Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  10:18 μμ
 
wm small
Τετάρτη, 20 Μαϊος 2020 19:33

Παράταση επιδομάτων ανεργίας, μειώσεις σε ΦΠΑ – προκαταβολή φόρου και διατήρηση θέσεων εργασίας

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Όλα τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός

Τα μέτρα στήριξης της οικονομίας ανακοίνωσε το απόγευμα της Τετάρτης (20/5) ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. «Ο Ιανουάριος κι ο Φεβρουάριος ήταν εξαιρετικοί μήνες για την οικονομία. Μοιάζουν όμως, ήδη, τόσο μακρινοί» είπε στην αρχή και τόνισε: «Το πρόγραμμα της μετάβασης από την αβεβαιότητα του σήμερα στην ασφάλεια του αύριο θα ανεβάσει το ύψος των παρεμβάσεών μας στα 24 δισ. και εδράζεται σε τρεις πυλώνες: Στήριξη εργασίας, μείωση φόρων, τόνωση επιχειρηματικότητας».

Σύμπραξη κράτους – επιχειρήσεων για τις θέσεις εργασίας

Βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας την επόμενη μέρα. Για τον σκοπό αυτό θα τρέξει το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ». Πρόκειται για πρόγραμμα σύμπραξης του κράτους και όλων των δυνάμεων της παραγωγής, ώστε να μην χαθούν θέσεις εργασίας.

Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι τα μέτρα που ίσχυσαν για εργαζομένους και επαγγελματίες (μισθός ειδικού σκοπού, ασφαλιστικές εισφορές) θα επεκταθούν το Μάιο, τον Ιούνιο, αλλά και τον Ιούλιο για τους κλάδους που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία του κορωνοϊού.

«Οι επιχειρήσεις που είδαν τον τζίρο τους να εξανεμίζεται και τώρα αντιμετωπίζουν χαμηλότερη ζήτηση θα μπορούν, έως τα τέλη Οκτωβρίου, να προσαρμόζουν ανάλογα και τον χρόνο εργασίας των υπαλλήλων τους. Και, βέβαια, όριο ασφαλείας θα παραμένει ο βασικός μισθός» τόνισε επίσης ο κ. Μητσοτάκης.

Το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» χρηματοδοτείται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE και σε πρώτη φάση θα κοστίσει 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Παράταση των επιδομάτων ανεργίας

Ανακοινώθηκε επίσης η παράταση όλων των επιδομάτων ανεργίας, «ώστε να μη μείνει κανείς απροστάτευτος», όπως είπε ο Πρωθυπουργός.

Μειώσεις ΦΠΑ

Το δεύτερο σκέλος του σχεδίου που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός αφορά τη φορολογική ανακούφιση πολιτών κι επιχειρήσεων. Ιδιαίτερα δε στον τουρισμό, τις μεταφορές, την εστίαση και τον πολιτισμό. Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, για τους επόμενους πέντε μήνες μειώνεται από το 24% στο 13% ο ΦΠΑ σε κάθε τύπου εισιτήριο στα μέσα μεταφοράς. Σύντομα, σημείωσε, θ’ ανακοινωθούν προγράμματα στήριξης του εσωτερικού τουρισμού για τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας. Μειώνεται επίσης ο ΦΠΑ στα προϊόντα καφέ και στα μη αλκοολούχα ποτά, αλλά και στα εισιτήρια των θερινών σινεμά.

«Οι άνθρωποι της τέχνης και του πολιτισμού περιλαμβάνονται και αυτοί στο νέο πρόγραμμα. Και θα ενισχυθούν περισσότερο με ειδικές πρόνοιες στις εβδομάδες που έρχονται» είπε ο Πρωθυπουργός και τόνισε ότι για τους επαγγελματίες του τουρισμού και της εστίασης παρατείνεται για όλο το καλοκαίρι η μείωση ενοικίου κατά 40%.

Μειώνεται η προκαταβολή φόρου

Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης τη μείωση της προκαταβολής φόρου χωρίς, ωστόσο, ν’ ανακοινώσει σε τι ποσοστό. Αυτό, όπως είπε, θα προκύψει ύστερα από μελέτη και θ’ ανακοινωθεί σύντομα. «Η προκαταβολή φόρου, επιτέλους, μειώνεται. Πράγματι είναι άδικο να καλείται κανείς να προπληρώσει φόρους με βάση τα όποια κέρδη είχε τη μία χρονιά» σχολίασε ο Πρωθυπουργός.

Οι μειώσεις φόρων, πάντως, θα έχουν προσωρινό χαρακτήρα.

Ενίσχυση ρευστότητας των επιχειρήσεων

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι μέσα στο Μάιο δρομολογείται η δεύτερη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής. Είπε δε ότι επεκτείνεται και σε επιχειρήσεις που ίσως δεν πληρούσαν τα κριτήρια του πρώτου σταδίου. «Για το πρόγραμμα αυτό θα διατεθεί 1 ακόμη δισεκατομμύριο» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι ενεργοποιείται και το Ταμείο Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων, κινητοποιώντας 7 δισεκατομμύρια μέσα στο 2020. Οι επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα για γρήγορη κι εύκολη χρηματοδότηση, με το Δημόσιο να εγγυάται έως και το 80% των δανείων.

Αναστέλλονται επίσης έως τον Σεπτέμβριο οι πληρωμές χρεολυσίων και δόσεων δανείων που έχουν επιχειρήσεις συγκεκριμένων κλάδων.

Από 15 Ιουνίου η τουριστική περίοδος

«Η τουριστική περίοδος ξεκινάει στις 15 Ιουνίου», είπε ο Πρωθυπουργός. Την ημερομηνία, δηλαδή, από την οποία θα μπορούν ν’ ανοίξουν τα εποχικά ξενοδοχεία. Και από 1η Ιουλίου θα ξεκινήσουν και οι απ’ ευθείας πτήσεις εξωτερικού προς τους τουριστικούς μας προορισμούς. Στους επισκέπτες θα γίνονται δειγματοληπτικά τεστ και θα τηρούνται τα γενικά υγειονομικά πρωτόκολλα.

agriniovoice.gr

Διαβάστηκε 1805 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία