Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  12:58 μμ
 
wm small
Παρασκευή, 12 Ιουνίου 2020 20:03

Άλωση Τριπολιτσάς Vs Απελευθέρωση Βραχωρίου: Δύο ισοδύναμες επιτυχίες με διαφορετική απήχηση στη μνήμη

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Του Λίνου Υφαντή,

Αν ψάξει κανείς πότε σταθεροποιήθηκε η επανάσταση στη Δυτική Στερεά Ελλάδα, αυτή έγινε σαν σήμερα: Στις 11 Ιουνίου του 1821. Όχι πολύ μακριά μας, αλλά εδώ, στη γενέτειρα μας το Αγρίνιο, τότε Βραχώρι.

Το ίδιο γεγονός έγινε αντίστοιχα στην Πελοπόννησο με την περίπτωση της Τρίπολης, σημερινής Τριπολιτσάς. Αντίστοιχως σταθεροποιήθηκε η επανάσταση στην Πελοπόννησο. Εκείνο όμως έμεινε πιο πολύ στην ιστορία και γράφτηκε πιο πολύ στα βιβλία. Καλώς έγινε και μπράβο. Φυσικά δεν ζηλεύουμε την Τρίπολη, ούτε πάμε να υποβιβάσουμε κάτι, αλλά με αφορμή το συγκεκριμένο παράδειγμα πάμε να ψάξουμε γιατί το Βραχώρι είναι τόσο καταχωνιασμένο.

Φυσικά δεν φταίνε οι φίλοι Αρκάδες σε αυτό. Άλλες πολλές είναι οι αιτίες. Θα πει κανείς ότι στην Τρίπολη 10.000 Έλληνες τα έβαλαν με 10.000 Τούρκους ενώ στο Αγρίνιο ( Βραχώρι) 2500 Έλληνες τα έβαλαν με μια υποδεέστερη σε δύναμη φρουρά των 15000. Το αποτέλεσμα όμως είναι το ίδιο.

Στην Τριπολιτσά χρησιμοποιείται ο ενισχυμένος όρος “Άλωση”, ενώ στο Αγρίνιο ήταν μια απλή “Απελευθέρωση” παρόλο που έγιναν και εδώ πολιορκία με μικρότερες έστω έκτασης μάχες. Το αποτέλεσμα όμως ήταν το ίδιο. Η Τρίπολη και το Βραχώρι έκανε την τότε Οθωμανική αυτοκρατορία να μιλά για επανάσταση σε Πελοπόννησο και Στερεά Ελλάδα αντίστοιχα.

Στην απήχηση τους στη δημόσια μνήμη βοήθησε και η καταλυτική παρουσία του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στην περίπτωση της Τριπολιτσάς. Αντίστοιχα στην πολιορκία και απελευθέρωση του Αγρινίου δεν χρεώθηκε σε μια καταλυτική αντίστοιχα προσωπικότητα αλλά η δόξα κατακερματίστηκε σε τοπικής εμβέλειας οπλαρχηγούς τύπου Βλαχόπουλου, Στάικου κ.α.

Έτσι η άλωση της Τριπολιτσάς φιγουράρει σε όλα τα σχολικά βιβλία πλάι στην όψη του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Αντίστοιχα το Βραχώρι δεν έχει τη δική του όψη-σύμβολο πανελλήνιας αναγνωρισιμότητας. Για το λόγο αυτό θάφτηκε στη λήθη, είχε δεκαετίες μόνο τοπική απήχηση, παίζονταν μόνο σε θεατρικά σχολικά δρώμενα.΄
Αντίθετα δεν βγήκε παραέξω από το Αγρίνιο.

Μόλις πριν λίγες δεκαετίες άλλωστε φτιάχτηκε μνημείο στην πόλη για το συγκεκριμένο γεγονός.

Τη χαριστική βολή στη θύμηση του έδωσαν οι εκδηλώσεις ντάλα μεσημέρι μέσα στον ήλιο του Ιούνη και στη ζέστη του κάμπου.

Κάπως έτσι έδυσε  το ένδοξο Βραχώρι και το θυμόμαστε μόνο από αναρτήσεις στο διαδίκτυο όσοι ενδιαφέρονται…

Άλωση Τριπολιτσάς Vs Απελευθέρωση Βραχωρίου σημειώσατε 1.

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 3790 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.