Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  1:14 μμ
 
wm small
Σάββατο, 16 Μαϊος 2020 23:00

Η κληρονομιά του κορωνοϊού για τους αγρότες

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Στην πορεία θα καταλάβουμε πως έγιναν άλματα.

Δεν υποτιμούμε τα πολλά και σοβαρά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί και τη γενικότερη δύσκολη κατάσταση, που τόσο βαθιά έχει επηρεάσει και τον αγροτικό χώρο. Για όλα αυτά, άλλωστε, η στήλη έχει αρκούντως σχολιάσει.

Και θα επανέλθουμε, βέβαια, καθώς, πολύ φοβόμαστε, οι επιπτώσεις του κορωνοϊού θα μας απασχολήσουν για πολύ ακόμα. Ωστόσο, αξίζει, νομίζουμε, τον κόπο να σταθούμε λίγο και στα απολύτως θετικά, αυτά που ίσως δεν τα αντιλαμβανόμαστε τόσο άμεσα, καθώς περιμένουμε ακόμη τα «μέτρα», που, κατά τη γνώμη μας, όμως, έχουν μεγάλη αξία.

Η οποία αξία θα μετατραπεί σε σπουδαιότητα, αν υπάρξει διάρκεια και συνέχεια.

  • Αναφερόμαστε κυρίως σε μια σειρά από αποφάσεις που, έστω και υπό την πίεση των ημερών που διανύουμε, ήρθαν να αποδείξουν πως …όταν το κράτος και οι κυβερνήσεις θέλουν, μια χαρά μπορούν.

Καταστάσεις που μέχρι χθες φάνταζαν ανυπέρβλητες, προβλήματα που χρόνιζαν και διαδικασίες που ταλαιπωρούσαν απίστευτα τους πολίτες, γραφειοκρατία που κόστιζε….και κόστιζε ακριβά.

Χαρακτηριστικότατο παράδειγμα η έκδοση σύνταξης, που σε κάποιες περιπτώσεις (κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες περιπτώσεις!) καθυστερούσε ακόμη και χρόνια ολόκληρα, χωρίς κανείς να ενδιαφέρεται αν ο αιτών έχει τη δυνατότητα να πάρει έστω τα φάρμακά του, να πιει έναν καφέ.

Τώρα, αρχικά για τις συντάξεις γήρατος αγροτών τέως ΟΓΑ χωρίς διαδοχική ασφάλιση, μένει στην άκρη όλη η γραφειοκρατία και με ένα «κλικ» η σύνταξη θα βγαίνει.

Απίστευτο! Αλλά ναι, αρχίζουμε να γινόμαστε κράτος!

Εξίσου απλά, ανακοινώθηκε μόλις προχθές, θα εκδίδεται η ασφαλιστική ενημερότητα. Και μέσω του gov.gr τόσα άλλα πιστοποιητικά και βεβαιώσεις, που αποτελούσαν τον μόνιμο πονοκέφαλο για όποιον τα χρειαζόταν μέχρι τώρα.

Εκεί και όλες οι υπηρεσίες για τους αγρότες. Και μαζί το «ψηφιακό ΟΣΔΕ», το kyd.gov.gr, χάρη στο οποίο ο αγρότης θα μπορεί πλέον σε τηλε-συνάντηση να υποβάλει τη Δήλωσή του στο ΚΥΔ που επιλέγει, …σαν να ήταν δίπλα απ’ τον εργαζόμενο!

  • Σπουδαία εξέλιξη, για την οποία καθοριστικής σημασίας ήταν η συμβολή της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ.

Όταν, λοιπόν, υπάρχει η βούληση και η συνεργασία, ….πόσα μπορούν να γίνουν. Και πραγματικά εδώ απέδειξαν τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, μαζί με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, πως και ξέρουν και μπορούν και θέλουν.

Μόνο επαίνους αξίζει αυτή η συνεργασία. Δρόμους άνοιξε για το μέλλον, το οποίο, τελικά, δεν είναι και τόσο μακριά. Το Greek Farms επίσης το αποδεικνύει, με τον καλύτερο τρόπο!

Και αυτά είναι ορισμένα μόνο παραδείγματα. Περιμένουμε, βέβαια, πολλά ακόμη. Και πρέπει να γίνουν. Μην ξεχνάμε ότι εκτός απ’ την εποχή του κορωνοϊού, ζούμε την εποχή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Σε έναν κόσμο ψηφιακό, διασυνδεδεμένο, όπου ….δεν είναι δυνατόν να ζητάς ένα χαρτί και να μην το έχεις σε λίγα δευτερόλεπτα στο κινητό ή στον υπολογιστή σου!

Ίσως δεν έχουμε ακόμη κατανοήσει πλήρως πόσο σημαντικό είναι όλο αυτό. Θα τα συνειδητοποιήσουμε όμως σταδιακά, όταν …αντί να παρατάμε τις δουλειές μας και να τρέχουμε από υπηρεσία σε υπηρεσία και άκρη να μη βγάζουμε, μάθουμε να αξιοποιούμε τα διαθέσιμα πλέον εργαλεία.

Ας κρατήσουμε, λοιπόν, αυτά που έγιναν ήδη και ας αξιώσουμε να γίνουν και όλα τα υπόλοιπα. Κυρίως δε, οι αγρότες, είναι καιρός πια να εξοικειωθούμε…

Διαβάστηκε 1648 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία