Πέμπτη, 18η Απριλίου 2024  11:28 μμ
 
wm small
Πέμπτη, 04 Ιουνίου 2020 13:36

διαΝΕΟσις: Τι ειπώθηκε στη συζήτηση με τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το


Μια Διαδικτυακή Συζήτηση με τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης 
Κυριάκο Πιερρακάκη

Η συζήτηση που πραγματοποιήθηκε χθες,
3 Ιουνίου, αφορούσε στον
ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους.

Την Τετάρτη 3/6, η διαΝΕΟσις διοργάνωσε μία δημόσια διαδικτυακή συζήτηση με θέμα «Πώς Θα Γίνει ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός του Κράτους» με κεντρικό ομιλητή τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη, ο οποίος συνομίλησε με τον Διευθυντή Περιεχομένου της διαΝΕΟσις Θοδωρή Γεωργακόπουλο και απάντησε σε ερωτήσεις του κοινού.
 
Τονίζοντας ως βασικό στόχο του υπουργείου τη διαλειτουργικότητα, την ομαλή και συστηματική δηλαδή επικοινωνία των διαφορετικών μητρώων του κράτους, ο Κυριάκος Πιερρακάκης ανέφερε χαρακτηριστικά “Προσπαθήσαμε να φέρουμε πολλές δομές, οι οποίες θεωρήσαμε ότι είχαν κεντρικό, οριζόντιο ρόλο για την ψηφιακή διακυβέρνηση, κάτω από μία ενιαία διοίκηση”-“Λειτουργούμε και σαν τεχνικός σύμβουλος για όλα τα υπουργεία”.
 
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Υπουργός  ανέφερε για πρώτη φορά δημόσια την υλοποίηση νέων δράσεων και πιο συγκεκριμένα: με την Ψηφιοποίηση των Πιστοποιητικών Οικογενειακής Κατάστασης, μέσα στον επόμενο μήνα θα έχουν ψηφιοποιηθεί και τα 8 πιστοποιητικά που χρειάζονται για την οικογενειακή κατάσταση σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών. Υπολογίζεται ότι θα αποφευχθούν ως και 6,6 εκατομμύρια επισκέψεις στα ΚΕΠ ετησίως.
 
Ο Υπουργός προανήγγειλε επίσης τη θέσπιση Μητρώου Διαδικασιών από τη Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών, η οποία προβλέπει την καταγραφή και τον ορισμό όλων των διαδικασιών του κράτους. Η λίστα θα περιλαμβάνει “τυποποιημένες” διαδικασίες, με σκοπό την ομαλότερη συνεργασία των τμημάτων του δημοσίου και την έγκυρη πληροφόρηση των πολιτών.
 
Επιπλέον, σύμφωνα με τον Υπουργό όλοι οι σχετικοί με το Υπουργείο υφιστάμενοι νόμοι που έχουν ψηφιστεί τα προηγούμενα χρόνια (Διαύγεια, νόμοι για Τηλεπικοινωνίες, για Δεδομένα, κλπ.), όπως και νέες ευρωπαϊκές οδηγίες (Κώδικας Τηλεπικοινωνιών, Μεικτά Δεδομένα, κλπ.) θα ενσωματωθούν στον Κώδικα Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ενώ η επικοινωνία με τα ΚΕΠ θα γίνεται πλέον και ψηφιακά, υπό τη μορφή τηλεδιάσκεψης.
 
Επίσης, συζητήθηκαν οι εξελίξεις σε σειρά θεμάτων όπως η διευκόλυνση της συνέργειας ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, για τα μεγάλα ψηφιακά έργα αλλά και τα κριτήρια προτεραιοποίησης των έργων που γίνονται δεκτά, τα οποία προκύπτουν μεταξύ άλλων από το πλήθος των πολιτών που εξυπηρετούν και το ώριμο υπόβαθρο υλοποίησης.
 
Αναφορικά με την επίσπευση των δικαστικών διαδικασιών, ο Κυριάκος Πιερρακάκης ανέφερε πως υπάρχει ήδη συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης, στο πλαίσιο της οποίας το πρώτο βήμα είναι η έκδοση εγγράφων στα ΚΕΠ, ενώ το πιο φιλόδοξο έργο είναι η ψηφιακή επίδοση δικογράφων.
 
Σε ερώτηση για τη χρησιμότητα των ανοιχτών δεδομένων για τη λήψη καλύτερων αποφάσεων, μεταξύ άλλων παραδειγμάτων ο Κυριάκος Πιερρακάκης ανέφερε την άμεση πρόσβαση σε ανωνυμοποιημένα δεδομένα για τη διέλευση των αυτοκινήτων από τα διόδια, ένα εργαλείο που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας για να έχει στοιχεία για την κίνηση σε πραγματικό χρόνο.
 
Μιλώντας για παραδείγματα απλούστευσης διαδικασιών μέσω ψηφιοποίησης, όπως η γέννηση ή η απώλεια προσώπου και τα ειδικά αιτήματα στον ΕΟΠΥΥ, τόνισε πως μια γέννηση έως τώρα απαιτούσε τέσσερις επισκέψεις σε υπηρεσίες του δημοσίου, ενώ τώρα πραγματοποιείται με δύο SMS.
 
Πολλά από αυτά τα θέματα είχαν καταγραφεί και σε σχετική μελέτη της διαΝΕΟσις το 2018.
 
Αναφορικά με τις ηλεκτρονικές ταυτότητες και την ταυτοποίηση των πολιτών διευκρινίστηκε από τον Κυριάκο Πιερρακάκη ότι “το ΑΦΜ θα μετονομαστεί μέσα στο καλοκαίρι και θα λέγεται ΠΑ, Προσωπικός Αριθμός” ενώ η πλήρης αναπροσαρμογή θα συμπέσει με την έκδοση ηλεκτρονικών ταυτοτήτων, σε ενάμιση-δύο χρόνια από σήμερα.
 
Σημαντική ήταν επίσης η αναφορά στα θέματα των ψηφιακών δεξιοτήτων και της ευρυζωνικότητας στην Ελλάδα. Η χώρα μας βρίσκεται πολύ χαμηλά στους σχετικούς ευρωπαϊκούς δείκτες. Σύμφωνα με τον Υπουργό, με την πρωτοβουλία nationaldigitalacademy.gov.gr το υπουργείο δημοσίευσε 100 μαθήματα με στόχο τη βελτίωση των ψηφιακών δεξιοτήτων, ενώ πρόκειται να δημοσιεύσει και ένα αυτοδιαγνωστικό τεστ. Σχετικά με την ευρυζωνικότητα, τρέχει το πρόγραμμα Ultrafast Broadband που θα καλύψει 800.000 γραμμές στις απομακρυσμένες “λευκές περιοχές”, συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών νησιών, όπου θα εγκατασταθεί οπτική ίνα. Τέλος, θα δημοπρατηθεί το φάσμα 5G μέχρι το τέλος του χρόνου.
 
Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Κυριάκος Πιερρακάκης διαβεβαίωσε, πως το υπουργείο μεριμνά για την προσέλκυση κινηματογραφικών παραγωγών και την έκδοση οδηγιών για χρήση δημόσιων χώρων σε γυρίσματα από αλλοδαπούς και ημεδαπούς καλλιτέχνες.
 
Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη τη συζήτηση εδώ, ενώ ακολουθεί και αναφορά σε συγκεκριμένα σημεία του:
 

Παρακολουθήστε ολόκληρη τη συζήτηση για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους με τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη. 

Για τη διευκόλυνσή σας, μπορείτε να ανατρέξετε στα παρακάτω σημεία του βίντεο για να ακούσετε τα αντίστοιχα θέματα:

Τι είναι το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης; 3:06
Ποιο είναι το κόστος της γραφειοκρατίας; 6:50
Μήπως απλά ψηφιοποιούμε μία πολύπλοκη διαδικασία; 12:07
Θα συνεχιστεί η ψηφιοποίηση με την ίδια ταχύτητα που παρατηρήθηκε κατά την περίοδο της πανδημίας; 18:09
Πώς πραγματοποιείται η ανάθεση έργων σε ιδιωτικές επιχειρήσεις; 23:58
Ποια είναι τα κριτήρια επιλογής έργων; 28:30
Ποια είναι τα σχέδια του υπουργείου για την πρόσβαση στο διαδίκτυο, τις ψηφιακές δεξιότητες και την ευρυζωνικότητα; 32:55

Πού βρισκόμστε με το 5G; 38:47
Υπάρχει πλάνο για την επίσπευση των δικαστικών διαδικασιών; 42:52
Τι γίνεται με τα ανοιχτά δεδομένα; 48:11
Κινηματογραφικές παραγωγές; 50:57
Τι θα γίνει με τις ηλεκτρονικές ταυτότητες; 56:04
Τεχνητή νοημοσύνη στην Ελλάδα 1:00:05

Τέλος, ο Κυριάκος Πιερρακάκης, μεταξύ άλλων, είπε:

“Η διαΝΕΟσις έχει εμπνεύσει τη δράση της σημερινής κυβέρνησης σε πάρα πολλούς τομείς.”
 
 “Ο στόχος είναι να προσεγγίσουμε τον μέσο όρο μέσα σε μία τετραετία” (αναφερόμενος στα οφέλη από την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και στην πιο πρόσφατη διαθέσιμη μελέτη του ΟΟΣΑ- 2006)
 
“Όταν χρειάζεσαι να πας σε 13 ουρές ή σε 5 ουρές, ή σε 20 ουρές η διάγνωση είναι ότι αυτό συντελείται σε μεγάλο βαθμό γιατί τα συστήματα του δημοσίου από πίσω δεν ανταλλάσσουν πληροφορίες μεταξύ τους”
 
“Δώσαμε μια αρμοδιότητα στο υπουργείο να μπορεί εν αντιθέσει με το παρελθόν να κάνει αυτά τα μητρώα να μιλούν μεταξύ τους”
 
“Η αντανάκλαση του χαμηλού ψηφιακού δείκτη είναι ότι έχεις υψηλή γραφειοκρατία στη χώρα”
 
“Ακόμα μένει να γίνουν πολλά. Ο τρόπος να το μετρήσεις είναι ο εξής: να βάλεις κάτω ποια είναι τα σημαντικά γεγονότα στη ζωή μας, από τη γέννηση μέχρι την απώλεια της ζωής και να δεις ποιες είναι οι γραφειοκρατικές ενέργειες που το καθένα απ’ αυτά συνεπάγεται. Οι γραφειοκρατικές ενέργειες της γέννησης ήταν 5, έγιναν 1: στο μαιευτήριο. Στο θάνατο ήταν 13. Ακόμη και σήμερα, δηλαδή, όταν χάνουμε κάποιον που αγαπάμε πρέπει να πάμε σε 13 ουρές”.
 

Το σκεπτικό είναι: “πώς γλιτώνει κανείς εκατομμύρια επισκέψεις σε γκισέ;”
 
Για το 13033: “Ο ΟΟΣΑ χαρακτήρισε την Ελλάδα ψηφιακό πρωτοπόρο γιατί ήταν μία έξυπνη ιδέα που κράτη τα οποία είναι ψηφιακά πιο προηγμένα από μας δεν υλοποίησαν”
 
Αναφορικά με το κόστος των πακέτων υπηρεσιών internet: “Πράγματι οι τιμές είναι ψηλές, αλλά όχι τόσο υψηλές όσο κυκλοφορεί στον δημόσιο διάλογο. Στην πραγματικότητα είμαστε πάνω στον μέσο όρο. Η φορολογία είναι που αυξάνει αρκετά το κόστος, ευελπιστούμε να το μειώσουμε”.
 

“Η διαδικασία της ταυτοποίησης είναι είναι ουσιώδης γιατί ορίζει το εύρος των πραγμάτων που μπορεί το κράτος να σου επιτρέψει να κάνεις από το σπίτι σου και από τη δουλειά σου”.
 
“Ο πυρήνας της τεχνητής νοημοσύνης είναι η διαλειτουργικότητα. Δεν μπορείς να περάσεις στην επόμενη φάση αν δεν έχεις μεγάλες βάσεις δεδομένων για να εκγυμνάσεις τους αλγόριθμους".

"Η άσκηση επίλυσης εκκρεμοτήτων με το χθες που κάνουμε είναι η ίδια με την άσκηση περάσματος στο αύριο. Θα ολοκληρωθεί όσο πιο γρήγορα γίνεται”.

 
“Το να έχεις πραγματική εικόνα του τι συμβαίνει γύρω σου σού δίνει τη δυνατότητα να λαμβάνεις τις σωστές αποφάσεις”.
 
“Εφόσον ανοίξουμε τα δεδομένα του δημοσίου και διαλειτουργήσουν τα δεδομένα μεταξύ τους, η χώρα θα έχει αλλάξει εποχή”.

 

Κατεβάστε το Δελτίο Τύπου (PDF)

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστηκε 1021 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.