Πέμπτη, 25η Απριλίου 2024  9:41 πμ
 
wm small
Τρίτη, 26 Μαϊος 2020 20:42

Γεωργικές προειδοποιήσεις για το υπαίθριο μπιζέλι

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Την εμφάνισή του έκανε το Ωίδιο και ο Περονόσπορος σε υπαίθριες καλλιέργειες με μπιζέλια.

Οδηγίες προς τους παραγωγούς στο ακόλουθο Τεχνικό Δελτίο που εξέδωσε το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου.

ΩΙΔΙΟ

Συνθήκες ανάπτυξης: ο μύκητας είναι υποχρεωτικό παράσιτο. Οι μολύνσεις πραγματοποιούνται σε θερμοκρασίες από 10-300 Cμε (άριστη 25-260C),και υγρασία 46%. Η διασπορά των σπορίων του μύκητα πραγματοποιείται με τον άνεμο.

Συμπτώματα: Εμφάνιση λευκών κηλίδων με αλευρώδεις εξανθήσεις στην άνω και την κάτω επιφάνεια των φύλλων, στους μίσχους και στους βλαστούς. Το παθογόνο προσβάλλει όλα τα όργανα του φυτού και στις έντονες προσβολές προκαλούνται νεκρώσεις ιστών φυλλόπτωση καχεξία και νανισμός των φυτών. Η ασθένεια εμφανίζεται με όμοια συμπτώματα και στους λοβούς.

Καταπολέμηση: Nα γίνουν ψεκασμοί των φυτών μόνο μετά με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων του παθογόνου στις καλλιέργειες του μπιζελιού με εκλεκτικά για το ωίδιο και επιτρεπόμενα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά σκευάσματα. όπως :sulphur, Thiophanatemethyl κ.α.

ΠΕΡΟΝΟΣΠΟΡΟΣ

Συνθήκες ανάπτυξης: Οι καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών(έντονες βροχοπτώσεις) είναι ευνοϊκές για τη ανάπτυξη του μύκητα και την μετάδοση του. Η ασθένεια ευνοείται από ομιχλώδη, υγρό και ψυχρό καιρό. Για την πραγματοποίηση των μολύνσεων απαραίτητες προϋποθέσεις; είναι οι θερμοκρασίες να κυμαίνονται από 7,5-20oC και η σχετική υγρασία 80-90%.

Συμπτώματα: Στην κάτω επιφάνεια των φύλλων εμφανίζονται λευκές βαμβακώδεις εξανθήσεις, ενώ στην άνω επιφάνεια κίτρινες και τελικά καστανές γωνιώδεις κηλίδες. Η ασθένεια εμφανίζεται με παρόμοια συμπτώματα και στους λοβούς. Ακόμη προσβάλλονται οι σπόροι, στην επιφάνεια των οποίων σχηματίζονται καστανές βυθισμένες κηλίδες.

Καταπολέμηση: Nα γίνουν ψεκασμοί των φυτών μόνο μετά με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων του παθογόνου στις καλλιέργειες του μπιζελιού με εκλεκτικά για τον περονόσπορο και επιτρεπόμενα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά σκευάσματα, όπως copper oxide, copper oxychloride κ.α.

Προσοχή

Σε κάθε περίπτωση να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την αναλογία χρήσης, συνδυαστικότητα, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας το διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής και τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή δηλητηριάσεων.

Διαβάστηκε 1472 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία