Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  4:20 μμ
 
wm small
Τρίτη, 02 Ιουνίου 2020 21:35

Επίδομα 534 ευρώ: Πότε πληρώνονται οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που ξεκίνησαν να επαναλειτουργούν

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ξεκίνησε η υποβολή των αιτήσεων για τις επιχειρήσεις – εργοδότες οι οποίες ξεκίνησαν να επαναλειτουργούν μέσα στον Μάιο για την καταβολή στους εργαζόμενους της αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ.

Οι σχετικές υπεύθυνες δηλώσεις μπορούν να υποβάλλονται συγκεντρωτικά από χθες έως και τις 7.6.2020. Η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού στους εργαζόμενους θα πραγματοποιηθεί από τις 10.6.2020 έως και τις 12.6.2020. Η αποζημίωση ειδικού σκοπού είναι αναλογική των ημερών που οι εργαζόμενοι ήταν σε αναστολή της σύμβασης εργασίας τους. Συγκεκριμένα δικαιούνται να λάβουν αναλογική ειδική αποζημίωση για το πρώτο διάστημα του Μαΐου και έως την επαναλειτουργία:

– με επαναλειτουργία την Δευτέρα 4/5 : 54 ευρώ (3 μέρες)

– με επαναλειτουργία την Δευτέρα 11/5 : 180 ευρώ (10 μέρες)

– με επαναλειτουργία την Δευτέρα 18/5 : 306 ευρώ (17 μέρες)

– με επαναλειτουργία την Δευτέρα 25/5 : 432 ευρώ (24 μέρες)

Για το χρονικό διάστημα μετά την επαναλειτουργία της επιχείρησης δικαιούνται την αναλογία του μισθού τους από τον εργοδότη.

Για παράδειγμα μισθωτός με μισθό 800 ευρώ σε επιχείρηση με 10 εργαζόμενους που επαναλειτουργεί από 11 Μαίου. Η σύμβασή του δεν παρατείνεται και επιστρέφει σε ενεργή απασχόληση. Δικαιούται 180 ευρώ από το κράτος για τις πρώτες 10 μέρες του Μαίου και τα 3/4 του μισθού του από τον εργοδότη για τις υπόλοιπες 21 μέρες, δηλαδή 600 ευρώ.

Ειδικότερα επιχειρήσεις–εργοδότες που επαναλειτουργούν, με εντολή δημόσιας αρχής, κατά τον Μάιο 2020, που ορίζονται, βάσει Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ), από το υπουργείο Οικονομικών, βεβαιώνουν όλα τα στοιχεία των δηλώσεών τους, όπως αυτά αντλούνται αυτόματα από το Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ», βεβαιώνοντας τα στοιχεία που αφορούν τους εργαζόμενους, των οποίων η σύμβαση εργασίας τους συνεχίζει να είναι σε ισχύ και εξακολουθεί να τελεί σε αναστολή, μέχρι την ημερομηνία της επαναλειτουργίας τους, εντός του Μαΐου 2020, καθώς και τα στοιχεία που αφορούν τη μίσθωση ακινήτων επαγγελματικής στέγης.

Επίσης, δηλώνουν την ημερομηνία της επαναλειτουργίας τους, καθώς και τους εργαζόμενους, των οποίων η αναστολή συμβάσεων εργασίας τους ανακαλείται οριστικά. Σε περίπτωση προκυπτουσών αλλαγών, επιτρέπεται η τροποποίηση των δηλώσεών τους.

Για την περίπτωση των εργαζομένων, δεν απαιτείται επανυποβολή υπεύθυνης δήλωσης από αυτούς, εκτός και αν επιθυμούν τροποποίηση στοιχείων του τραπεζικού λογαριασμού τους (ΙΒΑΝ) ή στοιχείων της μίσθωσης κύριας κατοικίας τους.

Για τις πληττόμενες επιχειρήσεις–εργοδότες, που ορίζονται, βάσει ΚΑΔ, από το υπουργείο Οικονομικών, βεβαιώνουν όλα τα στοιχεία των δηλώσεών τους, όπως αυτά αντλούνται αυτόματα από το Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» και αφορούν τους εργαζόμενους, των οποίων η σύμβαση εργασίας τους συνεχίζει να είναι σε ισχύ και παρατείνεται η αναστολή των συμβάσεων εργασίας τους για τον Μάιο 2020, καθώς και τα στοιχεία που αφορούν τη μίσθωση ακινήτων επαγγελματικής στέγης. Επιπλέον, δηλώνουν υπεύθυνα τους εργαζόμενους, των οποίων η αναστολή συμβάσεων εργασίας τους ανακαλείται οριστικά. Σε περίπτωση προκυπτουσών αλλαγών, επιτρέπεται η τροποποίηση των δηλώσεών τους.

Και σε αυτήν την περίπτωση δεν απαιτείται επανυποβολή υπεύθυνης δήλωσης από τους εργαζόμενους, εκτός και αν επιθυμούν τροποποίηση στοιχείων του τραπεζικού λογαριασμού τους (ΙΒΑΝ) ή στοιχείων της μίσθωσης κύριας κατοικίας τους.

Σε κάθε περίπτωση, οι επιχειρήσεις–εργοδότες υποχρεούνται να γνωστοποιήσουν την ανωτέρω υπεύθυνη δήλωσή τους, εγγράφως ή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, στους εργαζομένους τους, δηλώνοντάς τους και τον αριθμό πρωτοκόλλου καταχώρισης της πράξης τους στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ».

tempo24.gr 

Διαβάστηκε 1988 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία