Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 31 Μαϊος 2020 20:49

Άλωση και Επανάσταση

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

ΜΑΚΗΣ ΕΞΑΡΧΟΠΟΥΛΟΣγράφει ο Μάκης Εξαρχόπουλος

ΑΛΩΣΗ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

Στις 29 Μαΐου 1453 "Η Πόλις εάλω", η Βασιλίδα των πόλεων κατακτήθηκε!

Στις 29 Μαΐου 1453, πριν 567 χρόνια, μιά ταλαιπωρημένη αυτοκρατορία, η Βυζαντινή, κατέρρεε και τυπικά κάτω από το βάρος της αποσύνθεσής της, που είχε ξεκινήσει, πριν δύο και πλέον αιώνες, με την κατάκτησή της από τους Σταυροφόρους της Δύσης!

Στις 29 Μαΐου 1453, μιά νέα αυτοκρατορία, η Οθωμανική, άνοιγε έναν κατακτητικό κύκλο, που την αρχή του τέλους του, μετά από τέσσερις, περίπου, αιώνες, σηματοδοτεί η Ελληνική Επανάσταση του 1821!

Η εξέγερση των κατακτημένων Ελλήνων, με στόχο την ανεξαρτησία, μέσα από αιματηρούς αγώνες με δαφνοστεφανωμένους ήρωες, κατέληξε στην αποτίναξη του οθωμανικού ζυγού και στη δημιουργία του νέου Ελληνικού κράτους.

Το 2021 συμπληρώνονται δύο αιώνες από την αρχή του τέλους της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, με την έναρξη της Επανάστασης των Ελλήνων, το 1821.

Κι εμείς οι νεοέλληνες, απόγονοι εκείνων των εξεγερμένων Ελλήνων, που θυσιάστηκαν στον βωμό της Ελευθερίας, της δικής μας Ελευθερίας, ετοιμαζόμαστε να γιορτάσουμε αυτή την ιστορική επέτειο, με σειρά σημαντικών εκδηλώσεων.

Αυτή η επέτειος αποτελεί μιά θαυμάσια ευκαιρία να θυμηθούμε όλοι τα μεγάλα γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης και να γνωρίσουμε πολλές άγνωστες πτυχές τους, όπως τη δραματική πορεία των διασωθέντων Εξοδιτών από το Μεσολόγγι μέχρι το Ναύπλιο, που πραγματεύεται το ντοκιμαντέρ που ετοιμάζουμε.

Ας ευχηθούμε, ο εορτασμός αυτής της σημαντικής ιστορικής επαιτείου να μας ενώσει όλους τους Έλληνες μπροστά στη νέα πραγματικότητα των καιρών μας και να μας εμπνεύσει αγωνιστική διάθεση!

Οι πίνακες, με θέματα από την Άλωση της Πόλης και την Επανάσταση του 1821, είναι έργα του λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου Χατζημιχαήλ.

ΕΑΛΩ Η ΠΟΛΙΣ 1

ΕΑΛΩ Η ΠΟΛΙΣ 2

 

Διαβάστηκε 2651 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 31 Μαϊος 2020 21:00
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.