Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  2:49 πμ
 
wm small
Παρασκευή, 29 Μαϊος 2020 21:11

Πώς απελευθερώνονται οι πτήσεις από 15 Ιουνίου – Θα ελέγχουν τα διαβατήρια και όχι τον τόπο διαμονής των ταξιδιωτών

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Σε καραντίνα οι ταξιδιώτες από χώρες εκτός των 29, που πήραν το «πράσινο φως» – Την εξειδίκευση των μέτρων αναμένουν σε «Ελ. Βενιζέλος» και «Μακεδονία», όπου απελευθερώνονται πρώτα οι πτήσεις

Σε καραντίνα 14 ημερών θα εξακολουθούν να μπαίνουν οι ταξιδιώτες που θα έρχονται στην Ελλάδα κι έχουν διαβατήρια εκτός των 29 χωρών, για τις οποίες «ανοίγουν» οι πτήσεις από τις 15 Ιουνίου στα δύο αεροδρόμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες, μάλιστα, πρόκειται να υπάρξει περαιτέρω εξειδίκευση, με βάση τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, για τη διαδικασία με την οποία θα εισέρχονται στη χώρα οι επισκέπτες από τις 29 χώρες που έλαβαν σήμερα το πράσινο φως, τόσο για τις εντός όσο και για τις εκτός Σένγκεν αγορές.

Αντίστοιχα, αναμένονται και οι σχετικές αεροπορικές οδηγίες (ΝΟΤΑΜ) από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας για τις πτήσεις εξωτερικού προς τη χώρα μας, δεδομένου ότι οι προηγούμενες ΝΟΤΑΜ λήγουν στις 31 Μαΐου.

Σύμφωνα πάντως με πηγές του υπουργείου Τουρισμού, θα πρέπει να υπάρχει ένας αξιόπιστος τρόπος ελέγχου της χώρας προέλευσης των ταξιδιωτών που εισέρχονται στη χώρα κι αυτός έχει να κάνει με το αποδεικτικό ταυτοποίησης του ταξιδιώτη και δεν μπορεί να είναι μία απλή δήλωση του τόπου κατοικίας του επισκέπτη, η οποία δεν μπορεί να ελεγχθεί και να είναι αξιόπιστη, «γιατί σε αυτή την περίπτωση η όλη κατάσταση θα εξελισσόταν σε φιάσκο».

«Δεν θα είχε νόημα αλλιώς η λίστα αυτών που πληρούν τα επιδημιολογικά κριτήρια γιατί, σε κάθε άλλη περίπτωση, oι ταξιδιώτες από τρίτες χώρες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν μεγάλα αεροδρόμια από αυτές τις 29 χώρες, ως ενδιάμεσα, για να εισέλθουν στην Ελλάδα χωρίς καραντίνα» διευκρινίζουν από το υπουργείο Τουρισμού.  Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου, το ζητούμενο είναι «ο ελληνικός τουρισμός να ξανανοίξει τις πύλες του, σταδιακά, με υγειονομική ασφάλεια και προσοχή, για να υποδεχθεί τους επισκέπτες».

Την εξειδίκευση, σε συνέχεια των σημερινών ανακοινώσεων από πλευράς του υπουργείου Τουρισμού, αναμένουν και τα δύο αεροδρόμια, το «Ελευθέριος Βενιζέλος» και το «Μακεδονία», όπου απελευθερώνονται πρώτα οι πτήσεις και δέχονται σταθερά πλήθος ερωτημάτων από ενδιαφερομένους ταξιδιώτες.

Στους επισκέπτες από τις 29 πρώτες χώρες (Αλβανία, Αυστραλία, Αυστρία, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Εσθονία, Ιαπωνία, Ισραήλ, Κίνα, Κροατία, Κύπρος, Λετονία, Λίβανος, Λιθουανία, Μάλτα, Μαυροβούνιο,  Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Νότια Κορέα, Ουγγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Τσεχία, Φινλανδία) θα πραγματοποιείται δειγματοληπτικός έλεγχος, ενώ για όλες τις υπόλοιπες θα εξακολουθήσουν να ισχύουν οι υπάρχοντες κανόνες, με υποχρεωτικά τεστ μέσα στον Ιούνιο σε επιβάτες από επιδημιολογικά επιβαρυμένες χώρες προέλευσης.

Την 1η Ιουλίου αναμένεται το δεύτερο στάδιο απελευθέρωσης, με το άνοιγμα των περιφερειακών αεροδρομίων στους νησιωτικούς και λοιπούς προορισμούς της ηπειρωτικής Ελλάδας. Ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα κάθε χώρας η «πράσινη» λίστα θα είναι δυναμική και θα προστίθενται νέες χώρες όπου θα βελτιώνονται τα επιδημιολογικά δεδομένα, ενώ από την 1η Ιουλίου, με την περαιτέρω απελευθέρωση των πτήσεων στα περιφερειακά αεροδρόμια, θα υπάρξει και η «κόκκινη» λίστα για τις χώρες, οι οποίες δεν θα έχουν ακόμη καλή επιδημιολογική εικόνα.

protothema.gr

Διαβάστηκε 1188 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.