Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  11:33 πμ
 
wm small
Παρασκευή, 29 Μαϊος 2020 17:56

Δημόσιοι υπάλληλοι: Όλες οι αλλαγές για άδειες και ωράριο

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Αναλυτικά τι ισχύει για τους δημόσιους υπαλλήλους

Άδειες για ειδικού σκοπού σε δημοσίους υπαλλήλους, όπως και δυνατότητα για μειωμένο ωράριο, αναφέρονται σε εγκύκλιο που υπέγραψε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος. Αναλυτικά τι ισχύει για τους δημόσιους υπαλλήλους.

Οι νέες ρυθμίσεις, οι οποίες στην ουσία ισχύουν από τις 11 Μαΐου, στοχεύουν στην ορθολογικότερη χορήγηση διευκολύνσεων, αφορούν το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων, είτε είναι αορίστου χρόνου είτε ορισμένου, ανεξαρτήτως του εάν απασχολούνται με καθεστώς πλήρους ή μερικής απασχόλησης, όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος».

Σύμφωνα με την εγκύκλιο προβλέπονται άδεια 10 ημερών λόγω ασθένειας των παιδιών, 6 μέρες για την παρακολούθηση σχολικής επίδοσης, 14 μέρες λόγω εξετάσεων, ενώ παρέχεται η δυνατότητα για συνολική άδεια 28 ημερών σε υπαλλήλους για λόγους υγείας ή εάν φροντίζουν άτομα με αναπηρία.

Ειδικότερα, στην εγκύκλιο προβλέπεται:

  • Για πρώτη φορά χορήγηση μιας ημέρας άδειας στις γυναίκες υπαλλήλους προκειμένου να υποβληθούν σε ετήσιο γυναικολογικό έλεγχο
  • Χορήγηση ειδικής άδειας σε υπαλλήλους που έχουν σύζυγο ή ανήλικο τέκνο που πάσχει από κακοήθεις νεοπλασίες (λευχαιμίες, λεμφώματα, συμπαγείς όγκους) και ακολουθούν θεραπείες με χημικούς ή ανοσοτροποποιητικούς παράγοντες ή ακτινοθεραπεία για τις συγκεκριμένες μέρες της νοσηλείας.
  • Χορήγηση του συνόλου του 9μήνου ανατροφής για τους δημοσίους υπαλλήλους που υιοθετούν ή αναδέχονται τέκνο ηλικίας μέχρι 4 ετών και όχι χορήγηση αναλογίας βάσει της ηλικίας του τέκνου.
  • Χορήγηση ημερών ειδικής άδειας υπό προϋποθέσεις, προκειμένου να διευκολύνονται είτε οι υπάλληλοι που έχουν οι ίδιοι πρόβλημα υγείας ή αναπηρία είτε γιατί έχουν την άμεση φροντίδα προσώπων με αναπηρία ή προβλήματα υγείας και πρόβλεψη προσαύξησης σε περίπτωση που είναι περισσότεροι οι δικαιούχοι για το ίδιο πρόσωπο ή σε περίπτωση που το δικαίωμα άδειας αφορά περισσότερα από ένα πρόσωπα
  • Χορήγηση ειδικής άδειας και στους δικαστικούς συμπαραστάτες εφόσον έχουν την επιμέλεια και η φροντίδα των προσώπων δεν έχει ανατεθεί σε ίδρυμα ή χορήγηση του μισού αριθμού των προβλεπόμενων ημερών άδειας σε περίπτωση που η φροντίδα των προσώπων έχει ανατεθεί σε ίδρυμα
  • Επιπλέον μειωμένο ωράριο ή συνεχόμενη άδεια ανατροφής τέκνου ανεξαρτήτως της μορφής διευκόλυνσης που έχει ήδη λάβει ο υπάλληλος σε περίπτωση γέννησης 4ου τέκνου (μειωμένο ωράριο ή 9μηνη συνεχόμενη άδεια)
  • Περιορισμός φαινομένων κατάχρησης του δικαιώματος χορήγησης άδειας υπηρεσιακής εκπαίδευσης στους συμμετέχοντες σε προγράμματα μετεκπαίδευσης και προγράμματα ή κύκλους μεταπτυχιακής εκπαίδευσης υπαλλήλων σε περίπτωση διακοπής με ευθύνη τους της φοίτησής τους ή μη έγκαιρης προσκόμισης του τίτλου σπουδών μέσω θέσπισης πρόβλεψης για μη υπολογισμό του χρονικού διαστήματος της άδειας ως χρόνου πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας.
  • Εξορθολογισμός των ρυθμίσεων για χορήγηση μειωμένου ωραρίου προκειμένου να διευκολύνονται οι υπάλληλοι που έχουν την άμεση φροντίδα προσώπων με αναπηρία ή προβλήματα υγείας
  • Μειωμένο ωράριο λόγω αναπηρίας σε δικαστικούς συμπαραστάτες εφόσον έχουν με δικαστική απόφαση την επιμέλεια για άτομα τα οποία δεν φιλοξενούνται σε ίδρυμα.

Επέκταση της χορήγησης άδειας που προβλέπεται για τους μόνιμους υπαλλήλους και σε υπαλλήλους σε σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου σε αναλογία με βάση τη διάρκεια της σύμβασης:

-Έως 10 ημέρες λόγω ασθένειας τέκνων
-Έως 6 ημέρες για παρακολούθηση της σχολικής επίδοσης των τέκνων
-Έως 22 ημέρες και 6 ημέρες, προκειμένου να διευκολύνονται είτε οι υπάλληλοι που έχουν οι ίδιοι πρόβλημα υγείας ή αναπηρία είτε γιατί έχουν την άμεση φροντίδα προσώπων με αναπηρία ή προβλήματα υγείας
-Έως 14 ημέρες το έτος λόγω εξετάσεων.

Άμεσα η επέκταση χώρων στα καταστήματα

Το υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε τα μέτρα για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων να ισχύσουν άμεσα και σε όλους τους δήμους ώστε να μην υπάρχουν αδικίες. Στους περισσότερους δήμους έχουν γίνει οι προβλεπόμενες διαγραμμίσεις και φαίνεται πως το μέτρο λειτουργεί χωρίς προβλήματα.

Για το θέμα ο κ. Θεοδωρικάκος είναι σε ανοικτή γραμμή με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Δημήτρη Παπαστεργίου. «Κάνουμε τα πάντα για να διευκολύνουμε τη λειτουργία της εστίασης γιατί είναι εκατοντάδες χιλιάδες οι εργαζόμενοι που δουλεύουν σε αυτόν το χώρο. Είναι δεκάδες χιλιάδες οι επιχειρήσεις. Απεικονίζουν ένα μεγάλο κομμάτι του παραγόμενου εθνικού μας προϊόντος και θέλουμε να γίνουν τα πάντα για να στηριχθούν και να μείνουν όρθιες», τόνισε κ. Θεοδωρικάκος μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1.

Πηγή: dikaiologitika.gr

Διαβάστηκε 1837 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.