Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 29 Μαϊος 2020 13:57

Οι πίνακες με τα ποσά αποζημίωσης για ιδιοκτήτες ακινήτων – Τι επιστρέφει το κράτος για το «κούρεμα» στα ενοίκια

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Αναλυτικούς πίνακες παραδειγμάτων από τους οποίους προκύπτουν τα ποσά των περικοπών, τα ποσά των εκπτώσεων φόρου και τα ποσά των τελικών εισοδηματικών απωλειών που θα έχουν τελικά οι ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι υποχρεώνονται από το Δημόσιο να εισπράξουν φέτος ενοίκια μειωμένα κατά 40%, παρουσιάζει σήμερα ο «Ε.Τ.».

Σ​ύμφωνα με διάταξη που περιελήφθη στην – κατατεθείσα προχθές το βράδυ- τροπολογία για τα νέα μέτρα οικονομικής στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων πληττομένων από τον κορονοϊό, οι ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι υποχρεούνται να αποδεχθούν περικοπές 40% στα εισπραττόμενα ενοίκια δικαιούνται έκπτωση από φορολογικές οφειλές με καταληκτική ημερομηνία πληρωμής από 31-7-2020 και μετά (δηλαδή από φόρο εισοδήματος ή και ΕΝΦΙΑ που θα βεβαιωθούν φέτος), ποσοστού 20% υπολογιζόμενου επί του τμήματος των μισθωμάτων το οποίο εισπράττουν τελικά, μετά την αναγκαστική μείωση κατά 40%. Δηλαδή δικαιούνται έκπτωση φόρου ίση με ποσοστό 20% επί του 60% των μισθωμάτων.

Τι σημαίνει
Η έκπτωση αυτή αντιστοιχεί ως ποσό στο 30% του απωλεσθέντος 40%. Π.χ. σε μηνιαίο μίσθωμα 100 ευρώ, το οποίο «κουρεύεται» κατά 40 ευρώ, η έκπτωση υπολογίζεται σε 20% επί των εισπραττόμενων 60 ευρώ και διαμορφώνεται σε 12 ευρώ, ποσό το οποίο ισοδυναμεί με 30% των υπόλοιπων 40 ευρώ που είναι η εισοδηματική απώλεια.

Ουσιαστικά, με βάση την παραπάνω διάταξη, κάθε ιδιοκτήτης θα πάρει πίσω με τη μορφή έκπτωσης από τον φετινό φόρο εισοδήματος ή και τον φετινό ΕΝΦΙΑ ποσοστό ίσο με το 30% της συνολικής φετινής εισοδηματικής του απώλειας, η οποία προκαλείται από την αναγκαστική μείωση των εισπρακτέων ενοικίων κατά 40%.

Μηχανισμός
Σύμφωνα με πληροφορίες, για να υπολογιστεί επακριβώς το ποσό της έκπτωσης φόρου που δικαιούται κάθε ιδιοκτήτης ο οποίος αναγκάστηκε σε μείωση ενοικίου κατά 40%, θα δημιουργηθεί στο Τaxisnet ειδική πλατφόρμα, στην οποία κάθε δικαιούχος ιδιοκτήτης θα υποβάλει ηλεκτρονικά έκτακτη δήλωση από την οποία θα πρέπει να προκύπτει η απώλεια εισοδημάτων από μισθώματα. Στη δήλωσή αυτή θα πρέπει να αναγράψει:

α) στοιχεία για το μισθωτήριο συμβόλαιο τα οποία θα μπορούν να διασταυρωθούν με την ήδη υποβληθείσα στο Τaxisnet δήλωση πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης,

β) στοιχεία από τα οποία θα προκύπτουν τα ποσά εισοδηματικής απώλειας.

Προϋπόθεση για να γίνει δεκτή η δήλωση θα είναι να αποδειχθεί η μη είσπραξη των ποσών που θα προκύπτει ότι αντιστοιχεί στο 40% των συμφωνηθέντων μισθωμάτων.

Συνέχεια
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η τροπολογία, οι αναγκαστικές μειώσεις των ενοικίων κατά 40% θα συνεχιστούν και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού για χιλιάδες περιπτώσεις επαγγελματικών μισθώσεων, μισθώσεων κύριας κατοικίας και φοιτητικής στέγης. Ειδικότερα:

Η παροχή του δικαιώματος πληρωμής ενοικίου μειωμένου κατά 40% θα συνεχιστεί και το μήνα Ιούνιο για όσες επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές, καθώς και για επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού.
Το ίδιο δικαίωμα θα παρέχεται και σε όσες επιχειρήσεις άνοιξαν τον Μάιο, συμπεριλαμβανομένου του λιανικού εμπορίου.
Στις επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους του τουρισμού, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού δίδεται επιπρόσθετα το δικαίωμα πληρωμής ενοικίου μειωμένου κατά 40% και στους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.
Δικαίωμα πληρωμής μειωμένου κατά 40% ενοικίου για την πρώτη τους κατοικία και τη φοιτητική κατοικία των εξαρτώμενων μελών τους διατηρούν και όλοι οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε καθεστώς προσωρινής αναστολής.

Επιπλέον μέτρα
Οσον αφορά στους ιδιοκτήτες εκμισθούμενων ακινήτων, που αναγκάζονται να αποδεχθούν την είσπραξη ενοικίων μειωμένων κατά 40%, η τροπολογία που κατατέθηκε προχθές προβλέπει επιπλέον ότι:

1) Το 40% των ενοικίων που δεν θα εισπράξουν φέτος οι ιδιοκτήτες θεωρείται ότι απαλλάσσεται αυτόματα από το φόρο εισοδήματος και την ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Στο απαλλασσόμενο ποσό συμπεριλαμβάνεται κι αυτό που θα πάρουν πίσω με τη μορφή έκπτωσης φόρου. Η απαλλαγή αυτή θα εφαρμοστεί το 2021 κατά την υποβολή των δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2020.

2) Παρατείνονται οι προθεσμίες για την καταβολή βεβαιωμένων οφειλών και δόσεων ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής στη Φορολογική Διοίκηση και αναστέλλεται η είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών για όσους ιδιοκτήτες εκμισθώνουν τα ακίνητά τους σε πρόσωπα που απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής του 40% των ενοικίων.

Ειδικότερα, για όσους ιδιοκτήτες έλαβαν μειωμένο κατά 40% ενοίκιο κατά τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο και οι καταληκτικές ημερομηνίες καταβολής των οφειλών τους και των δόσεων ρυθμίσεων ήταν εντός των μηνών αυτών, παρατείνονται μέχρι 31-8-2020 και αντίστοιχα αναστέλλεται μέχρι 31-8-2020 η είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους.

Για τα πρόσωπα που υπέστησαν μειώσεις μισθωμάτων κατά τον Μάιο, η παράταση για τις οφειλές με καταληκτική ημερομηνία πληρωμής εντός του Μαΐου και η αναστολή της πληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών ισχύουν μέχρι 30-9-2020. Επιπλέον, για όσους θα υποστούν μειώσεις μισθωμάτων τον Ιούνιο, ως καταληκτική ημερομηνία για τις οφειλές που είναι κανονικά καταβλητέες εντός του μήνα αυτού ορίζεται η 30ή-10-2020. Για τα τετράμηνα διαστήματα των παρατάσεων και των αναστολών δεν υπολογίζονται τόκοι και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.

Συμψηφισμοί με άλλες βεβαιωμένες οφειλές ή δόσεις ρυθμίσεων
3) Το 25% των βεβαιωμένων και καταβλητέων εντός των μηνών Μαΐου και Ιουνίου οφειλών των ιδιοκτητών προς τη Φορολογική Διοίκηση, οι οποίες εξοφλήθηκαν ή θα εξοφληθούν στο χρονικό διάστημα από 11-3-2020 έως την έναρξη ισχύος των διατάξεων της τροπολογίας θα συμψηφιστεί με άλλες βεβαιωμένες οφειλές ή δόσεις ρυθμίσεων των ιδιοκτητών αυτών προς τη Φορολογική Διοίκηση, οι οποίες καθίστανται απαιτητές από 31-7-2020 και μετά. Για τους ιδιοκτήτες που έχουν συμβάσεις μίσθωσης κύριας κατοικίας, στις οποίες μισθωτής είναι εργαζόμενος σε επιχείρηση του οποίου έχει ανασταλεί προσωρινά η σύμβαση εργασίας, το εν λόγω ευεργέτημα παρέχεται και για εμπροθέσμως ήδη καταβληθείσες οφειλές εντός των μηνών Μαρτίου και Απριλίου 2020.

Επίσης, όσον αφορά στους ιδιοκτήτες με συμβάσεις μίσθωσης ακινήτων για την κάλυψη στεγαστικών αναγκών τέκνων που είναι εξαρτώμενα μέλη οικογενειών εργαζομένων με ανεσταλμένες συμβάσεις εργασίες και φοιτούν σε ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης εκτός του τόπου μόνιμης κατοικίας τους, το εν λόγω ευεργέτημα παρέχεται και για τις εμπροθέσμως καταβληθείσες οφειλές εντός του μηνός του Απριλίου του 2020. Στις περιπτώσεις ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής, το ποσοστό 25% υπολογίζεται επί του ποσού της δόσης.

Πηγή: elefterostypos.gr

Διαβάστηκε 928 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.