Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  5:54 μμ
 
wm small
Πέμπτη, 21 Μαϊος 2020 12:23

Βασίλειος Κοντογεώργος: Ο διακεκριμένος Αγιοβλασίτης αεροπόρος, που δώρησε τον χώρο για την κατασκήνωση της ΧΕΑ

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Του Λίνου Υφαντή,

Μία από τις πολύ σημαντικές και λησμονημένες μορφές του τόπου μας είναι ο διακεκριμένος αεροπόρος  Σμήναρχος (Ι) Βασίλειος Κοντογιώργος. Γεννήθηκε στον Άγιο Βλάσιο Αγρινίου το 1916. Φοίτησε στη σχολή Ικάρων.

Διακρίθηκε στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο σε αερομαχίες κατά των Ιταλών και Γερμανών εισβολέων. Στις 6 Απριλίου του 1941, με το “καλημέρα” της Γερμανικής εισβολής,  κατέρριψε ένα γερμανικό αεροπλάνο αναγνωρίσεως. Χαρακτηριστική ήταν η  συμμετοχή του στην αερομαχία των Τρικάλων. Πρόκειται για την πιο σημαντική αερομαχία των ελληνικών σκαφών έναντι πενταπλάσιων Γερμανικών. Εκεί   κατάφεραν να καταρρίψουν με βαριές απώλειες βέβαια τεσσάρων γερμανικών “Στούκας”.Ο ίδιος , αν και τραυματίας, θα καταφέρει και να προσγειώσει το δικό του αεροπλάνο τύπου PZL με ηρωϊκή προσπάθεια. Του απενεμήθη του παράσημο του “Σταυρού Ιπτάμενου και το Αριστείο Ανδρείας.

Στις 13/9/1943 διέφυγε στη Μέση Ανατολή με αγγλικό αεροπλάνο που τον παρέλαβε από τη θέση “Νεραϊδα Καρδίτσας”. Εκεί ανέλαβε τη Διοίκηση της Αεροπορικής Μονάδας Γάζας στην Παλαιστίνη.

Αργότερα έγινε διοικητής της αεροπορικής βάσης του Αράξου όπου αποστρατέυτηκε το 1960.

Εξέδιδε την εφημερίδα “Αεροπορική Ιδέα”. Πέρα από τα πολεμικά του ανδραγαθήματα είχε και πλούσια φιλανθρωπική δράση. Η πιο γνωστή και ξεχασμένη συνάμα πράξη του ήταν η παραχώρηση έκτασης 22 στρεμμάτων στο ελατόδασος του Αγίου Βλασίου στη θέση “Βρύση Παπαγιώργη” στην Χριστιανική Ένωση Αγρινίου το 1959. Εκεί δημιουργήθηκαν οι κατασκηνώσεις της Χ.Ε.Α., από τις οποίες πέρασαν τα καλοκαίρια τους πολλές γενιές Αγρινιωτών.

Πηγές:

Ιωάννη Κωστάκη, Μορφές του τόπου, δωρητές, ευεργέτες. Αγρίνιο 2003.

http://www.aake.info/wp-content/uploads/2017/04/kontogeorgos.pdf

Ο σημερινός χώρος των κατασκηνώσεων. Πηγή: xea.gr

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 3912 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 21 Μαϊος 2020 14:15
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.