Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  9:35 πμ
 
wm small
Παρασκευή, 29 Μαϊος 2020 18:14

Next Generation, αλλά και next speed EU

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Του Δημήτρη Παπαδάκη

«Next Generation EU», το όνομα του εργαλείου που προτείνει η Κομισιόν για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που δημιουργεί η πανδημία του κορονοϊού. Προβλέπει επιχορηγήσεις 500 δισ. και δάνεια 250 δισ. ευρώ και θα προστεθεί στο 1,1 τρισ. του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην Ελλάδα ως συνήθως βιαστήκαμε να πανηγυρίσουμε. Αυτή τη φορά οι πρώιμοι πανηγυρισμοί ίσως να μην είναι τόσο κατακριτέοι υπό την έννοια ότι ο κορονοϊός μας πέτυχε σε μία «άσχημη» συγκυρία, πάνω δηλαδή που πηγαίναμε να σηκώσουμε κεφάλι από την προηγούμενη οικονομική κρίση και έχουμε να ανάγκη να τον αντιμετωπίσουμε επιτυχώς και στο οικονομικό πεδίο.

Η πρόταση της Κομισιόν θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι αρκετά σοφή, υπό την έννοια ότι περιέχει στοιχεία τόσο της πρότασης Γερμανίας – Γαλλίας, όσο και της πρότασης των τεσσάρων κρατών – μελών (Αυστρία, Σουηδία, Ολλανδία, Δανία). Μια τέτοια πρόταση έχει ήδη κάνει τους συμβιβασμούς που θα έκαναν αργότερα οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, άρα έχει κάποιες ελπίδες να εγκριθεί σχετικά γρήγορα για τα δεδομένα της Ευρώπης. Αυτό όμως το σχετικά γρήγορα σημαίνει ότι τα χρήματα θα αρχίσουν τα τρέχουν από το 2021. «Είναι σαφές ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι δύσκολες και δεν θα ολοκληρωθούν στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ο στόχος πρέπει να είναι να βρούμε το φθινόπωρο αρκετό χρόνο προκειμένου να διαβουλευθούν τα θέματα τα εθνικά κοινοβούλια και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ώστε όλα να μπορούν να τεθούν σε ισχύ την 1.1.2021», δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ βάζοντας κάπως τα πράγματα σε ρεαλιστική βάση.
Αυτό σημαίνει πως 31,9 δισεκατομμύρια (22,5 δισ. ευρώ μέσω επιδοτήσεων και 9,9 δισ. ευρώ μέσω δανείων), για τα οποία έσπευσαν πολλοί στην Ελλάδα να πανηγυρίσουν δεν θα έρθουν φέτος. Δηλαδή, το 2020, η ελληνική οικονομία θα πρέπει σε μεγάλο βαθμό να… αναπνεύσει μόνη της. Και όλα αυτά υπό την αίρεση ότι δεν θα έρθει το ερχόμενο φθινόπωρο ή χειμώνα ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας, ένα πιθανό δεύτερο lockdown, μια νέα φάση οικονομικής κρίσης που θα δημιουργήσει περαιτέρω ανάγκες…

Γι’ αυτό η εμπιστοσύνη στο κοινό εγχείρημα της Ενωμένης Ευρώπης χάνει διαρκώς έδαφος. Μια Ευρώπη ατροφική και με προφανή δυσκολία να υπερβεί τις παθογένειές της, να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Οι ευρωπαϊκές οικονομίες ήδη στενάζουν λόγω των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού, όμως η βοήθεια θα έρθει από το 2021…. Γι’ αυτό η Ευρώπη χρειάζεται και αλλαγή ταχύτητας! Αν και ομολογουμένως είναι ένα σημαντικό βήμα το γεγονός ότι η πρόταση της Κομισιόν, αλλά και αυτή το γαλλογερμανικού άξονα, για πρώτη φορά προβλέπουν την έμμεση αμοιβαιοποίηση στα χρέος που θα δημιουργήσουν τα κεφαλαία που θα αντληθούν από τις αγορές για αυτό το «ταμείο».

ΥΓ: Από την ανταλλαγή ανακοινώσεων μεταξύ του Χρήστου Σταϊκούρα και του Ευκλείδη Τσακαλώτου, με αφορμή τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που δημιουργεί η πανδημία, μάθαμε πως τα διαθέσιμα του Δημοσίου είναι €13,6 δις. Επειδή λέγαμε πως φέτος θα πρέπει εκτός συγκλονιστικού απροόπτου να «αναπνεύσουμε» μόνοι μας, αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία. Ας θυμηθούμε πως σε κάποιες πολύ ζοφερές στιγμές της πρόσφατης οικονομικής μας ιστορίας τα διαθέσιμα του Δημοσίου ανέρχονταν ποσό που δεν απέχει και πολύ από αυτό. Για παράδειγμα, περί τα €8 δις ήταν τα διαθέσιμα το 2010 μπαίναμε στο μνημόνιο ή όταν κατά τις διπλές εκλογές του 2012 γίνονταν bank run στις τράπεζες….

agrinioculture.gr

Διαβάστηκε 1564 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.