Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 23 Μαϊος 2020 10:06

Η ξεχασμένη αναπαράσταση μετάδοσης μηνυμάτων με τον αρχαίο τρόπο στις όχθες του Αχελώου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Του Λίνου Υφαντή,

η Αιτωλοακαρνανία διαθέτει πολλούς αρχαίους πύργους. Η διάταξη τους είναι παράλληλη του Αχελώου και χρησίμευαν για να εποπτεύουν την περιοχή.

Από παλαιότερους συγγραφείς υπήρξε η εκδοχή ότι αυτοί οι πύργοι επικοινωνούσαν μεταξύ τους με φωτιές σε “κωδικοποιημένη μορφή”, τις λεγόμενες φρυκτωρίες. Ο τρόπος αυτός επικοινωνίας των φρυκτωριών προσπάθησε να αναπαρασταθεί το καλοκαίρι του 2000 από ένα μεγαλεπήβολο και φιλόδοξο σχέδιο. Εμπνευστής του ήταν ο Σύλλογος Φίλων Θεάτρου “Οδύσσειον” του Δήμου Παρακαμπυλίων , ο οποίος συνεργάστηκε με τον Δήμο Στράτου και  τη Νομαρχία Αιτωλοακαρνανίας.

Οι πολιτιστικές αυτές εκδηλώσεις είχαν ενταχθεί στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Σκι που γίνονταν στη Λίμνη Στράτου και είχαν τη δική τους Αίγλη.

Η αναπαράσταση είχε δύο σκέλη: Το πρώτο ήταν επίδειξη τρόπου μετάδοσης μηνυμάτων. Το σκέλος αυτό πραγματοποιήθηκε στον Πύργο που βρίσκονταν στην τοποθεσία Αυλακιές Παρακαμπυλίων στην όχθη του Αχελώου. Το δεύτερο ήταν κεντρική εκδήλωση με μουσική συναυλία  που πραγματοποιήθηκε στη λίμνη Στράτου, στην οποία προβλήθηκε και το ανάλογο βίντεο.  Το δίκτυο των τοποθεσιών παρά τον Αχελώο Ποταμό που διέθεταν πύργους-παρατηρητήρια και  αποτελούσαν τους συνδέσμους ήταν ο Ακρόπυργος ( Κουλόπυργος) Αυλακιών Παρακαμπυλίων, η Αρχαία Στράτος, η Σπολάιτα και η Ρίγανη.

Η εκδήλωση αυτή ήταν η μοναδική στο είδος της. Η πολυπλοκότητα του εγχειρήματος και η δύσκολη πρόσβαση στους αρχαίους πύργους ήταν ανυπέρβλητα εμπόδια για τη συνέχιση του εγχειρήματος.

Έτσι λοιπόν ο αρχαίος τηλεπικοινωνιακός χαρακτήρας της Αιτωλοακαρνανίας ξεχάστηκε και μαζί με αυτόν η ιδέα ανάδειξης αυτής της πτυχής της ιστορίας του τόπου μας.

Δείτε φωτογραφικό υλικό από τη δραματοποίηση του τρόπου αποστολής μηνυμάτων που έγινε στον Ακρόπυργο Αυλακιών του Δήμου Παρακαμπυλίων. Στο συνολικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνονταν συναυλία της Μαρίας Φαραντούρη και θεατρικές παραστάσεις.

agrinionews.gr
Διαβάστηκε 1704 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.