Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 05 Ιουνίου 2020 18:48

Το εμπόριο αγροτικών προϊόντων τον Φεβρουάριο του 2020

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ο περασμένος Φεβρουάριος παρουσίασε μια σειρά προκλήσεων για το εμπόριο γεωργικών ειδών διατροφής, όπως η πανδημία Covid-19, οι δασμοί των ΗΠΑ και η απόσυρση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Στο πλαίσιο αυτών των προκλήσεων, οι εξαγωγές γεωργικών προϊόντων διατροφής της ΕΕ έφτασαν σε μηνιαία αξία 15,1 δισεκατομμυρίων ευρώ (αύξηση 4,6% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2019), ενώ η αξία των εισαγωγών ανήλθε σε 9,8 δισεκατομμύρια ευρώ (0,7% πάνω από το επίπεδο Φεβρουάριος 2019).

Παρά τις προκλήσεις, ορισμένα προϊόντα και χώρες σημείωσαν αύξηση στις εμπορικές αξίες, όπως περιγράφεται στη μηνιαία εμπορική έκθεση για τον Φεβρουάριο του 2020, που δημοσιεύθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η επιδημία COVID-19 δεν φαίνεται να επηρεάζει τις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων διατροφής της ΕΕ στην Κίνα, καθώς οι μηνιαίες αξίες αυξήθηκαν κατά 291 εκατομμύρια ευρώ σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2019.

Η ανάπτυξη οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις εξαγωγές χοιρινού κρέατος, βρεφικής τροφής, παραπροϊόντων κρεάτων και σίτου και χονδροειδείς κόκκοι.

Οι αυξήσεις καταγράφηκαν επίσης για την Αλγερία (αύξηση 110 εκατ. Ευρώ), τη Σαουδική Αραβία (84 εκατ. Ευρώ) και την Ιαπωνία (αύξηση 69 εκατ. Ευρώ). Τον πρώτο μήνα της μεταβατικής περιόδου Brexit, η αξία των εξαγωγών της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκε κατά 364 εκατομμύρια ευρώ, παρά το γεγονός ότι το Ηνωμένο Βασίλειο παρέμεινε υπό συνθήκες ενιαίας αγοράς.

Στις ΗΠΑ, οι δασμοί για προϊόντα της ΕΕ όπως το κρασί, το τυρί και το ελαιόλαδο συνέβαλαν στη μείωση των αξιών των εξαγωγών γεωργικών προϊόντων διατροφής κατά 66 εκατομμύρια ευρώ. Οι πτώσεις καταγράφηκαν επίσης για το Χονγκ Κονγκ (κατά 48 εκατομμύρια ευρώ) και τον Λίβανο (κάτω από 36 εκατομμύρια ευρώ).

Η αύξηση της κατανάλωσης κόκκων κακάου στην ΕΕ οδήγησε σε αύξηση της μηνιαίας αξίας εισαγωγής προϊόντων από την Ακτή του Ελεφαντοστού (αύξηση 82 εκατομμυρίων ευρώ), ενώ αυξήσεις σημειώθηκαν επίσης για τον Καναδά (κατά 74 εκατομμύρια ευρώ) και την Ινδονησία ( αύξηση 60 εκατομμυρίων ευρώ). Ωστόσο, η αξία των εισαγωγών από το Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκε κατά 113 εκατομμύρια ευρώ, ενώ σημειώθηκαν επίσης πτώσεις για την Αργεντινή (πτώση 62 εκατομμυρίων ευρώ) και τις ΗΠΑ (κατά 55 εκατομμύρια ευρώ).

Όσον αφορά τα εμπορεύματα, τα περισσότερα γεωργικά προϊόντα της ΕΕ σημείωσαν πτώση στις μηνιαίες εξαγωγικές τους τιμές σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2019.

Οι πιο αξιοσημείωτες πτώσεις ήρθαν για το κρασί (μείωση 142 εκατ. Ευρώ), ακατέργαστα δέρματα (μείωση κατά 34 εκατ. Ευρώ) ), οινοπνευματώδη ποτά και λικέρ (κάτω 32 εκατ. ευρώ), βαμβάκι (πτώση 31 εκατ. ευρώ) και ζάχαρη από ζαχαρότευτλα και ζαχαροκάλαμο (μείωση 31 εκατ. ευρώ).

Ωστόσο, η εξαγωγική αξία ορισμένων προϊόντων αυξήθηκε, όπως το χοιρινό κρέας (αύξηση 278 εκατομμυρίων ευρώ), το σιτάρι (κατά 228 εκατομμύρια ευρώ) και οι χονδροειδείς κόκκοι (αύξηση 145 εκατομμυρίων ευρώ).

Ένας μικρός αριθμός προϊόντων σημείωσε αύξηση στις μηνιαίες αξίες εισαγωγής τους, συμπεριλαμβανομένων των φυτικών ελαίων (άνοδο 138 εκατομμυρίων ευρώ), των φρέσκων και ξηρών τροπικών φρούτων (κατά 98 εκατομμύρια ευρώ) και των ελαιούχων σπόρων (εκτός από τη σόγια) (αύξηση 69 εκατομμύρια ευρώ).

Μεταξύ των προϊόντων των οποίων οι τιμές εισαγωγής μειώθηκαν, οι υψηλότερες μειώσεις σημειώθηκαν για τα κέικ ελαίου (μείωση 219 εκατομμυρίων ευρώ), τους χονδροειδείς κόκκους (κατά 107 εκατομμύρια ευρώ) και το σιτάρι (πτώση 83 εκατομμύρια ευρώ).

Διαβάστηκε 1659 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.