Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  8:41 πμ
 
wm small
Παρασκευή, 29 Μαϊος 2020 00:26

Κατατέθηκε η τροπολογία για την απασχόληση ανέργων σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Τροπολογία των υπουργών Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γ. Βρούτση και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μ. Βορίδη στο σχέδιο νόμου «Ρυθμίσεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα».

Με την τροπολογία, παρέχεται η δυνατότητα στους δικαιούχους επιδόματος ανεργίας να εργάζονται για απολύτως συγκεκριμένο χρονικό διάστημα κατ' έτος, αποκλειστικά σε αγροτικές εργασίες, χωρίς να στερούνται του επιδόματος ανεργίας που λαμβάνουν, έτσι ώστε το λαμβανόμενο από αυτούς επίδομα ανεργίας να μην αποτελεί λόγο απομακρύνσεώς τους από την αγορά εργασίας στον αγροτικό τομέα.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας "οι ανάγκες για την απασχόληση εργαζομένων στην αγροτική οικονομία είναι ιδιαίτερα αυξημένες σε διαφορετικές εποχές του έτους, ανάλογα με τις καλλιέργειες, για ορισμένο χρονικό διάστημα κάθε φορά, συνήθως μερικών εβδομάδων. Στο πλαίσιο αυτό, παρατηρείται το φαινόμενο της έλλειψης εργατικών χεριών για την ολοκλήρωση των εργασιών αυτών. Καθίσταται, έτσι, αναγκαία η λήψη επιπλέον μέτρων, ώστε να εκτελεστούν απρόσκοπτα οι καλλιεργητικές εργασίες και να μη διαταραχθεί η παραγωγική διαδικασία".

Η προτεινόμενη διάταξη έχει σκοπό να βοηθήσει, ώστε να απασχοληθεί μεγαλύτερος αριθμός πολιτών σε εποχιακές αγροτικές εργασίες, καθώς παρατηρείται ότι, παρά τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, οι άνεργοι δεν ασχολούνται με τις εποχιακές εργασίες, προκειμένου να μην στερηθούν των επιδομάτων ανεργίας. Επιπλέον, με την παρούσα ρύθμιση αντιμετωπίζεται το παρατηρούμενο έλλειμμα εργατικών χεριών σε εποχιακές αγροτικές εργασίες, το οποίο εμφανίστηκε ιδιαίτερα έντονο τα τελευταία χρόνια.

Ενίσχυση εποχιακής απασχόλησης σε αγροτικές εργασίες

Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι άνεργοι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), που πραγματοποίησαν ως και 70 ωρομίσθια ανά δωδεκάμηνο, μπορούν με αίτησή τους προς τον ΟΑΕΔ να βεβαιώνουν συνεχή χρόνο ανεργίας, αφαιρούμενου του ως άνω χρόνου εργασίας τους και κάθε χρονικού διαστήματος κατά το οποίο δεν ήταν εγγεγραμμένου άνεργοι.

Περιστασιακή εργασία εγγεγραμμένων ανέργων

1. Άνεργοι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), που πραγματοποίησαν ως και 70 ημερομίσθια ανά δωδεκάμηνο, μπορούν με αίτησή τους προς τον ΟΑΕΔ να βεβαιώνουν συνετή χρόνο ανεργίας, αφαιρουμένου του ως άνω χρόνου εργασίας τους και κάθε χρονικού διαστήματος κατά το οποίο δεν ήταν εγγεγραμμένοι άνεργοι.

2. Η ως άνω απασχόληση εφόσον πραγματοποιείται σε αγροτικές εργασίες δεν αποτελεί λόγο διακοπής της καταβολής της επιδότησης ανεργίας στους δικαιούχους αυτούς.

Διαβάστηκε 1311 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία