Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 31 Μαϊος 2020 18:25

Αιτωλοακαρνανία: Επιστροφή στα θρανία για 12.500 μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Τι δηλώνει ο Διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού, Χρήστος Κολοβός, και η έκκληση που απευθύνει προς τους γονείς.

Την ερχόμενη Δευτέρα, 1η Ιουνίου, θα ανοίξουν ξανά τα δημοτικά, τα νηπιαγωγεία και τα ειδικά σχολεία, μετά το lockdown. Η χρονιά θα παραταθεί μέχρι τις 26 Ιουνίου και ο ανώτατος αριθμός μαθητών ανά τάξη θα είναι 15, ενώ η χρήση της μάσκας θα είναι προαιρετική. Παράλληλα, όπως και οι μαθητές της Δευτεροβάθμιας, έτσι και οι μικροί μαθητές θα πρέπει να κρατήσουν τα βιβλία τους και για την επόμενη χρονιά.

Τα τμήματα των δημοτικών σχολείων και των νηπιαγωγείων θα λειτουργούν με έως 15 μαθητές τη φορά και με 1,5 μέτρο απόσταση στα θρανία, τα οποία θα πρέπει να έχουν τον ίδιο προσανατολισμό. Αν οι μαθητές υπερβαίνουν τους 15, τότε το τμήμα θα διαιρείται σε 2 υποτμήματα, τα οποία θα λειτουργούν εκ περιτροπής, Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή το ένα, Τρίτη – Πέμπτη το άλλο και την επόμενη εβδομάδα το αντίθετο. Αν οι μαθητές δεν υπερβαίνουν τους 15, τότε το τμήμα θα λειτουργεί καθημερινά.

Στις σχολικές αίθουσες θα υπάρχουν αντισηπτικά και προβλέπεται καθαρισμός δύο φορές την ημέρα (κατά τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου και μετά το πέρας αυτού).Επίσης, ο αερισμός των αιθουσών θα γίνεται με φυσικό τρόπο. Για τη μείωση του συγχρωτισμού θα γίνονται διαλείμματα σε διαφορετικές ώρες ενώ τα κυλικεία δεν θα λειτουργούν. Ήδη εστάλησαν ειδικές οδηγίες από το ΕΟΔΥ σε όλες τις δομές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και οι εκπαιδευτικοί εντός του Σαββατοκύριακου θα ολοκληρώσουν τις παρεμβάσεις με σημάδια στους αύλειους χώρους των σχολείων, ώστε να υπάρχει μια οριοθέτηση στον τρόπο που θα διεξάγονται τα διαλλείματα.

Την πρώτη ημέρα που θα επιστρέψουν στα θρανία οι μικροί μαθητές, το βασικό μάθημα που θα κάνουν θα είναι αυτό της… υγιεινής. Όπως έχει ανακοινωθεί από το υπουργείο, σημαντικό μέρος της πρώτης ημέρας θα αφιερωθεί στην επεξήγηση των οδηγιών του ΕΟΔΥ προς τα παιδιά.

Μιλώντας στη «Σ» ο Διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας Χρήστος Κολοβός τόνισε: «ήδη από την Πέμπτη είμαι σε επαφή με τους Διευθυντές των σχολικών μονάδων του νομού, ώστε να διευθετηθούν όλες οι εκκρεμότητες με σκοπό να επαναλειτουργήσουν κανονικά τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας από την Δευτέρα. Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ ήδη έχουν αποσταλεί σε όλα τα σχολεία και οι εκπαιδευτικοί είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι, συνεπώς οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν πως δεν πρέπει να έχουν ανησυχία για τα παιδιά τους. Η εκτίμηση που έχουμε ως εκπαιδευτικοί μέσα από την επαφή που έχουμε με τους γονείς είναι ότι οι περισσότεροι μαθητές θα επιστρέψουν στην τάξη, ενώ την ακριβή εικόνα επί του θέματος θα την έχουμε τις πρώτες ημέρες της επαναλειτουργίας των σχολείων. Τα παιδιά που έχουν στο σπίτι άτομο που ανήκει στις ευπαθείς ομάδες με μια υπεύθυνη δήλωση των γονέων τους, μπορούν να μην παρακολουθούν τα μαθήματα. Άμεσα θα ξεκινήσουν και τα σχολικά γεύματα, τα οποία οι μαθητές θα μπορούν να τα παίρνουν και στο σπίτι, ώστε μέσα από την ευελιξία αυτή, να μπορούν δηλαδή να τα καταναλώνουν όποτε θέλουν και έτσι να αποφευχθεί ο συνωστισμός. Εκτός όμως των θεμάτων αυτών έχουμε ήδη φροντίσει να καλυφθούν τα πιθανά κενά των εκπαιδευτικών, που θα απουσιάσουν επειδή ανήκουν σε ευπαθή ομάδα ή επειδή θα κάνουν χρήση της άδειας ειδικού σκοπού. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να παρακαλέσω τους γονείς αν το παιδί τους δεν αισθάνεται καλά να το κρατήσουν στο σπίτι, ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα να εξελιχθεί αυτή η ασθένεια σε κάτι, που θα είναι ανησυχητικό και ίσως σχετιστεί με τον κορονοϊό, αν και ήδη έχουμε λάβει τις οδηγίες για τον τρόπο που θα αντιμετωπίσουμε κάποιο πιθανό κρούσμα εντός του σχολείου. Η γυμναστική και ο προαυλισμός των παιδιών, δύο σημεία που εκτός από τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και τους επιστήμονες του ΕΟΔΥ, απασχόλησαν όλη την κοινωνία θα γίνεται υπό τους αυστηρούς κανόνες των επιστημόνων και την αυστηρή επιτήρηση των εκπαιδευτικών. Στην γυμναστική δεν θα χρησιμοποιούνται μπάλες και δεν θα γίνονται ομαδικά παιχνίδια, όπως επίσης τα παιδιά δεν θα έρχονται σε επαφή με αντικείμενα και παιχνίδια που μπορεί να έχουν χρησιμοποιήσει άλλα παιδιά νωρίτερα. Σημαντικό στοιχείο είναι θα υπάρχει μεγαλύτερος χρόνος προσέλευσης των παιδιών στο σχολείο, ενώ όπου υπάρχει η δυνατότητα τα παιδιά θα χρησιμοποιούν διαφορετική είσοδο στο σχολείο και θα κατευθύνονται αμέσως στην τάξη τους, καθώς η πρωινή προσευχή θα γίνεται εντός της αιθούσης βάση των κανονισμών ασφαλείας».

Κων/νος Χονδρός Εφημερίδα Συνείδηση

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 1594 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.