Πέμπτη, 18η Απριλίου 2024  4:26 μμ
 
wm small
Κυριακή, 17 Μαϊος 2020 18:51

Γιώργος Καραμητσόπουλος: "Προτάσεις για την στήριξη των επιχειρήσεων"

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Με χαρά υποδεχόμαστε το σταδιακό άνοιγμα των επιχειρήσεων της πόλης μας.

Είναι αυτονόητο ότι τώρα είναι η στιγμή που πρέπει να στηρίξουμε τους συμπολίτες μας, τους εμπόρους, τους επαγγελματίες, τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, τους βιοτέχνες κλπ.

Και ο τρόπος είναι απλός: ψωνίζουμε από τα τοπικά καταστήματα, επιλέγουμε τα τοπικά προϊόντα.

Έτσι βοηθάμε έμπρακτα τους δικούς μας ανθρώπους να μην αναγκαστούν να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους, να μη μείνουν εργαζόμενοι χωρίς δουλειά.

Η Αλληλοκατανόηση και η Αλληλεγγύη θεωρούμε ότι είναι οι λέξεις κλειδιά για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε ως κοινωνία την επόμενη μέρα.

Όμως η έμπρακτη στήριξη της κοινωνίας δεν είναι αρκετή.

Η κυβέρνηση πρέπει να πάρει τα μέτρα στήριξης που έχουν ανάγκη οι επιχειρήσεις ώστε να έχουν την οικονομική ανάσα που χρειάζονται για την επανεκκίνηση τους.

Ο Δήμος Αγρινίου επίσης οφείλει να σταθεί στο πλευρό του επιχειρηματικού κόσμου και να συμβάλει και αυτός με κάθε δυνατό τρόπο που έχει στη διάθεση του στην νέα δύσκολη πραγματικότητα.

Η «Συμμαχία Πολιτών» καταθέτει τις προτάσεις της σε ό,τι αφορά την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων. Οι προτάσεις αφορούν στα ελάχιστα που πρέπει να γίνουν άμεσα σε τρεις τομείς: κεφάλαια κίνησης, διατήρηση θέσεων εργασίας, αύξηση κατανάλωσης, ώστε να περάσουμε με τις λιγότερες δυνατές απώλειες στην επόμενη μέρα. Έχουν αποδέκτες τόσο την κυβέρνηση όσο και τον Δήμο.

Α. ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΕ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

  • Πλήρης κατάργηση της προκαταβολής φόρου για φέτος.
  • Οριστική κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
  • Επιδότηση κατά 50% των ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτικών και των εργαζομένων) τουλάχιστον για ένα έτος, ένα μέτρο που θα συμβάλει ώστε οι επιχειρήσεις να μη μειώσουν το προσωπικό τους.
  • Επέκταση μέχρι τέλους του 2020 του μέτρου της μείωσης του ενοικίου των επιχειρήσεων κατά 40% με ταυτόχρονη γενναία μείωση (τουλάχιστον στο μισό) του ΕΝΦΙΑ των ιδιοκτητών για τα συγκεκριμένα ακίνητα.
  • Δυνατότητα λήψης χαμηλότοκου δανείου, με εγγύηση του Δημοσίου, για ποσό που θα εξαρτάται από τον κύκλο εργασιών της επιχείρησης κατά τη περυσινή χρονιά με εξόφληση του σε 6 χρόνια και με 1 έτος περίοδο χάριτος.

Επιπλέον των παραπάνω για τις επιχειρήσεις εστίασης:

  • Γενναία μείωση του ΦΠΑ, με την υποχρέωση των επιχειρήσεων το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης να φτάσει στην τελική τιμή που θα πληρώσει ο πελάτης, ένα μέτρο που θα συμβάλει στην αύξηση της κατανάλωσης.

Β. ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΕ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

(Οι παρακάτω προτάσεις ισχύουν μέχρι το τέλος του 2020):

  • Πλήρης απαλλαγή από το σύνολο των Δημοτικών τελών που εισπράττονται μέσω της ΔΕΗ.
  • Μείωση κατά 50% των Δημοτικών τελών ύδρευσης – αποχέτευσης που εισπράττονται μέσω της ΔΕΥΑΑ.
  • Μείωση του ενοικίου κατά 40% για τις επιχειρήσεις που στεγάζονται σε ακίνητα του Δήμου Αγρινίου.

Επιπλέον των παραπάνω για τις επιχειρήσεις εστίασης:

  • Απαλλαγή από το ποσοστό 0,5% επί των ακαθαρίστων εσόδων της επιχείρησης ή τέλος παρεπιδημούντων για τα ξενοδοχεία.
  • Πλήρης απαλλαγή από τα τέλη χρήσης κοινοχρήστων χώρων για όλο το 2020. Για όσες επιχειρήσεις έχουν ήδη πληρώσει θα υπάρξει συμψηφισμός με άλλες οφειλές τους προς τον Δήμο Αγρινίου.
  • Δυνατότητα επέκτασης στο διπλάσιο της επιφάνειας κοινοχρήστων χώρων που καταλαμβάνουν οι επιχειρήσεις χωρίς καμία επιπλέον χρέωση. Αυτό βεβαίως σε καμιά περίπτωση δεν θα γίνει ανεξέλεγκτα αλλά τηρώντας τις προϋποθέσεις που προβλέπονται από τον κανονισμό του Δήμου Αγρινίου σχετικά με τους ελεύθερους χώρους που πρέπει να υπάρχουν για την διευκόλυνση των πεζών, των ΑΜΕΑ κλπ.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσει ο Δήμος Αγρινίου να ανταποκριθεί σε αυτές τις προτάσεις είναι βεβαίως η γενναία αύξηση - αναμόρφωση του προϋπολογισμού του Δήμου στο ύψος που είναι κοινωνικά αναγκαίο.

Μια αύξηση που θα πρέπει να καλυφθεί εξ ολοκλήρου μέσω της κρατικής χρηματοδότησης και όχι μέσω δανεισμού.

Τέλος θεωρούμε ότι τα μέτρα στήριξης πρέπει να έχουν την αποδοχή και συναίνεση του συνόλου της κοινωνίας και αυτή η συναίνεση δεν γίνεται να υπάρξει με παράλληλους μονολόγους παρά μόνο μέσα από συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων.

Γι’ αυτό επαναφέρουμε για τελευταία φορά την από μηνός και πλέον πρόταση μας για καθιέρωση τακτικών συναντήσεων του Δημάρχου και των Επικεφαλής των Παρατάξεων, που σε συνεργασία με εκπροσώπους των κλάδων των εργαζομένων, των επαγγελματιών, των αγροτών, των επιμελητηρίων κλπ. θα προτείνουν τις δράσεις και παρεμβάσεις του Δήμου Αγρινίου οι οποίες είναι αναγκαίες για την ανακούφιση των συμπολιτών μας.

 

Για την «Συμμαχία Πολιτών»

Γιώργος Δ. Καραμητσόπουλος

Διαβάστηκε 1052 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.