Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  12:22 πμ
 
wm small
Τετάρτη, 03 Ιουνίου 2020 18:54

Το σχέδιο για τις αναπλάσεις των πλατειών Κεφαλοβρύσου και Τζαβελλαίων στη Ναύπακτο

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Το σχέδιο για τις αναπλάσεις των πλατειών Κεφαλοβρύσου και Τζαβελλαίων

Συνεδριάζει τη Δευτέρα 15 Ιουνίου, στις 18:30 το απόγευμα, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης, έχοντας ως θέματά της στην ημερήσια διάταξη δύο σημαντικές γνωμοδοτήσεις. Πιο συγκεκριμένα τα μέλη της θα τοποθετηθούν επί της μελέτης ανάπλασης-ανάδειξης της πλατείας Κεφαλόβρυσου καθώς και της πλατείας Τζαβελλαίων. Πρόκειται για δύο πάρα πολύ σημαντικές παρεμβάσεις, σε σημείο της πόλης όπου για πολλά χρόνια είναι αλήθεια πως οι κάτοικοι και οι θαμώνες της περιοχής διαμαρτύρονται για την κατάσταση που επικρατεί. Και τις δύο μελέτες εκπόνησε ο ειδικός συνεργάτης του δημάρχου Ναυπακτίας Κωνσταντίνος Πετράκος, τις οποίες παρουσιάζει σήμερα το emprosnews.gr.

Αναλυτικά οι εισηγήσεις αναφέρουν:

Η Δημοτική αρχή, συνέταξε τη μελέτη αυτή, στην προσπάθειά της να αναδείξει και να αναβαθμίσει το ανατολικό τμήμα του παραδοσιακού οικισμού της πόλης της Ναυπάκτου. Στόχος είναι, μέσω μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης να υποδειχθούν παρεμβάσεις σύμφωνα με τις οποίες θα βελτιωθεί το φυσικό και το δομημένο περιβάλλον σε σημεία ενδιαφέροντος, έτσι ώστε να καταστήσουν το ανατολικό τμήμα της πόλης, πόλο έλξης των επισκεπτών και να αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων της.

Διερευνήθηκαν και καταγράφηκαν τα ιστορικά, φυσικά, χωρικά, αρχιτεκτονικά και ανθρώπινα στοιχεία του τόπου, ώστε να πραγματοποιηθεί μία όσο το δυνατόν πιο συστηματική καταγραφή των στοιχείων που οργανώνουν το χώρο και συνθέτουν το χαρακτήρα του παραδοσιακού οικισμού και να προταθεί ένα σχέδιο ανάπτυξης που θα περιλαμβάνει την αισθητική και λειτουργική βελτίωση των κοινόχρηστων χώρων και την ανάδειξη των φυσικών και ειδικών αρχιτεκτονικών στοιχείων της περιοχής.

Ο σεβασμός, η αποκατάσταση και η ανοικοδόμηση του δημοσίου χώρου της Ναυπάκτου  είναι η πρόθεση της πρωτοβουλίας αυτής. Η καινοτομία του έργου προκύπτει από μια εις βάθος ανάγνωση της υπάρχουσας κατάστασης όσον αφορά τα χαρακτηριστικά και τις ιδιαιτερότητές τους – φύση, τοπογραφία, δομημένο περιβάλλον, ιστορία κ.λπ. – η οποία με τη σειρά της καθόρισε τις σχεδιαστικές αρχές για τον επανασχεδιασμό του δικτύου δημόσιων χώρων. Οι προβλεπόμενες επεμβάσεις της μελέτης θα προσφέρουν στους χρήστες την «in-situ» χαρά της ανακάλυψης της φύσης, την εξοικείωση με το δομημένο περιβάλλον και την κοινωνική συνύπαρξη σε ένα απόλυτα ασφαλές αλλά αυτόνομο και συνεκτικό περιβάλλον.

Και για τις δύο μελέτες αναφέρονται ως προς το αντικείμενο του συνολικού έργου ότι περιλαμβάνονται:

–           Οι διαμορφώσεις και επιστρώσεις πλατείας, οδών και πεζοδρομίων, όπως περιγράφονται αναλυτικά στο τεύχος της μελέτης αυτής.

–           Η συντήρηση και ανάδειξη της σπάνιας φύτευσης, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της μελέτης αυτής.

–           Η κατασκευή, προμήθεια και τοποθέτηση του απαραίτητου εξοπλισμού των χώρων που διαμορφώνονται.

–           Οι συμπληρωματικές εργασίες και ειδικότερα η επέκταση – συμπλήρωση του δικτύου και η μετακίνηση ή ανακατασκευή των φρεατίων και των εσχαρών του δικτύου απορροής και αποχέτευσης ομβρίων, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της μελέτης αυτής και την αντίστοιχη μελέτη αποχέτευσης ομβρίων.

–           Η άρδευση των δένδρων και των λοιπών χώρων φύτευσης, των χώρων που διαμορφώνονται, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της μελέτης αυτής και την αντίστοιχη μελέτη άρδευσης.

–           Ο ηλεκτροφωτισμός της πλατείας και των οδών, και η προμήθεια και τοποθέτηση των φωτιστικών σωμάτων, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της μελέτης αυτής και την αντίστοιχη μελέτη ηλεκτροφωτισμού.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως πρόκειται για μία παρέμβαση, η πρώτη μεγάλη της παρούσας δημοτικής αρχής, η οποία έγινε έως τώρα με την εργασία του ειδικού συνεργάτη του δήμου, άρα χωρίς παραπάνω κόστος για το δήμο. Το επόμενο βέβαια σημαντικό ζητούμενο είναι να βρεθεί η χρηματοδότηση για την εκτέλεση του έργου, κάτι που στο δήμο εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι θα επιτευχθεί και σχετικά μάλιστα άμεσα.

Πηγή: emprosnews.gr

 

Διαβάστηκε 1000 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.