Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  2:01 πμ
 
wm small
Σάββατο, 06 Ιουνίου 2020 16:32

Κοινωφελής Εργασία: Σε ΦΕΚ η νέα ΚΥΑ -Τι προβλέπει (έγγραφο)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Σε ΦΕΚ δημοσιεύτηκε η τροποποίηση της υπ’ αρ. 0.1503/27-3-2020 κοινής υπουργικής απόφασης «Προώθηση της απασχόλησης μέσω Προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα για 36.500 άτομα σε Δήμους, Περιφέρειες, Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφερειών (ΚΚΠΠ)/συναφείς φορείς, Υπηρεσίες Υπουργείων και άλλων φορέων» (Β΄ 1256).

Αναλυτικά, το ΦΕΚ αναφέρει:

Η παρ. 3 του άρθρου 2 αντικαθίσταται, ως εξής:

«3. Αντικείμενο της δράσης είναι η προώθηση στην απασχόληση ανέργων εγγεγραμμένων στα Μητρώα του ΟΑΕΔ (ωφελούμενοι), μέσω της τοποθέτησής τους για συνολικό χρονικό διάστημα οκτώ (8) μηνών, σύμφωνα με τον ν. 4152/2013, όπως η δημόσια πρόσκληση θα εξειδικεύσει, σε Δήμους, Περιφέρειες, Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφερειών (ΚΚΠΠ)/συναφείς φορείς, Υπηρεσίες Υπουργείων και άλλων φορέων (επιβλέποντες φορείς), καθώς και η συμμετοχή στην κατάρτιση για την περαιτέρω ενδυνάμωση και αναβάθμιση των προσόντων και των δεξιοτήτων των ανέργων, σε συνδυασμό με την απασχόλησή τους προς την επίτευξη του στόχου της ένταξης/επανένταξής τους στην αγορά εργασίας. Η κατάρτιση θα πραγματοποιηθεί σε αδειοδοτημένα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης, τα οποία έχουν ρόλο παρόχου κατάρτισης. Η συμμετοχή των ωφελουμένων στην δράση της κατάρτισης είναι υποχρεωτική για τους ωφελούμενους ηλικίας έως και 54 ετών, ενώ για τους ωφελούμενους ηλικίας άνω των 55 ετών είναι προαιρετική.

Συνοψίζοντας, η δράση περιλαμβάνει:

– Τοποθέτηση σε συγκεκριμένη θέση απασχόλησης για οκτώ (8) μήνες σε Δήμους, Περιφέρειες, Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφερειών (ΚΚΠΠ)/συναφείς φορείς και Υπηρεσίες Υπουργείων και άλλων φορέων.

– Πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης έως 150 ώρες, ανάλογα με το θεματικό αντικείμενο που θα επιλέγει ο ωφελούμενος, το οποίο θα οδηγεί στην πιστοποίηση των γνώσεων και δεξιοτήτων που θα αποκτηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος.».

Επίσης, η παρ. 5 του άρθρου 2 αντικαθίσταται, ως εξής: «5. Η διαδικασία και οι όροι υλοποίησης της κατάρτισης, που θα γίνει με το σύστημα επιταγών κατάρτισης (voucher), θα εξειδικευθούν σε ξεχωριστή πρόσκληση προς τους Παρόχους Κατάρτισης που θα εκδοθεί από την Ειδική Υπηρεσία ΕΥ ΕΔ ΕΣΠΑ ΥπΕΚΥ ΑπKO».

Ενώ οι παρ. 1 και 2 του άρθρου 9 «Μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος – Αμοιβές ωφελούμενων – Επιλέξιμες δαπάνες» αντικαθίστανται, ως εξής:

«1. Ο ΟΑΕΔ καλύπτει το μισθολογικό κόστος των ωφελουμένων που θα απασχολήσει ο επιβλέπων φορέας και τις ασφαλιστικές εισφορές (φορέα – ωφελουμένου), οι οποίες θα είναι σύμφωνες με την ειδικότητά τους. 2. Οι καθαρές αμοιβές των ωφελουμένων ορίζονται ίσες με το 1/25 του καθαρού ποσού του εκάστοτε νόμιμου κατώτατου μηνιαίου μισθού ημερησίως και όχι ανώτερες από το καθαρό ποσό του εκάστοτε νόμιμου κατώτατου μηνιαίου μισθού μηνιαίως, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 44 του ν. 4597/2019, όπως ισχύει.». Κατά τα λοιπά, εξακολουθεί και ισχύει η υπ’ αρ. 0.1503/27-3-2020 κοινή υπουργική απόφαση.

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ-ΚΥΑ

ΣΕ ΤΙ ΣΤΑΔΙΟ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τις τελευταίες πληροφορίες, το πρόγραμμα θα αρχίσει σε περίπου 40 ημέρες. Αυτό τουλάχιστον έχει δηλώσει ο υπουργός Εσωτερικών, Τ. Θεοδωρικάκος, διαψεύδοντας τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γ. Βρούτση, ο οποίος είχε δηλώσει ότι η Πρόσκληση του ΟΑΕΔ αλλά και η ολοκλήρωση των προσλήψεων θα γίνει εντός… Ιουνίου.

Όπως έχει αποκαλύψει η aftodioikisi.gr, το πρόγραμμα επρόκειτο να βγει στον αέρα από τον περασμένο Οκτώβριο, ενώ η πρώτη ΚΥΑ υπεγράφη στις 4 Μαρτίου (!) και έχει ήδη δημοσιευθεί σε ΦΕΚ, από τις 9 Απριλίου!

Την ίδια ώρα στον ΟΑΕΔ υποστηρίζουν ότι είναι καθόλα έτοιμοι και ρίχνουν το «μπαλάκι» στο υπουργείο Εργασίας.

Αυτό που αναμένεται από τότε είναι η πρόσκληση του ΟΑΕΔ, ώστε να ξεκινήσουν οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων.

Επίσης, όπως έγραψε η aftodioikisi.gr , μοιάζει από δύσκολο έως αδύνατο οι ωφελούμενοι να βρίσκονται στις θέσεις τους στα τέλη του μήνα.

Κι αυτό γιατί:

-Για να ολοκληρωθεί η διαδικασία της υποβολής αιτήσεων απαιτούνται 10 έως 15 ημέρες.

-Για την ανάρτηση των προσωρινών και στη συνέχεια των οριστικών πινάκων απαιτούνται, επίσης, περίπου δύο εβδομάδες.

Πηγή: aftodioikisi.gr

 
Διαβάστηκε 2116 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.