Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 19 Μαϊος 2020 13:44

SmartOliveGrove: Η ευφυής γεωργία θεμέλιο για ανταγωνιστικότερη ελιά Καλαμών στην Αιτωλοακαρνανία

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Σημαντικά βήματα προς την αναβάθμιση της ποιότητας και της ανταγωνιστικότητας της ελιάς στην Αιτωλοακαρνανία έχουν γίνει από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Μεσολογγίου-Ναυπακτίας «Η Ένωση» και τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Καινούργιου, με τη συμμέτοχη τους στο έργο SmartOliveGrove το οποίο συντονίζει η NEUROPUBLIC και υποστηρίζει επιστημονικά το Εργαστήριο Φυτικής Παραγωγής του Πανεπιστημίου Πατρών. Οι συμμετέχοντες Αγροτικοί Συνεταιρισμοί έχουν ενσωματώσει τον τελευταίο χρόνο νέες τεχνολογίες στην καλλιέργεια της ελιάς Καλαμών, εφαρμόζοντας σύγχρονες πρακτικές, στο πλαίσιο της ανάπτυξης και εφαρμογής ενός συστήματος ευφυούς γεωργίας από τη NEUROPUBLIC στην περιοχή. 

Πιο συγκεκριμένα, στόχος του SmartOliveGrove, είναι να μειώσει την αλόγιστη χρήση νερού και φυτοφαρμάκων, μειώνοντας το κόστος παραγωγής και βελτιώνοντας την ποιότητα και την ανταγωνιστικότητα της ελιάς τόσο στην περιοχή όσο και σε εθνικό επίπεδο. Η ανάπτυξη του συστήματος ευφυούς γεωργίας στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας αναμένεται να βοηθήσει αρκετούς παραγωγούς, δίνοντας λύσεις σε ανάλογα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σε κάθε καλλιεργητική περίοδο. 

Η Αιτωλοακαρνανία παράγει περίπου το 50% της ελιάς Καλαμών στην Ελλάδα και το όφελος από την υιοθέτηση της ευφυούς γεωργίας αναμένεται να βοηθήσει το σύνολο της ελληνικής παραγωγής αναβαθμίζοντας τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ελιάς Καλαμών αλλά και των προϊόντων της.

Εκτός από το προφανές οικονομικό όφελος για τον παραγωγό, οι υπηρεσίες αυτές θα έχουν σημαντική συμβολή και στη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της παραγωγής ελιάς, καθώς στοχεύουν στην ορθολογική χρήση φυτοφαρμάκων αλλά και στη μείωση της κατανάλωσης φυσικών πόρων όπως το αρδευτικό νερό.

Το SmartOliveGrove συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτικής Ελλάδος 2014-2020» (ΠΕΠΔΕ) του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τον ιστότοπο του SmartOliveGrove: https://www.smartolivegrove.gr

Διαβάστηκε 1296 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.