωρήσουμε. Δε μιλούσαμε τόσο καιρό γιατί πολλοί προσπαθούσαν να δυναμιτίσουν το κλίμα. Εξαιρετική μέρα η σημερινή γιατί ήταν δύσκολες οι συνθήκες για το πάρκο. Μια αρχική μελέτη που εμφανίσαμε στο Παπαστράτειο και στο Επιμελητήριο δέχθηκε παρεμβάσεις από τις δημόσιες υπηρεσίες. Έγιναν τροποποιήσεις και προσπάθειες από κάποιους να εμποδίσουν. Αισθάνομαι χαρούμενος που το παρκο απεμπλέκεται και θα αποδοθεί στους πολίτες. Προχωρά και το κτήριο του πάρκου . Ένα κτήριο τσιμεντένιο με μεταλλικά ανοίγματα  χρειάστηκε να περάσει από αρχαιολογικό συμβούλιο γιατί κάποιοι παίζανε με το πάρκο και την πόλη”.

Ερωτώμενος για το ενδεχόμενο νέας εμπλοκής στο ΣτΕ ο δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου ανέφερε: «Έχουμε όλες τις αδειοδοτήσεις. Έχει εγκριθεί η μελέτη οπότε δεν βλέπω το λόγο να πέσει το έργο στο ΣτΕ. Έχουμε μητρώο δέντρων, έχουμε ελέγξει το ριζικό σύστημα και η διαχειριστική μελέτη έχει μια νομοθεσία του 2015 την οποία και έχουμε ακολουθήσει. Δεν υπάρχει κάτι που να μην έχει γίνει. Η προσπάθειά μας όλο αυτόν τον καιρό είναι να μην αφήσουμε κάτι κενό ώστε να μη δημιουργηθεί εμπλοκή».

Για τα εμπόδια που προέκυψαν: «Προσπάθησα να ακολουθήσω την διαδικασία με ακραία νομιμότητα καθώς είναι ένα θέμα που έχει ταλαιπωρήσει το Αγρίνιο. Η εκδοχή που πέρασε είναι συντηρητική το πάρκο έπρεπε να αναπλαστεί ακόμη περισσότερο όμως η νομοθεσία είναι συγκεκριμένη και μπήκαν δεσμεύσεις πάλι. Ποιος πίστευε ότι το κτήριο του πάρκου χρειαζόταν άδεια από το κεντρικό αρχαιολογικό συμβούλιο

Για το κόστος και τον χρόνο:
«Υπάρχει συνεννόηση για το κόστος με τη Διαχειριστική Αρχή. Προϋπολογισμός 2.350.000 ευρώ και για το κτήριο 2.700.000 ευρώ. Η μελέτη ανατέθηκε από το δήμο Αγρινίου το 2015 ενώ η μελέτη του κτηρίου έγινε από τις υπηρεσίες του δήμου. Οι εργασίες ξεκινούν με το που εντάσσεται το έργο, με ορίζοντα τους επόμενους 18 μήνες. Το πάρκο θα είναι σημείο αναφοράς για τους Αγρινιώτες και σημείο πολιτισμού. Ένας πολυχώρος που θα συγκεντρώνει και άλλο κόσμο και θα πάρει μεγαλύτερη αίγλη από το παρελθόν».

Για τη φύλαξη ο δήμαρχος Αγρινίου ανέφερε πως «το πάρκο το βράδυ θα κλείνει και θα υπάρχει φύλακας. Ή θα το κάνει ο δήμος ή  θα ανατεθεί σε εταιρεία σεκιούριτι. Ειδάλλως θα το αναλάβει αυτός που θα αναλάβει την αξιοποίηση του πάρκου». Για τις προτομές των Παπαστραταιων σημείωσε πως θα επανατοποθετηθούν στην ίδια θέση ενώ χαλίκι δε θα υπάρχει πουθενά στο πάρκο. Σημείωσε πως θα λειτουργήσει ξανά το φυτώριο και συζητείται να λειτουργήσει και η παλιά γεώτρηση εφόσον βρεθεί νερό. Για το κηποθέατρο σημείωσε πως εντάσσεται στα έργα αλλά το βάρος θα πέσει στο θέατρο στον περίβολο του Αγίου Κωνσταντίνου. Μέριμνα επίσης θα υπάρξει και για την είσοδο “Καπνεργατών” όπου βρίσκεται και το μνημείο του Εργατικού Κέντρου.

Το λόγο έλαβε και ο γενικός γραμματέας του δήμου Δημήτρης Τζιώλης που ανέφερε τα εξής: «2314 δέντρα περιλαμβάνει η φυτοτεχνική μελέτη και αξιολόγηση τους για το ποια χρήζουν συντήρησης και κοπής- αντικατάστασης. Το μέγεθος του εγχειρήματος είναι μεγάλο. Οι μελέτες αποστράγγισης και ηλεκτροφωτισμού θα πρέπει να έχουν τέτοια μορφή ώστε να μην πειραχθεί το σύστημα των δέντρων. Υπήρχε πρόβλημα επίσης με την υφιστάμενη δεξαμενή. Για όλα αυτά υπήρξαν μαραθώνιες διαβουλεύσεις με την αρωγή και του Δασαρχείου. Μεγάλο θέμα και τα υφιστάμενα μονοπάτια. Βασική προδιαγραφή που έβαζε η Κοινή Υπουργική Απόφαση ήταν ότι το πράσινο κομμάτι θα έπρεπε να ξεπερνά το 70 % της συνολικής επιφάνειας. Πήγαμε στο δυσμενές σενάριο και δείτε ως παράδειγμα το ανατολικό μέρος του πάρκου. Ακολουθήθηκε η πιο συντηρητική ερμηνεία λοιπόν και προτίμησε η δημοτική αρχή να πάει συντηρητικά για να μην υπάρχει καμία υποψία καταστρατήγησης των διατάξεων της κοινής υπουργικής απόφασης. Αρκετές διορθώσεις έγιναν σε ότι αφορά τα μονοπάτια του πάρκου για να έχουμε όλες τις μελέτες άρτιες. Έγιναν τρεις και τέσσερις φορές διορθώσεις και επανατιμολογήσεις στα τεύχη δημοπράτησης».

agrinionews.gr
Διαβάστηκε 1936 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 12 Ιουνίου 2020 20:55
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.