Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  12:58 πμ
 
wm small
Κυριακή, 31 Μαϊος 2020 14:31

Ταξίδι στην Τρύφο Αιτωλοακαρνανίας (φωτο)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Η Τρύφος είναι ορεινός οικισμός του νομού Αιτωλοακαρνανίας και βρίσκεται σε απόσταση 50 χιλιομέτρων από το Αγρίνιο και 90 χιλιομέτρων από το Μεσολόγγι.

Βρίσκεται στην πρώην επαρχία Ξηρομέρου, στο βορειοδυτικό τμήμα του νομού, ΒΔ της λίμνης Αμβρακίας. Στην πλατεία του χωριού δεσπόζει η ενοριακή εκκλησία του Αγίου Νικολάου.

Το χωρίο Τρύφου αναφέρεται από το 1521 όπου είχε 48 οικογένειες.
Το σημερινό χωρίο δημιουργήθηκε μετά την επανάσταση του 1821 με τη συνένωση των συνοικισμών Αλευρά, Παλιοχώρι και Πατερίτσα.
Κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής η Τρύφου κάηκε από τους Γερμανούς, ως εκδίκηση για το θάνατο ενός Γερμανού αξιωματικού από τους αντάρτες. Τα απομακρυσμένα και δύσβατα μέρη της Τρύφου με την πυκνή βλάστηση ήταν καταφύγια ανταρτών κατά το Β’ Παγκόσμιο και στη συνέχεια τον Εμφύλιο πόλεμο.

Χρήστος Μπόνης

Στην Τρύφο Αιτωλοακαρνανίας υπάρχουν οι ιαματικές του Αγίου Βαρβάρου που είναι φυσικές πισίνες στον ποταμό Aλευρά. Πρόκειται για υδροθειούχες πηγές που αναβλύζουν στη δεξιά πλευρά του ποταμού Αλευρά.
Η θερμοκρασία του νερού είναι 16 βαθμοί Κελσίου.
Σε απόσταση 50 χιλιομέτρων από το Αγρίνιο, βρίσκεται η πηγή του Αγίου Βαρβάρου. Κάτω από τα λουτρά κυλάει ο ποταμός Αλευράς.

katounanews.blogspot.com

Διαβάστηκε 2520 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.