Πέμπτη, 25η Απριλίου 2024  1:36 μμ
 
wm small
Παρασκευή, 15 Μαϊος 2020 01:51

Δυτική Ελλάδα: «Εγκληματική πράξη, νομοθετικού περιεχομένου το νέο νομοσχέδιο για το περιβάλλον»

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Το νέο νομοσχέδιο για το περιβάλλον ψηφίστηκε και πέρασε από την Βουλή, έστω και με αρκετές αντιδράσεις, με την αντιπολίτευση να αποχωρεί, μιλώντας για μεθοδεύσεις και εκφράζοντας την διαφωνία της.

Αυτοί, πάντως, που σήκωσαν το όλο θέμα, προχωρώντας σε δυναμικές κινητοποιήσεις έξω από την Βουλή, αλλά και σε πολλές πόλεις της Ελλάδος (ανάμεσα τους και στην Πάτρα), ήταν οι οικολόγοι.

Στην Οικολογική Κίνηση Πάτρας δεν μιλούν απλά για ένα κακό νομοσχέδιο που έχει να κάνει με το περιβάλλον, αλλά για μία εγκληματική πράξη κατά της φύσης,  νομοθετικού περιεχομένου, που πήρε πλέον και την σφραγίδα της ολομέλειας.

Σύμφωνα με τον Θωμά Κουτρούμπα, ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Οικολογικής Κίνησης Πάτρας, με σημαντική δράση όλα αυτά τα χρόνια στην ΟΙΚΙΠΑ, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει μία σειρά διατάξεων που έχουν στόχο την καταστροφή των προστατευόμενων βιότοπων της χώρας μας στο όνομα της ανάπτυξης.

«Το βασικό έγκλημα που θέλει να υλοποιήσει το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης είναι η ελαστικοποίηση του καθεστώτος προστασίας των προστατευόμενων περιοχών και του συμπλέγματος του δικτύου Νatura 2000» τονίζει ο ίδιος.

Στην Ελλάδα υπάρχουν συνολικά 443 περιοχές που έχουν συμπεριληφθεί στο δίκτυο Natura 2000 και 17 Εθνικά Πάρκα μεταξύ αυτών του Κοτυχίου – Στροφυλιάς, του Χελμού – Βουραϊκού και του Μεσολογγίου – Αιτωλικού.

Ως τώρα υπήρχε ένας προστατευτικός κλοιός που ασφάλιζε όλους αυτούς τους βιότοπους σπάνιας φυσικής ομορφιάς και μεγάλης οικολογικής αξίας που περιλαμβάνονται στο δίκτυο, μη αφήνοντας περιθώρια στους «ενδιαφερόμενους» για παρεμβάσεις.

«Πλέον με το νέο νομοσχέδιο ο κλοιός αυτός απελευθερώνεται και όλοι αυτοί οι φυσικοί βιότοποι αφήνονται έρμαιο στις διαθέσεις των επενδυτών για να κάνουν εκεί γεωτρήσεις, να φτιάξουν αιολικά πάρκα, να σηκώσουν ξενοδοχεία, να δημιουργήσουν λατομεία και όλα τα σχετικά» τονίζει ο κ. Κουτρούμπας.

«Νομιμοποιεί τα αυθαίρετα»

 Η φιλοσοφία του όλου νομοσχεδίου, σύμφωνα με τους οικολόγους, δεν προωθεί την προστασία του περιβάλλοντος, αντίθετα με το πρόσχημα της ανάπτυξης, δίνει την δυνατότητα για επενδύσεις, σε χώρους όμως που θα καταστραφούν και θα χάσουν την οικολογική τους αξία από τις ανθρώπινες παρεμβάσεις.

«Ένα ακόμα ζήτημα που προωθεί το νέο αυτό νομοσχέδιο έχει να κάνει με τα αυθαίρετα» τονίζει ο κ. Κουτρούμπας. «Στην ουσία νομιμοποιεί την κατασκευή αυθαιρέτων σε δασικές περιοχές και μέσα στη φύση, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για το ενδεχόμενο φυσικών καταστροφών (πυρκαγιές, πλημμύρες κτλ) που έχουμε δει να γίνονται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα».

Παράλληλα, το νέο νομοσχέδιο, υποβαθμίζει σε μεγάλο βαθμό τους Φορείς Διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών και των βιότοπων που ανήκουν στο δίκτυο Natura 2000. «Τα συμβούλια των Φορέων Διαχείρισης αποτελούνται από εκπροσώπους της πολιτείας και της τοπικής αυτοδιοίκησης και είχαν μέχρι τώρα ως βασικό τους στόχο την προστασία των χώρων αυτών.

Πλέον στην ουσία αντικαθίστανται από έναν κεντρικό μηχανισμό της Αθήνας που με βάση το νέο νομοσχέδιο θα έχει την δυνατότητα να απελευθερώνει με συνοπτικές διαδικασίες τους όρους ασφαλείας και προστασίας, χωρίς να λαμβάνει υπόψη του την τοπική κοινωνία».

«Φωτογραφικές διατάξεις»

Πέρα από αυτά υπάρχουν μία σειρά διατάξεων στο νέο νομοσχέδιο που έχουν να κάνουν με το περιβάλλον, όπως είναι η διαχείριση των απορριμμάτων ή το ζήτημα της ανακύκλωσης που κινούνται στην ίδια φιλοσοφία και στο ίδιο πλαίσιο.

«Μιλάμε για φωτογραφικές διατάξεις που έχουν στόχο να δώσουν την δυνατότητα να υλοποιηθεί το έγκλημα κατά του περιβάλλοντος, παύοντας τα όποια εμπόδια υπήρχαν μέχρι τώρα, όπως για παράδειγμα είναι το ζήτημα της Ελντοράν με τις εξορύξεις στην Χαλκιδική».

Παράλληλα, στο πνεύμα πάντα του νεοφιλελευθερισμού, σύμφωνα με τον κ. Κουτρούμπα το νέο νομοσχέδιο «ξεπουλάει την ΑΤΜΙΕ, την εταιρεία διανομής φυσικής ενέργειας που μέχρι τώρα ήταν σε κρατικό έλεγχο, δίνοντας την σε ιδιώτες».

Επιπτώσεις και στη Δυτική Ελλάδα

Οι επιπτώσεις του νέου νομοσχεδίου που σύμφωνα με τους οικολόγους θα είναι καταστροφικές για το περιβάλλον σχετίζονται άμεσα με την Δυτική Ελλάδα.

Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι στο δίκτυο Natura 2000 συμπεριλαμβάνονται οι υγρότοποι της Καλόγριας – Λάμιας, το δάσος της Στροφυλιάς, η λιμνοθάλασσα του Κοτυχίου, η λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου, (ανήκουν και οι δύο στη συνθήκη Ramsar), ο Κυπαρρησιακός κόλπος, ο Χελμός και το Φαράγγι του Βουραϊκού, η τα Όρη Μπάρμπας και του Φαράγγι του Σελινούντα, το Οροπέδιο της Φολόης, διάφορα εκτάρια στον Ερύμανθο, ενώ υπάρχουν δεκάδες ακόμα επιπλέον μέρη στην περιφέρεια, σημαντικής οικολογικής αξίας, που θα πρέπει να προστατευτούν.

Σύμφωνα με τον κ. Κουτρούμπα το νέο νομοσχέδιο ανοίγει τον ασκό του Αιόλου. «Αυτό που πρόκειται να γίνει θα είναι καταστροφικό. Στο όνομα της ανάπτυξης πρόκειται να καταστρέψουμε ό,τι πιο όμορφο υπάρχει στην χώρα μας που είναι οι βιότοποι και το δίκτυο του οικοσυστήματος που χαρακτηρίζει την Ελλάδα. Δεν πρέπει να αφήσουμε αυτό το έγκλημα να προχωρήσει».

Επιρροή και στην κλιματική αλλαγή

Το ενδεχόμενο μιας καταστροφής εξαιτίας των ανθρώπινων παρεμβάσεων στις προστατευόμενες περιοχές της χώρας θα έχει  αρνητικές συνέπειες, σε ένα ακόμα ζήτημα που ήδη μας απασχολεί και που όπως όλα δείχνουν πρόκειται να μας απασχολήσει ακόμα περισσότερο στο μέλλον. Σε αυτό της κλιματικής αλλαγής.

Ο κ. Κουτρούμπας τονίζει πάνω σε αυτό: «Η καταστροφή των δασών, των βιότοπων και γενικότερα των περιοχών που αποτελούν ένα ζωτικό κομμάτι για το οικοσύστημα συνδέεται άμεσα με την αύξηση της θερμοκρασίας, δηλαδή με την κλιματική αλλαγή.

Όλα αυτά που προωθούνται στο νέο νομοσχέδιο θα συμβάλουν στην αύξηση της θερμοκρασίας και προφανώς και θα επιταχύνει την εμφάνιση του φαινομένου στην χώρα μας».

Tι είναι το δίκτυο Natura 2000

To Natura 2000 (Φύση 2000) είναι ένα πανευρωπαϊκό δίκτυο προστασίας των ειδών και των ενδιαιτημάτων τους. Το δίκτυο Natura 2000 αποτελεί ένα από τα πιο φιλόδοξα ευρωπαϊκά προγράμματα για την προστασία της φύσης και ακρογωνιαίο λίθο της πολιτικής της Ε.Ε. για τη διατήρηση της φύσης. Ιδρύθηκε τον Μάιο 1992 με την υιοθέτηση της οδηγίας των οικοτόπων η οποία συμπληρώνει την οδηγία για τα πουλιά (79/409/ΕΟΚ) και από κοινού αποτελούν την νομική βάση του δικτύου.

Η δημιουργία του είναι αποτέλεσμα πολύχρονων προσπαθειών των κυβερνήσεων των κρατών μελών, των περιβαλλοντικών οργανώσεων και των πολιτών. Στηρίζεται στις κοινοτικές οδηγίες για τους οικοτόπους (92/43/ΕΟΚ) και για τα πουλιά (79/409/ΕΟΚ). Η οδηγία του 1992 για τους οικοτόπους επιβάλλει σε κάθε χώρα της Ε.Ε. να ξεχωρίσει τις γεωγραφικές εκείνες περιοχές, που η σπουδαιότητα της οικολογικής τους ταυτότητας τις καθιστά τόπους ευρωπαϊκής σημασίας.

Επιπλέον, ζητά από τα κράτη-μέλη να καταρτίσουν διαχειριστικά σχέδια για τις συγκεκριμένες περιοχές. Τα σχέδια αυτά πρέπει να συνδυάζουν αρμονικά τη διατήρηση της άγριας πανίδας και χλωρίδας με τις οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες και να είναι ενταγμένα σε στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης.

Οι τοποθεσίες αυτές σχηματίζουν το δίκτυο Natura 2000, ακρογωνιαίο λίθο της πολιτικής της Ε.Ε. για τη διατήρηση της φύσης.

Κ.Α.

(από την εφημερίδα “7 Μέρες Ενημέρωση).

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 1050 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.