Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 30 Μαϊος 2020 17:31

Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ: Η ελαιοκαλλιέργεια εκπέμπει SOS!

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

“Κλιματική αλλαγή και ανεύθυνες πολιτικές καταστρέφουν τον “Πράσινο χρυσό” της Ελλάδας”, υποστηρίζει το   Χαρτοφυλάκιο (Τμήμα) Γεωργίας των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ. Η ανακοίνωση:

Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ στο παρελθόν έχουμε πολλές φορές επισημάνει ότι η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και μας απειλεί. Δυστυχώς πλέον οι απειλές είναι παρελθόν, και η πραγματικότητα είναι, ότι πρώτοι οι αγρότες βιώνουν πλέον τις καταστροφικές συνέπειες της αλλαγής του κλίματος.

Τον Οκτώβριο του 2018 είχαμε ιδιαίτερα ευνοϊκές καιρικές συνθήκες για τον δάκο, με αποτέλεσμα οι δακοπροσβολές να «εκτιναχθούν» κατά την περίοδο αυτή, όπου δεν έγινε η κατάλληλη επέμβαση. Το αποτέλεσμα ήταν η παραγωγή να είναι μειωμένη κατά 30% σε σχέση με το 2017.

Επιπλέον, την περίοδο της άνθησης επικράτησαν υψηλές θερμοκρασίες, 30 ως 34 βαθμών C°, πολύ πάνω από τα κανονικά όρια της εποχής, που δεν είναι ευνοϊκές για την καρπόδεση, και συγχρόνως είχαμε βροχοπτώσεις ικανές να ξεπλύνουν τη γύρη. Ο συνδυασμός αυτός ήταν άκρως επιβαρυντικός για την καρπόδεση, με αποτέλεσμα η παραγωγή να μειωθεί πάνω από 70%.

Φέτος, πάλι στην περίοδο της ανθοφορίας, οι θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών C° υπό σκιά το τριήμερο 16-18 Μαΐου, και οι βροχές που ακολούθησαν και θα ακολουθήσουν, έχουν ήδη καταστρέψει σε πολύ μεγάλο ποσοστό την ελαιοπαραγωγή.

Οι ελαιοπαραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση και οι συνέπειες στην εθνική οικονομία θα είναι τραγικές.

Και όλα αυτά, ενώ πρόσφατα ψηφίστηκε στη Βουλή ένα νομοσχέδιο, για το οποίο ο κος Υπουργός διαρρηγνύει τα ιμάτια του ότι πρόκειται για αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα.

Ένα «εκσυγχρονιστικό» νομοσχέδιο που δεν αναφέρει τον όρο «κλιματική αλλαγή» σε καμία διάταξη, που δεν αναφέρει πουθενά την αναγκαιότητα της περαιτέρω προστασίας του πρωτογενή τομέα από τα έντονα/ακραία καιρικά φαινόμενα, ένα νομοσχέδιο που δεν δίνει κανένα κίνητρο και ελπίδα για την νέα γενιά που θα ήθελε να επενδύσει στην αγροτική ανάπτυξη.

Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ έχουμε επισημάνει πολλές φορές προς πάσα κατεύθυνση το προφανές, ότι η σύγχρονη αγροτική οικονομία σε συνδυασμό με την αλλαγή μοντέλου της τουριστικής ανάπτυξης θα απογειώσει την Ελληνική Οικονομία.

Θα το αντιληφθεί άραγε και η ηγεσία του Υπουργείου;

Το Χαρτοφυλάκιο (Τμήμα) Γεωργίας των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 1451 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.