Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 29 Μαϊος 2020 14:12

Ο ΕΛΓΑ και ο γρίφος της καρπόδεσης

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ερωτηματικό για τις ελιές και το χαλάζι: Ανά ποικιλία και ανά περιοχή θα εξετάσει ο ΕΛΓΑ αν είχε "δέσει" ο καρπός ή αν τα δέντρα ήταν ακόμη στο στάδιο της ανθοφορίας.

Εντείνεται η αγωνία των παραγωγών που χθες είδαν το χαλάζι να καταστρέφει τις προσδοκίες τους για μια χρυσοφόρα φέτος παραγωγή, αφού ο κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν καλύπτει ζημιές στο στάδιο της ανθοφορίας και τα ελαιόδεντρα στις περιοχές που επλήγησαν, δηλαδή κυρίως στην ευρύτερη περιοχή του Αγρινίου και στη ζώνη Αγγελόκαστρο - Δοκίμι, βρίσκονται στο μεταίχμιο της μετεξέλιξης του άνθους της ελιάς σε καρπό.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως τα συνεργεία του ΕΛΓΑ θα πρέπει να εντοπίσουν από περιοχή σε περιοχή και ανά ποικιλία, σε ποιους ελαιώνες υπήρχε καρπός (έστω και μόλις κάποιων ημερών) και σε ποιους υπήρχε ακόμη άνθος.

  • Η διαφοροποίηση αυτή εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, που έχουν να κάνουν με τις καλλιεργητικές φροντίδες που έχει ή δεν έχει δεχθεί ένα λιοστάσι (πότισμα, λίπανση, ψεκασμοί), από την ακριβή θέση που βρίσκεται (π.χ. ηλιοκάλυψη) κ.ά.

Με άλλα λόγια, ενδέχεται να δούμε ένα λιοστάσι να αποζημιώνεται …και το διπλανό, παρ’ ότι και εκείνο υπέστη ζημιές απ’ τη χθεσινή χαλαζόπτωση, όχι!

Πρόκειται για έναν παραλογισμό που έχει καταδειχθεί ως ένα από τα μείζονα προβληματικά σημεία του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ο οποίος και ούτως ή άλλως θα πρέπει κάποια στιγμή να αλλάξει και να προσαρμοστεί την πραγματικότητα. Άλλωστε, ακόμη και στην ανθοφορία τα δέντρα, θα πρέπει να καλύπτονται ασφαλιστικά, αφού, η κοινή λογική λέει πως χωρίς άνθος δεν μπορεί να υπάρξει καρπός!

Σημειώνουμε, πάντως, ότι η δημόσια διαβούλευση για την αλλαγή του Κανονισμού έχει ολοκληρωθεί ….πριν από χρόνια (!!!), ωστόσο, τίποτα δεν έχει αλλάξει ακόμη.

Στην προκειμένη περίπτωση πάντως, θα έπρεπε να κυριαρχήσει ο κοινός νους και αντί ο ΕΛΓΑ να αναλαμβάνει να λύσει το γρίφο του αν ένα δέντρο ήταν σε ανθοφορία ή είχε «δέσει» ο καρπός, να επιτραπεί στους παραγωγούς που θα επλήγησαν να ελπίζουν στην ανάλογη αποζημίωση.

Η Αιτωλοακαρνανία, άλλωστε, έχει διαχρονικά μεγάλα και απολύτως δικαιολογημένα παράπονα από τον ΕΛΓΑ.

Κατά τα λοιπά, η αναγγελία ισχύει και οι παραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στον ΕΛΓΑ, τόσο για τις ελιές, όσο και για τα καλαμπόκια, τα ακτινίδια και τη μηδική, όπου επίσης έχουν αναφερθεί μεγάλες ζημιές.

Υπενθυμίζουμε ότι η προθεσμία που έχουν στη διάθεσή τους οι παραγωγοί, είναι 15 ημέρες απ’ την εκδήλωση της καταστροφής.

Διαβάστηκε 1611 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.