Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 27 Μαϊος 2020 17:53

Από το 2011 προειδοποιούσε ο Φορέας Διαχείρισης για το παράνομο παράπλευρο κανάλι Τριχωνίδας-Λυσιμαχίας

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Απαιτείται λύση και επανασχεδιασμός για το υδραυλικό σύστημα Λιμνών-Αχελώου-λιμνοθάλασσας

Το ζήτημα του συνολικού επανασχεδιασμού του υδραυλικού συστήματος των λιμνών Τριχωνίδας και Λυσιμαχίας-Αχελώου-λιμνοθάλασσας , τίθεται για άλλη μια φορά επιτακτικά, μετά τα προβλήματα που παρατηρούνται με την πτώση της στάθμης της Τριχωνίδας.

Το τελευταιο διάστημα καταγράφονται διαμαρτυρίες αγροτών της Μακρυνείας, ενώ σε άλλες περιόδους, είναι γνωστά τα προβλήματα με τα πλημμυρικά φαινόμενα στην Λυσιμαχία.

Η μη λειτουργια του θυροφράγματος και η παράλληλα λειτουργία παρανόμου καναλιού παραπλεύρως, είναι ένα ζήτημα που απασχολεί εδώ και χρόνια, χωρίς να υπάρχει ακόμη κάποια ουσιαστική εξέλιξη.

Το πρόβλημα δυστυχώς διαιωνίζεται και είναι χαρακτηριστικό πως ο Φορέας Διαχείρισης λ/θ Μεσολογγίου-Αιτωλικού, από το 2013, είχε προειδοποιήσει για την κατασταση. Μετά από σχετική επικοινωνία το agriniopress, παρουσιάζει έγγραφο του Φορέα (σ.σ. υπογράφει ο τότε πρόεδρος Ν. Αναγνόπουλος) με παραλήπτη τον τότε δήμαρχο Αγρινίου Παύλο Μοσχολιό:

ΘΕΜΑ : Λειτουργία παράνομου παράπλευρου καναλιού στο θυρόφραγμα Τριχωνίδας-Λυσιμαχίας

Αγαπητέ  Δήμαρχε,

Το τελευταίο διάστημα έντονες βροχοπτώσεις σε συνδυασμό με το πλημμελώς συντηρημένο αποστραγγιστικό δίκτυο της λίμνης Λυσιμαχίας  προκάλεσαν φαινόμενα εκτεταμένου πλημμυρισμού παραλίμνιων εκτάσεων. Η λίμνη Λυσιμαχία καθώς και η πεδιάδα που αποστραγγίζει σε αυτή αποτελούν Περιφερειακές Περιοχές του Εθνικού Πάρκου Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου που διοικεί και διαχειρίζεται ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου.

Κλιμάκιο του ΦΔ/ΛΜ προέβη στις 20/2/2013 σε κοινή αυτοψία με τον ΤΟΕΒ Λυσιμαχίας στην περιοχή της ενωτικής διώρυγας που συνδέει τη Λίμνη Τριχωνίδα με τη Λίμνη Λυσιμαχία.( Φώτο Google Earth). H λίμνη Τριχωνίδα συνδέεται με την λίμνη Λυσιμαχία με διώρυγα στην αφετηρία (Τριχωνίδα) της οποίας υπάρχει ρυθμιστικό έργο για την διατήρηση της στάθμης της λίμνης. Το ρυθμιστικό αυτό έργο αποτελείται από τρείς θυρίδες(θυρόφραγμα). Η κατεύθυνση των υδάτων είναι από την Τριχωνίδα προς Λυσιμαχία, πλην ορισμένων εξαιρέσεων (μεγάλων πλημμυρικών φαινομένων) όπου η φορά είναι αντίθετη.(Οικολογική χωροταξική μελέτη χαρακτηριστικών οικοσυστημάτων λιμνών Αιτ/νιας, ΥΠΕΧΩΔΕ,1992)

Κατά την αυτοψία αυτή διαπιστώθηκε η λειτουργία, παραπλεύρως του θυροφράγματος , καναλιού που παροχετεύει  νερά της λίμνης Τριχωνίδας εντός της ενωτικής διώρυγας παρακάμπτοντας το ρυθμιστικό έργο του θυροφράγματος (φωτο), ενώ οι θύρες είναι σήμερα κλειστές, και οδηγώντας τα νερά στην λίμνη Λυσιμαχία. (συνημμένες φωτο Google Earth και αυτοψίας).

Η στάθμη των νερών εντός της διώρυγας και στο σημείο του θυροφράγματος έχει φθάσει σε τέτοιο ύψος που τείνει να υπερκαλύψει το θυρόφραγμα (φωτο ) ενώ εφάπτεται στο κράσπεδο της γέφυρας που ενώνει τις δυο πλευρές της ενωτική διώρυγας(φωτο)

Όπως γίνεται αντιληπτό θα πρέπει να σταματήσει η παράνομη λειτουργία του παράπλευρου καναλιού καθώς με την λειτουργία  του αναιρεί τον ρυθμιστικό ρόλο του θυροφράγματος και σήμερα συντελεί στον περαιτέρω πλημμυρισμό της λίμνης Λυσιμαχίας.

Αφ ετέρου θα πρέπει να προχωρήσει η σύνταξη ενός ολοκληρωμένου δυναμικού μοντέλου του συστήματος των δυο αυτών λιμνών , με το οποίο θα αναλυθούν και θα αξιολογηθούν τα ποιοτικά και ποσοτικά στοιχεία σε χωρική και εποχιακή κατανομή καθώς και διαχρονική προοπτική. Το μοντέλο αυτό πέραν του ότι θα είναι θεμέλιο του ορθολογικού σχεδιασμού όλων των τεχνικών και θεσμικών παρεμβάσεων σε μακροχρόνια προβολή για την περιοχή ,θα αποτελέσει και επιδεικτική ενέργεια και για  άλλα λιμναία συστήματα της χώρας.

Παρακαλούμε όπως πράξετε αρμοδίως με τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Αγρινίου σχετικά με την αναίρεση της παράνομης λειτουργίας του παράπλευρου καναλιού καθώς ευελπιστούμε στην δημιουργική συνεργασία μας για την καλή κατάσταση διατήρησης του λιμναίου οικοσυστήματος της Λυσιμαχίας (Εθνικό Πάρκο, Natura 2000) και την διασφάλεια των όποιων περιουσιών και των πολιτών της περιοχής που ανήκει στα διοικητικά όρια του δήμου σας“.

Η γραφειοκρατία, η πολυνομία, η εμπλοκή διαφόρων φορέων για άλλη μια φορά στέκονται εμπόδιο στην ορθολογική διαχείριση των υδάτων της περιοχής, με επιπτώσεις που ειναι ορατές κάθε χρόνο. Οι δε λύσεις που δίνονται είναι πρόχειρες και αποσπασματικές. Μέχρι λοιπόν να αποφασιστεί επανασχεδιασμός, το υπάρχουν σύστημα έστω, θα πρέπει να συντηρηθεί και να λειτουργήσει.

Παρακάτω η απόφαση του Υπ. Περιβάλλοντος, που απο το 2011, αναστέλλει τη λειτουργία του υδρολογικού σταθμού του διαύλου:

agriniopress.gr
Διαβάστηκε 1143 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.