Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  4:12 πμ
 
wm small
Πέμπτη, 04 Ιουνίου 2020 18:24

Αυτά είναι τα κριτήρια για το νέο «Εξοικονομώ κατ’ οίκον»

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Οι δικαιούχοι θα είναι πολύ περισσότεροι – Μπόνους έως και 15% στις κατηγορίες με χαμηλές ενεργειακές κατηγορίες για παλαιές κατοικίες προ του 1980

Τον Σεπτέμβριο έρχεται το νέο «Εξοικονομώ κατ’ οίκον», ενώ οι δικαιούχοι θα είναι πολύ περισσότεροι, καθώς το υπουργείο Περιβάλλοντος αναμένεται να μειώσει τις εισοδηματικές κατηγορίες σε πέντε από επτά.

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», στο φετινό «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» θα υπάρξει αύξηση του ανώτατου εισοδήματος των ιδιοκτητών που κρίνονται δικαιούχοι των επιδοτήσεων, ενώ εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 70.000 ευρώ.

Το υπουργείο, σε μια προσπάθεια να εντάξει και άλλους δικαιούχους, θα μειώσει τις εισοδηματικές κατηγορίες από 7 σε 5 και ταυτόχρονα θ’ αυξήσει το ταβάνι των εισοδημάτων, με επικρατέστερο ποσό αυτό των 70.000 ευρώ.

Παράλληλα θα δοθεί ένα μπόνους έως και 15% στις κατηγορίες με χαμηλές ενεργειακές κατηγορίες Η και Ζ, οι οποίες είναι οι παλαιές κατοικίες προ του 1980 και θα γίνει διεύρυνση των επιλέξιμων παρεμβάσεων. Δηλαδή πέρα από κουφώματα, θέρμανση κ.λπ., το ΥΠΕΝ εξετάζει να χρηματοδοτηθούν και άλλες κατηγορίες όπως τα φωτοβολταϊκά, καθώς και άλλα «πράσινα» εργαλεία. Σημαντική παρέμβαση είναι όμως και το επιπλέον ποσοστό επιδότησης που θα λάβουν Μεγαλόπολη και Κοζάνη, δεδομένου ότι βρίσκονται σε μια διαδικασία μετάβασης χωρίς την εξάρτηση από το λιγνίτη και η κυβέρνηση επιθυμεί να στηρίξει τις περιοχές με κάθε μέσο.

Κερδισμένοι θα είναι όσοι ιδιοκτήτες ζουν σε κατοικίες που χτίστηκαν προ το 1980 καθώς το ΥΠΕΝ επεξεργάζεται τρόπους με τους οποίους θα επιδοτηθούν ενεργειακά κατοικίες που έχουν χτιστεί πριν από πολλές δεκαετίες.

Έτσι αναμένεται να δοθούν κίνητρα στους ιδιοκτήτες για να ενταχθούν στο σχετικό πρόγραμμα. Με τη σειρά τους οι πολίτες θα επωφεληθούν από παρεμβάσεις όπως για παράδειγμα αλλαγή σε κουφώματα, θερμομόνωση, καυστήρες κ.λπ.

Η διαδικασία αυτή αφορά το 55% του κτιριακού αποθέματος της Ελλάδας που έχει κατασκευαστεί πριν από από τέσσερις δεκαετίες και τα οποία είναι πολύ χαμηλά στη λίστα ενεργειακής απόδοσης ενώ δεν έχει πραγματοποιηθεί σε πολλά εξ αυτών σεισμικός έλεγχος.

Ο προϋπολογισμός του τρίτου κύκλου «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον», που αναμένεται να βγει το φθινόπωρο στον αέρα, θα κυμαίνεται στα 350 με 400 εκ. ευρώ και θα είναι ο τελευταίος, τουλάχιστον με τη μορφή που μέχρι σήμερα τον ήξεραν τόσο οι ιδιοκτήτες όσο και ο τεχνικός κόσμος.

Τι εργασίες θα περιλαμβάνει

* Αντικατάσταση κουφωμάτων.

* Τοποθέτηση συστημάτων σκίασης.

* Τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κτιριακό κέλυφος, συμπεριλαμβανομένου του δώματος/ στέγης και της πιλοτής.

* Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης.

* Αναβάθμιση συστήματος παροχής ζεστού νερού χρήσης.

Πηγή: dikaiologitika.gr

Διαβάστηκε 1160 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.