Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  11:45 πμ
 
wm small
Παρασκευή, 12 Ιουνίου 2020 00:19

Αμπέλι: οδηγίες για περονόσπορο, ωίδιο, βοτρύτη

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Τεχνικό Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων με χρήσιμες οδηγίες για τους παραγωγούς, από το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ιωαννίνων.

ΠΕΡΟΝΟΣΠΟΡΟΣ

Από την καρπόδεση και μέχρι το γυάλισμα, οι ράγες και η ράχη των βοτρύων παραμένουν ευπαθείς στην προσβολή. Σε αμπελώνες με ιστορικό προσβολών από τον μύκητα, σε ευπαθείς ποικιλίες και ιδίως όταν επικρατούν συνθήκες περονοσπόρου συνιστάται να συνεχιστεί η προστασία των αμπελιών στη λήξη της εκτιμώμενης δράσης του προηγούμενου ψεκασμού με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο μυκητοκτόνο.

Καλλιεργητικά μέτρα που βελτιώνουν την κυκλοφορία του αέρα μέσα στον αμπελώνα και συντελούν στο ταχύτερο στέγνωμα των φυτών από τη βροχή ή τη δροσιά, συμβάλλουν καθοριστικά στον περιορισμό της σοβαρότητας της ασθένειας.

ΩΙΔΙΟ

Στις περιοχές που επικρατούν ευνοϊκές για την ασθένεια καιρικές συνθήκες και ιδιαίτερα στις

ευπαθείς ποικιλίες οι βότρυες πρέπει να είναι συνεχώς προστατευμένοι με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο μυκητοκτόνο.

Συστήνεται η ορθολογική εναλλαγή ωιδιοκτόνων από διαφορετικές κατηγορίες προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος ανθεκτικότητας του μύκητα.

Η καταπολέμηση του ωιδίου είναι δυνατό να συνδυαστεί με αυτή του περονοσπόρου, σε περίπτωση που χρησιμοποιηθεί μυκητοκτόνο που καταπολεμά και τους δύο μύκητες.

ΒΟΤΡΥΤΗΣ

Οι βότρυες σε αυτό το στάδιο της ανάπτυξης είναι ιδιαίτερα ευπαθείς σε προσβολές από τον μύκητα. Για τον περιορισμό του κινδύνου συνιστάται η εφαρμογή των καλλιεργητικών μέτρων που έχουν αναφερθεί παραπάνω για τον περονόσπορο. Επίσης η χρήση ορμονών που συντελούν στην επιμήκυνση της ράχης του σταφυλιού και στο διαχωρισμό των ραγών, σε πυκνόρραγες ποικιλίες μειώνουν την ταχύτητα εξάπλωσης του βοτρύτη από ράγα σε ράγα.

Σε περιοχές που η ασθένεια ενδημεί και οι καιρικές συνθήκες είναι ιδανικές για την πραγματοποίηση μολύνσεων συνιστάται η εφαρμογή ενός ψεκασμού με κατάλληλο και εγκεκριμένο μυκητοκτόνο. Η καταπολέμηση του βοτρύτη είναι δυνατό να συνδυαστεί με αυτή του ωιδίου αλλά και του περονοσπόρου.

Διαβάστηκε 1595 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία