Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  11:57 πμ
 
wm small
Τρίτη, 02 Ιουνίου 2020 21:31

Αιτωλοακαρνανία – Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση: Το 90% των μαθητών επέστρεψε στα θρανία!

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το
  • Πρεμιέρα στην μετά καραντίνα εποχή, χθες, για τους μαθητές των δημοτικών, νηπιαγωγείων και ειδικών σχολείων
  • Ομαλά η επανεκκίνηση σύμφωνα με τον Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας, Χρήστο Κολοβό
  • Ζητούμενο η συμμετοχή των επόμενων ημερών

Στα θρανία τους επέστρεψαν εκ περιτροπής από χθες, οι μαθητές δημοτικού και νηπιαγωγείου, καθώς τα σχολεία τους επαναλειτουργούν έπειτα από σχεδόν τρεις μήνες «λουκέτου» με νέα μέτρα προστασίας, χωρισμένα τμήματα, πλαφόν μαθητών και προαιρετική χρήση μάσκας.

Παράλληλα, επαναλειτουργούν βρεφικοί, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, ειδικά σχολεία και κέντρα δημιουργικής απασχόλησης. Η σχολική χρονιά θα ολοκληρωθεί στις 26 Ιουνίου για τους μαθητές και για τους εκπαιδευτικούς στις 30 του μήνα, ημερομηνία μέχρι την οποία θα παραταθούν και οι συμβάσεις των αναπληρωτών.

Έως 15 μαθητές ανά τάξη και τήρηση αποστάσεων

Τα τμήματα θα λειτουργούν με έως 15 μαθητές τη φορά και με 1,5 μέτρο απόσταση στα θρανία, τα οποία θα πρέπει να έχουν τον ίδιο προσανατολισμό. Αν οι μαθητές υπερβαίνουν τους 15 τότε το τμήμα θα διαιρείται σε 2 υποτμήματα, τα οποία θα λειτουργούν εκ περιτροπής, Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή το ένα, Τρίτη-Πέμπτη το άλλο, και την επόμενη εβδομάδα το αντίθετο. Αν οι μαθητές δεν υπερβαίνουν τους 15, τότε το τμήμα θα λειτουργεί καθημερινά.

Στις σχολικές αίθουσες υπάρχουν αντισηπτικά και προβλέπεται καθαρισμός δύο φορές τη μέρα (κατά τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου και μετά το πέρας αυτού). Έχει προβλεφθεί ειδική νομοθετική ρύθμιση και επιπλέον κονδύλια για την τροποποίηση των συμβάσεων του προσωπικού καθαριότητας, καθώς επίσης υπάρχει η δυνατότητα για πρόσληψη επιπλέον προσωπικού καθαριότητας.

Επίσης, ο αερισμός των αιθουσών θα γίνεται με φυσικό τρόπο. Για τη μείωση του συγχρωτισμού θα γίνονται διαλείμματα σε διαφορετικές ώρες και τα κυλικεία δεν θα λειτουργούν. Η χρήση της μάσκας θα είναι προαιρετική για εκπαιδευτικούς και μαθητές (και στο σχολείο και στα σχολικά λεωφορεία).

Ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας, Χρήστος Κολοβός

Ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας, Χρήστος Κολοβός, ο οποίος βρέθηκε σε αρκετά σχολεία της περιοχής χθες, τόνισε στη «Σ»: «είμαστε χαρούμενοι γιατί είδαμε και πάλι την κανονικότητα στη χώρα μας και κανονικότητα χωρίς επιστροφή των μαθητών στα σχολεία δεν μπορεί να υπάρξει. Τα σχολεία επαναλειτουργούν για ένα μικρό χρονικό διάστημα και η σχολική χρονιά θα παραταθεί για δύο εβδομάδες, δηλαδή θα λειτουργήσουν τα σχολεία περίπου ένα μήνα. Έχουμε προετοιμαστεί από κάθε άποψη, από το υπουργείο μέχρι και την κάθε σχολική μονάδα και τον κάθε δήμο. Η υποδοχή των μαθητών χαρακτηρίζεται από απόλυτη ασφάλεια. Σε κάποιες σχολικές μονάδες τα τμήματα θα λειτουργήσουν εκ περιτροπής, λόγω του αριθμού των παιδιών ανά τμήμα και τάξη, λόγω του γεγονότος ότι αριθμούν άνω των 15. Υπάρχουν παντού αντισηπτικά, συγκεκριμένο πρωτόκολλο για τον προαυλισμό των μαθητών, ενώ υπάρχει η δυνατότητα για αλλαγή στις ώρες των διαλειμμάτων και υπάρχει ελαστικότητα και ως προς την ώρα προσέλευσης και αποχώρησης των παιδιών από το σχολείο. Οι μαθητές που θα επιστρέψουν στις τάξεις του δημοτικού στην Αιτωλοακαρνανία είναι περίπου 12.500 και στα νηπιαγωγεία περί τους 3.000. Τα παιδιά, που δεν θα επιστρέψουν, επειδή έχουν άτομο στο οικογενειακό τους περιβάλλον που ανήκει σε ευπαθή ομάδα ή εντάσσονται τα ίδια σε ομάδα υψηλού κινδύνου, οι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης θα τα υποστηρίξουν με κάθε τρόπο, αξιοποιώντας τις δυνατότητες της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Θα υποστηριχθούν με ασκήσεις και εργασίες με τον τρόπο που λειτουργούσαμε μέχρι τώρα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των στελεχών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας, υπολογίζεται ότι χθες, πρώτη μέρα επανέναρξης των σχολείων, επέστρεψε στα θρανία το 90% περίπου των μαθητών. Ζητούμενο πάντως είναι το ποια θα είναι η συμμετοχή τις επόμενες μέρες και αν θα παρατηρηθεί και στη Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση το φαινόμενο, που σημειώθηκε στα Γυμνάσια και τα Λύκεια να βαίνει μειούμενη η συμμετοχή των μαθητών.

Δεν θα λειτουργήσουν τα ολοήμερα

Για την ώρα τα ολοήμερα σχολεία δεν θα λειτουργήσουν. Η σκέψη πίσω από αυτή την απόφαση είναι το να δοθεί έμφαση στα πρωινά τμήματα, όπως εξήγησε η υπουργός Νίκη Κεραμέως. Σε συνέντευξή της ανέφερε πάντως πως το θέμα μπορεί να επανεξεταστεί μετά την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας.

Διατήρηση των βιβλίων και για την επόμενη σχολική χρονιά

Με σχετική εγκύκλιο, το υπουργείο έχει καλέσει τους γονείς και κηδεμόνες των μαθητών να κρατήσουν όλα τα βιβλία των παιδιών τους, για την περίπτωση που χρειαστεί να αξιοποιηθούν και την επόμενη σχολική χρονιά.

Νωρίτερα η έναρξη του σχολικού έτους

Όπως έχει ήδη αναφερθεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, η επόμενη σχολική χρονιά θα αρχίσει πριν από τις 11 Σεπτεμβρίου. Πάντως, η κ. Κεραμέως ξεκαθάρισε ότι η έναρξη δεν θα τοποθετηθεί χρονικά πριν από την 1η Σεπτεμβρίου.

Κώστας Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 1178 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.