Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  6:29 μμ
 
wm small
Παρασκευή, 05 Ιουνίου 2020 15:19

Έτοιμη η «Πράσινη Βίβλος» της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Με αφορμή την  5η Ιουνίου, που έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, σήμερα Παρασκευή 5 Ιουνίου 2020,  ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Φυσικών, Πόρων και Χωροταξίας Λάμπρος Δημητρογιάννης παρέδωσε στον Περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη, το πρώτο αντίγραφο της Πράσινης Βίβλου για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος.

 Η Πράσινη Βίβλος  αφορά πολιτικές καινοτομίας για την περιοχή, με βάση καλές πρακτικές από περιοχές της Μεσογείου, ενώ περιέχει και προτάσεις πολιτικής και επενδυτικών προτεραιοτήτων για την ενίσχυση της καινοτομίας και για τη βιωσιμότητα του παραδείγματος της «έξυπνης πόλης».

Τα περιεχόμενα της  Πράσινης Βίβλου είναι:

1. Η ψηφιοποίηση ως βασικός παράγοντας ενεργοποίησης των Έξυπνων Πόλεων. 

2. Έξυπνα κτίρια σε έξυπνες πόλεις (τεχνολογίες, πολιτικές, καλές πρακτικές) - εστίαση σε ενεργειακή εξοικονόμηση κτιρίων- ζωντανά εργαστήρια. 

3. Έξυπνος Δημόσιος φωτισμός (τεχνολογίες,  πολιτικές, καλές πρακτικές). 

4. Ο ρόλος των δεδομένων (ανοιχτά δεδομένα). 

5. Πλάνο Δράσης για την ενσωμάτωσηκαινοτόμων τεχνολογιών σε Δημόσια Προγράμματα Χρηματοδότησης. 

6. Περιεχόμενο και προδιαγραφές για Πράσινες Συμβάσεις,  κυρίως στον τομέα της  ενεργειακής εξοικονόμησης κτιρίων και του δημόσιου φωτισμού. 

7. Πλάνο δράσης και προτάσεις για τη συντήρηση και αναβάθμιση του ήδη εγκατεστημένου εξοπλισμού σε πόλεις. 

8. Ο ρόλος του οικοσυστήματος καινοτομίας-Εμπλοκή ιδιωτικών φορέων και ειδικά νεοσυσταθεισών επιχειρήσεων- συνεργασία με την αγορά.

Ο Αντιπεριφερειάρχης, κ Δημητρογιάννης, ανέφερε: «Το τελευταίο διάστημα έχουμε επισπεύσει έργα και δράσεις που σχετίζονται με το Περιβάλλον, με απώτερο στόχο να δημιουργηθεί μια επιχειρησιακή ικανότητα που θα αποφέρει ένα διαρκές περιβαλλοντικό πρόσημο. Το Περιβάλλον είναι καθημερινότητα, δηλαδή τρόπος καθημερινής σκέψης και δράσης. Είναι τρόπος ζωής. Μόνο αποκτώντας αυτή τη νοοτροπία θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε, να προστατεύσουμε την μεγάλη κληρονομιά της Δυτικής Ελλάδας, που είναι ο φυσικός πλούτος, αλλά και να αναβαθμίσουμε το οικιστικό περιβάλλον».

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης, κ. Φαρμάκης, δήλωσε: «Η συνύπαρξη ανθρώπινης δραστηριότητας και οικοσυστημάτων καθίσταται απαραίτητη όσο ποτέ άλλοτε. Η βιώσιμη ανάπτυξη θα έρθει μόνο εάν εμείς, ατομικά και συλλογικά, σεβαστούμε το χώρο που δρούμε και κατανοήσουμε ότι οι φυσικοί πόροι είναι πρωτίστως κοινωνικοί. Ο άνθρωπος, είναι ένα ον που αποτελεί μέρος του οικοσυστήματος της Γης. Δεν είναι “δυνάστης”, ούτε “κατακτητής”. Οι κοινωνίες που κάνουν το μεγάλο λάθος να αδιαφορήσουν για το περιβάλλον, είναι καταδικασμένες. Γι’ αυτό η Δυτική Ελλάδα οφείλει να επενδύσει πάνω στον φυσικό πλούτο της, να τον σεβαστεί και να τον αναδείξει. Αλλά και να τον μετατρέψει σε σύμμαχο ανάπτυξης και βελτίωσης της καθημερινότητας».

Διαβάστηκε 971 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.