Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  2:29 πμ
 
wm small
Κυριακή, 07 Ιουνίου 2020 13:45

Έξι μύθοι και ισάριθμες αλήθειες για τις ανεμογεννήτριες

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ερωτήματα και απαντήσεις.

Οι ανεμογεννήτριες βλάπτουν όντως την υγεία μας; Προκαλούν ατυχήματα; Μήπως βλάπτουν το περιβάλλον; Κατά πόσο μειώνουν τα αιολικά πάρκα την αξία της γης και πόσο υψηλό είναι το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που παράγουν;

Αυτές είναι μερικές μόνο από τις ερωτήσεις που έχουν πολλοί για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που τίθενται σε κίνηση με το βοήθεια του ανέμου και η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας, σε μελέτη της, δίνει τις απαντήσεις.

Ας δούμε αναλυτικά τις ερωτήσεις και ποιες είναι, τελικά, οι απαντήσεις:

Μύθος: «Οι ανεμογεννήτριες είναι επικίνδυνες και προκαλούν ατυχήματα»

  • Αλήθεια: Σε παγκόσμιο επίπεδο δεν έχει τραυματιστεί ποτέ κανένας πολίτης από τις ανεμογεννήτριες που είναι σε λειτουργία.

Μύθος: «Οι ανεμογεννήτριες βλάπτουν την υγεία διότι προκαλούν υπό υπόηχους, ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες, κ.λπ.»

  • Αλήθεια: Οι ανεμογεννήτριες δεν βλάπτουν την υγεία, με τη διεθνή βιβλιογραφία να μην δικαιολογεί καμία τέτοια ανησυχία.

Μύθος: «Οι ανεμογεννήτριες δε δημιουργούν θέσεις εργασίας»

  • Αλήθεια: Δημιουργούν και μάλιστα εκεί που χρειάζονται, στην περιφέρεια, με τις στατιστικές να δείχνουν ότι δημιουργούνται μόνιμες θέσεις απασχόλησης για κάθε εν λειτουργία MW.

Μύθος: «Τα αιολικά πάρκα μειώνουν την αξία της γης, των σπιτιών και των οικοπέδων»

  • Αλήθεια: Οι μελέτες που έχουν γίνει αποδεικνύουν το αντίθετο, με πολυάριθμα παραδείγματα ανεμογεννητριών που υπάρχουν μέσα σε αστικούς ιστούς (π.χ. Άμστερνταμ, Βοστώνη, Τορόντο, κ.λπ.).

Μύθος: «Το κόστος παραγωγής ενέργειας από τις ανεμογεννήτριες είναι υψηλό και επιβαρύνει πολύ τον καταναλωτή»

  • Αλήθεια: Δεν ισχύει. Η παραγόμενη με εκμετάλλευση αιολικής ενέργειας ηλεκτρική ενέργεια είναι φθηνότερη από πυρηνικούς και πετρελαϊκούς σταθμούς ενώ σε καλές ανεμολογικά θέσεις η αιολική ενέργεια ανταγωνίζεται με επιτυχία θερμικούς σταθμούς ηλεκτρικής ενέργειας.

Μύθος: «Η αιολική ενέργεια δεν συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής»

  • Αλήθεια: Συμβάλλει και με το παραπάνω. Για κάθε μία κιλοβατώρα που παράγεται από ανεμογεννήτρια, αποτρέπεται περίπου η εκπομπή ενός κιλού διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα καθώς και άλλων ρύπων.

newsbeast.gr

Διαβάστηκε 1441 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία