Τετάρτη, 24η Απριλίου 2024  3:19 πμ
 
wm small
Πέμπτη, 11 Ιουνίου 2020 22:29

Μονόδρομος η επαναδημοπράτηση της Μαρίνας του Μεσολογγίου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Η ανάγκη αλλαγής σελίδας  για το μέλλον της Μαρίνας Μεσολογγίου αναδείχθηκε στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο  μετά την πολύωρη συζήτηση στην οποία κατατέθηκαν όλες οι απόψεις.
Παρόντες στην συζήτηση εκτός από τους δημοτικούς συμβούλους ήταν το Διοικητικό Συμβούλιο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, η πρόεδρος της Κοινότητας Μεσολογγίου, η πρώην βουλευτής Μαρία Τριανταφύλλου, ο πρώην δήμαρχος Παν. Κατσούλης  και εκπρόσωποι φορέων. Την συζήτηση άνοιξε ο δήμαρχος, ο οποίος ξεκινώντας επανέλαβε τις προεκλογικές και μετεκλογικές προθέσεις του να δοθεί λύση στην αρρωστημένη πορεία της Μαρίνας. Εξέφρασε την θλίψη του βλέποντας αυτό το μεγάλο έργο να λιμνάζει, την ίδια ώρα που άλλες Μαρίνες λειτουργούν άψογα και δίνουν ανάπτυξη στον τόπο.

Επειδή από την ώρα που ανέλαβε τα καθήκοντά της η δημοτική αρχή, στόχος ήταν η λύση του γόρδιου δεσμού της Μαρίνας, οι πρώτες ενέργειες του δημάρχου ήταν να βρεθεί τρόπος να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι οι δυο μεγαλομέτοχοι, ώστε να συμφωνήσουν στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, που μοιάζει ως η μοναδική λύση με την παρούσα κατάσταση. Παρά τις προσπάθειες, αυτό δεν κατέστη εφικτό, οπότε και μετά τον οικονομικό έλεγχο που έγινε και διαπιστώθηκε η κακή οικονομική κατάσταση της εταιρείας που είναι στα όρια της πτώχευσης, ο κ. Λύρος θεωρεί ότι η ανάληψη ευθυνών από το υπουργείο Τουρισμού είναι μονόδρομος.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μετά τον έλεγχο του Ορκωτού Λογιστή, το χρέος της εταιρείας προς την Δ.Ο.Υ., το ΙΚΑ, το Δ.Λ.Τ. την ΔΕΥΑΜ, δάνεια από ξένα πιστωτικά ιδρύματα, αμφιβόλου νομιμότητας ή φερεγγυότητας, κλπ., ξεπερνάει τα 3,5 εκατ. ευρώ. Στο μεταξύ η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, κατά τον κ. Λύρο, ήταν το γεγονός ότι η εταιρεία προσπάθησε να κάνει ρύθμιση με το Δ.Λ.Τ. για τα χρήματα που του οφείλει η οποία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «ρύθμιση με το στανιό», αφού, όπως υπογράμμισε ο δήμαρχος, η εταιρεία ήθελε να δίνει 1000 ευρώ τον μήνα. Συνεπώς από την στιγμή που ζητά μια τέτοια διευκόλυνση η λογική λέει ότι δεν έχει καμία οικονομική δυνατότητα να ολοκληρώσει το έργο. Μάλιστα ο κ. Λύρος χαρακτήρισε αυτή την διαδικασία «μπακαλίστικη», που δεν θα μπορούσε να αφορά μια μεγάλη εταιρεία. Και μέσα σε όλα αυτά εξακολουθεί η δικαστική διαμάχη των δυο μεγαλομετόχων. Μια τέτοια εταιρεία σαφώς και δεν μπορεί να εμπνεύσει εμπιστοσύνη.

Ο δήμαρχος στην τοποθέτησή του, μίλησε και για «απειλές» και πιέσεις που δέχθηκε όλο αυτό το διάστημα, στις οποίες όμως δεν ενέδωσε και ούτε πρόκειται, όπως διαβεβαίωσε, αφού δεν τον φοβίζουν όλα αυτά. Ζήτησε την εξουσιοδότηση του Σώματος, προκειμένου να κάνει επαφές και να ασκήσει πολιτική πίεση στο υπουργείο Τουρισμού να επαναδημοπρατήσει το έργο, ώστε να βρεθεί ένας φερέγγυος επενδυτής. Στην συνέχεια μίλησε ο νομικός σύμβουλος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Αχιλλέας Παπουτσάκης, τα συμπεράσματα του οποίου περιλαμβάνονται σε άλλο ρεπορτάζ που δημοσιεύεται στο aixmi-news.gr

Η πολιτικές τοποθετήσεις συνεχίστηκαν μετά τις ερωτήσεις που κατατέθηκαν από δημοτικούς συμβούλους και μετά τις τοποθετήσεις των δυο μετόχων Γιάννη Αγγελόπουλου και Jo Mennen, που εκπροσωπήθηκε από τον δικηγόρο του Τάκη Παπαδημητρίου, δεδομένου ότι ο ίδιος βρίσκεται αποκλεισμένος στο εξωτερικό λόγω των περιορισμών στις μετακινήσεις. Ο κ. Αγγελόπουλος ισχυρίστηκε ότι το έργο δεν τέλειωσε διότι από το 2009 που έγινε η δημοπράτηση της Μαρίνας μέχρι το 2013 δεν είχε γίνει η χωροθέτηση. Άρα κατά την άποψή του, η ευθύνη ανήκει στο κράτος και στο Λιμενικό Ταμείο που είχε κάνει την δημοπράτηση. Σε ότι αφορά στα χρέη που δημιουργήθηκαν επέρριψε την ευθύνη στον δήμαρχο και μέλος του Δ.Σ. της εταιρείας που δεν ψήφισε τον ισολογισμό και άρα δεν μπορούσαν να γίνουν πληρωμές, με τον κ. Λύρο να απαντά ότι δεν είχε ενημέρωση για τα οικονομικά της εταιρείας, δεδομένου ότι τα παρεχόμενα από την εταιρεία στοιχεία ήταν ελλιπή Επισήμανε δε, ότι ο ίδιος έχει υποχρέωση να διασφαλίζει τα συμφέροντα του δήμου τα οποία εκπροσωπεί και δεν υποστηρίζει, ούτε θα το κάνει, κανέναν από τους δυο μετόχους. Ωστόσο στο βασικό ερώτημα που έγινε στον κ. Αγγελόπουλο, στο αν έχει την πρόθεση να ολοκληρώσει την επένδυση ή όχι, ο ίδιος απέφυγε να απαντήσει λέγοντας: «Εδώ είναι δημοτικό συμβούλιο, αν συνεχίσουμε με συνθήματα, καλύτερα να σηκωθώ να φύγω. Από το 2012 είμαι έξω από την εταιρεία και δεν ανέχομαι συνθήματα και κλακαδόρους».

Ο κ. Παπαδημητρίου, υπογράμμισε αρχικά ότι το Σώμα δεν μπορεί να το ενδιαφέρουν τα εσωτερικά της εταιρείας ούτε το παρελθόν. Εκείνο που έχει αξία, κατά τον ίδιο, είναι το μέλλον. Υποστηρίζοντας την θέση του κ. Mennen, τόνισε ότι το έργο θα μπορούσε να προχωρήσει βάσει των συμβατικών υποχρεώσεων αν δεν υπήρχαν καθυστερήσεις στην έκδοση των οικοδομικών αδειών και άλλων τέτοιων διαδικασιών. Ταυτόχρονα ισχυρίστηκε ότι τα χρήματα για την επένδυση θα μπορούσαν να διατεθούν από τον κ. Mennen, ο οποίος είχε και έχει την πρόθεση να συνεχίσει το έργο κάτι άλλωστε που έχει αποδείξει, δαπανώντας ήδη 1 εκατ. ευρώ. Και ο ίδιος επέρριψε την ευθύνη στον δήμαρχο που καταψήφισε τους ισολογισμούς και τις ταμειακές διευκολύνσεις δηλαδή τον εσωτερικό δανεισμό. Ο κ. Παπαδημητρίου κατέθεσε και την πρόταση του κ.  Mennen που είναι η διάθεση του ποσού που απαιτείται για την ολοκλήρωση του έργου είτε με την μορφή δανεισμού είτε μέσω άλλης εταιρείας.

Ο Π. Κατσούλης, ουσιαστικά στήριξε την θέση του δημάρχου, αφού μέσα από τα στοιχεία που παρατέθηκαν έβγαλε το συμπέρασμα ότι πρόκειται για μια εταιρεία στα όρια της πτώχευσης, που αμφισβητείται η νομιμότητα των οικονομικών της συναλλαγών, που οι συμβάσεις της μετά το 2013 είναι αμφιβόλου νομιμότητας,  και δηλώνει ότι θέλει να συνεχίσει το έργο μέσω άλλων εταιρειών. Όμως το βασικό πρόβλημα ακόμα και αν ο κ. Mennen, διαθέτει τα πάντα για την συνέχιση του έργου, από την στιγμή που ο δεύτερος μεγαλομέτοχος, φέρνει αντιρρήσεις, δεν μπορεί να προχωρήσει. Συνεπώς φαίνεται ότι δεν υπάρχει διέξοδος και άρα η μόνη  λύση είναι η επαναδημοπρατηση που ουσιαστικά αποτελεί μονόδρομο. «Τώρα πλέον πρέπει να αποφύγουμε το παιχνίδι που έπαιξε το 2013 η Ο. Κεφαλογιάννη με το τότε Λιμενικό Ταμείο», είπε καταλήγοντας ο κ. Κατσούλης με την επισήμανση ότι η πολιτική απόφαση του δήμου Μεσολογγίου, πρέπει να μεταφερθεί στο υπουργείο για να αναλάβει την ευθύνη του.

Ο πρώην δήμαρχος, Νίκος Καραπάνος, δεν εξέφρασε κάποια  ξεκάθαρη θέση, όμως ζήτησε από τον δήμαρχο να πάρει πρώτα διαβεβαιώσεις για τις προθέσεις του υπουργείου και στην συνέχεια να ζητήσει την εξουσιοδότηση του Σώματος για περαιτέρω κινήσεις. Στην συνέχεια μέμφθηκε τον δήμαρχο, αναφέροντας την λέξη «συμφέροντα» κάτι που προκάλεσε τον κ. Λύρο, που ζήτησε διευκρινήσεις. Έτσι ο κ. Καραπάνος μίλησε για συναντήσεις του δημάρχου με επενδυτές και επαφές με τους υπουργούς Ανάπτυξης και Τουρισμού. Ο δήμαρχος απάντησε με ερώτηση προς τον κ. Καραπάνο: «Εσείς γιατί δεν ζητήσατε από το υπουργείο επαναδημοπράτηση του έργου; Τι φως βλέπατε στο τούνελ;». Συνεχίζοντας είπε ότι όντως συναντήθηκε με τους  υπουργούς, στους οποίους κατέθεσε τα στοιχεία, για να ενημερωθούν για την κατάσταση, ενώ σε ότι αφορά τους επενδυτές, γεγονός είναι ότι υπήρξε ενδιαφέρον αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πίσω από αυτό κρύβονται συμφέροντα. Δήλωσε για μια ακόμη φορά αποφασισμένος να φτάσει μέχρι το τέλος, αφήνοντας υπονοούμενα για τον ρόλο του πρώην δημάρχου στο Δ.Σ. της Μαρίνας, που, κατά τη γνώμη του, είχε ως στόχο την αμοιβή για την θέση του προέδρου και όχι το συμφέρον του τόπου.

Ξεκάθαρη ήταν η τοποθέτηση του Παντελή Σκαρμούτσου, ο οποίος αναλύοντας το σκεπτικό του και με την ιδιότητα του Οικονομολόγου, τόνισε ότι η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου είναι απαραίτητη για να αποφύγει η εταιρεία την χρεοκοπία και για  να μπορέσει να ολοκληρώσει το έργο βάσει της σύμβασης. Από την στιγμή που δεν γίνεται η αύξηση, ο δεύτερος τρόπος ολοκλήρωσης του έργου είναι να γίνει υποκατάσταση από άλλη εταιρεία, που αποτελεί πρόταση του κ. Mennen.  Αν όμως ανάλογη πρόταση κάνει και ο κ. Αγγελόπουλος, τότε θα ανοίξει ένας νέος κύκλος αντιπαράθεσης μεταξύ των δυο μεγαλομετόχων. Ο τρίτος τρόπος είναι η έκπτωση της εταιρείας και η επαναδημοπράτηση του έργου, αφού τελικά φαίνεται ότι το πρόβλημα είναι ενδοεταιρικό και δεν πρόκειται να λυθεί με άλλο τρόπο.

Οι δυο άλλοι επικεφαλής παρατάξεων, δηλαδή ο Θ. Γερολυμάτος και Τ. Κοτσόργιος εξέφρασαν τις δικές τους απόψεις που του μεν πρώτου ήταν να μην δοθεί ξανά η Μαρίνα σε χέρια ιδιωτών, ενώ ο δεύτερος είπε ότι δεν παίρνει το μέρος κανενός μετόχου, αλλά υπερασπίζεται τα δικαιώματα του Δ.Λ.Τ.. Σε συνάντηση που είχε με τον κ. Αγγελόπουλο, τον ρώτησε γιατί δεν δέχεται την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου πήρε την απάντηση ότι δεν μπορεί να βάλει χρήματα σε μια εταιρεία που δεν γνωρίζει τα οικονομικά της στοιχεία. Έτσι προκειμένου να μην πάει το έργο σε επαναδημοπράτηση, που θα περάσει στα χέρια του ΤΑΙΠΕΔ, με αποτέλεσμα να μην έχει έσοδα το Δ.Λ.Τ., θα πρέπει ο δήμαρχος να ορίσει και τους δυο μετόχους συμβούλους στο Δ.Σ. της Μαρίνας, ώστε ο ένας να ελέγχει τον άλλον.

Στην συνέχεια μίλησε η πρόεδρος της Κοινότητας Μεσολογγίου Όλγα Δασκαλή, με την θέση του Δ.Σ. της Κοινότητας, που έχει αποτυπωθεί και σε σχετική απόφαση, να είναι απολύτως ξεκάθαρη και να λέει ότι πρέπει το έργο να επαναδημοπρατηθει. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η τοποθέτηση της Μαρίας Τριανταφύλλου, η οποία έχει εκφραστεί από την εποχή που ήταν βουλευτής. Μάλιστα η κα Τριανταφύλλου μίλησε και για ευθύνη του υπουργείου Τουρισμού επί υπουργίας της Ε. Κουντουρά, αλλά φυσικά και της εταιρείας που δεν τήρησε τις συμβατικές της υποχρεώσεις.

aixmi-news.gr

Διαβάστηκε 1354 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Τελευταία άρθρα