Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  3:32 πμ
 
wm small
Πέμπτη, 11 Ιουνίου 2020 00:12

Περιοδικό "ΠΡΑΣΙΝΟ + ΜΠΛΕ" τεύχος Νο 118 - Μαίου 2020

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Κυκλοφόρησε το 118 τεύχος του ηλεκτρονικού περιοδικού ΠΡΑΣΙΝΟ + ΜΠΛΕ για τον μήνα Μάιο 2020. Πολλά και ενδιαφέροντα τα θέματα που μπορεί κάποιος να βρεί στις σελίδες του. Στην συνέχεια του άρθρου αναφέρουμε επιγραμματικά μερικά απο αυτά.

EDITORIAL | Πανδημία και κλιματική αλλαγή ...

Ο COVID-19 δυστυχώς σκοτώνει ανθρώπους, αλλά φαίνεται να έχει, βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον, θετικά αποτελέσματα στο περιβάλλον όπως καταδεικνύεται σε πρόσφατες μετρήσεις και μελέτες ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Δυστυχώς ωστόσο η κλιματική αλλαγή δεν απολαμβάνει πλέον τη δημοσιότητα που είχε στην παγκόσμια κοινότητα. Μπήκε σε προτεραιότητα η ενίσχυσή των οικονομιών που πλήττονται και θα πληγούν πολύ έντονα από τη πανδημία. Μελέτες επιβεβαιώνουν ότι οι άνθρωποι σε τέτοιες περιπτώσεις βάζουμε σε προτεραιότητα την ατομική μας ευθύνη σε βάρος της κοινωνικής και περιβαλλοντολογικής ευθύνης. Δυστυχώς δεν αντιλαμβανόμαστε ότι η έλλειψη κοινωνικής και περιβαλλοντολογικής ευθύνης, γυρνά πάλι πίσω σ ́ εμάς με πολύ κακό τρόπο. Συμπερασματικά, οι αποφάσεις για τα χρήματα που θα δοθούν για ενίσχυση της οικονομίας τους αμέσως επόμενους μήνες θα πρέπει να “δεθούν”, όπου είναι δυνατό, και με ζητήματα κλιματικής αλλαγής και βιώσιμης ανάπτυξης. Μη κοροϊδευόμαστε όμως. Τέτοιοι συμβιβασμοί, δυστυχώς, δεν είναι εύκολο να γίνουν.

Να είστε καλά,
Τάσος Ξύδης
Υπεύθυνος Έκδοσης
 

OIKOθέμα | Απειλή για το περιβάλλον μάσκες και γάντια!

Τον περασμένο Φεβρουάριο, κατά τη διάρκεια ερευνών στο σύμπλεγμα νησιών Σόκο στο Χονγκ Κονγκ, μέλη της περιβαλλοντικής οργάνωσης Oceans Asia περισυνέλλεξαν περίπου 1000 μάσκες προστασίας από τη νόσο Covid-19, οι οποίες είχαν ξεβραστεί στις ακτές. Ομάδες στελεχωμένες από ειδικούς της οργάνωσης μεταβαίνουν στα συγκεκριμένα νησιά δύο φορές τον μήνα, προκειμένου να διεξάγουν έρευνες σχετικά με τη ρύπανση του περιβάλλοντος από πλαστικά αντικείμενα και μικροπλαστικά, αλλά και να προβούν σε αναλύσεις για τη συσσώρευση απορριμμάτων στις τοπικές παραλίες.

OIKOθέμα | Διαχωρισμός απορριμμάτων σε κάθε σπίτι και γειτονιά;

6 OIKOθέμα |Έως και έξι διαφορετικούς κάδους για τη συλλογή των απορριμμάτων θα πρέπει να οργανώσουν οι Δήμοι προκειμένου να εφαρμόσουν τις οδηγίες μείωσης του θαψίματος σε ΧΥΤΑ και αυτό μετακινεί την ευθύνη σε κάθε σπίτι που θα πρέπει να έχει ξεχωριστά δοχεία για τα οργανικά, τα ανακυκλώσιμα και τα μη αξιοποιήσιμα απόβλητα.

OIKOθέμα | Τα πλατάνια εκπέμπουν S.O.S

Το φθινόπωρο του 2003 βρέθηκε στην Ελλάδα η ασθένεια του «μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου», που προκαλείται από το μύκητα Ceratocystis fimbriata f.sp. platani. Είναι η πλέον καταστρεπτική ασθένεια του πλατάνου διεθνώς, προκαλώντας νέκρωση των δένδρων.

OIKOθέμα | Η ζωγραφική στη ζωή των παιδιών

Μπαίνοντας σε ένα χώρο με χρώματα και παιδικές ζωγραφιές, όλο αυτό μοιάζει σαν ένα ταξίδι, ένα ταξίδι στη φαντασία, ένα ταξίδι στη δημιουργικότητα, ένα ταξίδι στο συναισθηματικό κόσμο των παιδιών. Μια παιδική ζωγραφιά αποτελεί την αναπαράσταση των σκέψεων, των συναισθημάτων, των προβληματισμών και των ανησυχιών που έχει ένα παιδί.

ΟΙΚΟθέμα | ΑΡΚΤΙΚΗ έκλεισε η τρύπα του όζοντος!

Η μεγαλύτερη από το 2011 που έχει τρεις φορές το μέγεθος της Γροιλανδίας, τρύπα του όζοντος πάνω από την Αρκτική έχει πλέον κλείσει, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός του ΟΗΕ (WMO). Το ίδιο δήλωσαν και οι επιστήμονες – ερευνητές από την Υπηρεσία Παρακολούθησης Ατμόσφαιρας Copernicus (CAMS) της Ευρωπαϊκής Ένωσης που παρακολουθούσαν την τρύπα του όζοντος πάνω από την Αρκτική.

ΟΙΚΟθέμα | Ηλεκτροκίνηση με επιδότηση στην Ελλάδα!

Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα τα ηλεκτρικά οχήματα (αυτοκίνητα, σκούτερ, ποδήλατα) έχουν κάνει ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία τους. Μάλιστα, σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Πλαίσιο Πολιτικής για την ανάπτυξη της αγοράς προβλέπονται 15.000 ηλεκτροκίνητα οχήματα το 2030, ενώ το 10% των οχημάτων που θα κυκλοφορούν στην χώρα το 2030 να είναι ηλεκτροκίνητα.

OIKOθέμα | Διαφανείς μάσκες...

Η επιβαρυμένη καθημερινότητα λόγω της νόσου του Covid-19, θα ήταν πιο εύκολη για τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα ακοής σε όλον τον κόσμο εάν οι προστατευτικές μάσκες ήταν διάφανες στο μέρος των χειλιών και του στόματος. Έτσι, χάρη στην χειλεανάγνωση, εκείνος που μιλάει θα μπορούσε να «μεταφέρει» το μήνυμά του ακόμα και σε κάποιον που δεν ακούει.

OIKOθέμα | Covid-19 και καθαριστικά...

Η νόσος Covid-19 εμφανίστηκε πριν από μόλις μερικούς μήνες, οπότε οι επιστήμονες δεν την έχουν αποκρυπτογραφήσει ακόμα, ωστόσο, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα υπάρχουν μία σειρά από καθαριστικά προϊόντα που μπορούν με την σωστή και υπεύθυνη χρήση τους να υψώσουν ένα τοίχος προστασίας απέναντι στον φονικό ιό.

OIKOπροορισμοί | ΒΑΡΑΣΟΒΑ διεθνές αναρριχητικό κέντρο, με ιστορία!

Ένας παράξενος πέτρινος όγκος στα ΝΔ της Ναυπάκτου είναι η Βαράσοβα. Περισσότερο βράχος παρά βουνό, ξεκινάει από τη θάλασσα, γυμνός, και απότομος και φτάνει στην ψηλότερη κορφή στα 917 μ. Ανάμεσα στον Εύηνο ποταμό, που κατεβαίνει στα δυτικά της για να εκβάλει στη θάλασσα και την ΚλόκοΒα, τον αρχαίο Ταφιασσό στα ανατολικά της.

Αυτά και άλλα εξίσου ενδιαφέροντα θέματα μπορείτε να βρείτε στις σελίδες του περιοδικού.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ για να το δείτε ή να το κάνετε Downloading.

Διαβάστηκε 1750 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 11 Ιουνίου 2020 00:26
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.