Τρίτη, 16η Απριλίου 2024  3:01 μμ
 
wm small
Πέμπτη, 14 Μαϊος 2020 09:57

Σύψας: Μέτρα έως το καλοκαίρι του 2021 – 1,5 χρόνο για το εμβόλιο

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το
Με μέτρα μέχρι να υπάρξει εμβόλιο για τον κορονοϊό θα ζουν οι πολίτες, τόνισε ο καθηγητής του ΕΚΠΑ και Μέλος της Επιτροπής για τον κορονοϊό

«Το πιο πιθανό σενάριο είναι να έχουμε το δεύτερο κύμα τον επόμενο χειμώνα, ελπίζουμε να είναι ηπιότερο από το κύμα της άνοιξης. Θα είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι.  Ελπίζω να μη χρειαστεί να ξανακλειστούμε σπίτι» σημείωσε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής του ΕΚΠΑ και Μέλος της Επιτροπής για τον κορονοϊό, Νίκος Σύψας. Επίσης, εκτίμησε ότι και του χρόνου το καλοκαίρι θα έχουμε μέτρα καθώς για το εμβόλιο χρειάζεται 1-1,5 χρόνος.

«Ξεκινάμε από πολύ καλές προϋποθέσεις» είπε ο ίδιος σχετικά με το ενδεχόμενο επιστροφής στην καραντίνα: «Έχουμε R0 κάτω από το μισό, πολύ καλό καιρό που κατά πασά πιθανότητα δεν ευνοεί τη μετάδοση του ιού, αλλά ο ιός δεν συγχωρεί τα λάθη. Αν συνεχίζουμε να συνωστιζόμαστε σε μεγάλους βαθμούς μπορεί να έχουμε πισωγυρίσματα ή μπορεί να έχουμε ακόμη και επάνοδο του lockdown».

«Σχετικός κίνδυνος εισροής τουριστών που θα είναι φορείς»

«To κομβικό σημείο στον τουρισμό είναι οι αεροπορικές συγκοινωνίες ακόμη δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις πως θα λειτουργήσουν οι ευρωπαϊκές. Αν δεν υπάρξουν ευρωπαϊκές θα υπάρχουν διμερείς αποφάσεις. Δεν τέθηκε θέμα τεστ πριν από την επιβίβαση στο αεροπλάνο και προφανώς είναι τεχνικά δύσκολο. Το ιδανικό αυτόν θα ήταν. Αλλά είναι οικονομικά ασύμφορο εκατομμύρια τεστ για εκατομμύρια τουρίστες».

Ως προς τον τουρισμό, εκτίμησε πως θα υπάρχει ένας σχετικός κίνδυνος εισροής τουριστών που είναι φορείς του κορονοϊού, παρά την εκτεταμένη χρήση μάσκας στις αεροπορικές συγκοινωνίες, τα νέα φίλτρα εξαερισμού στα αεροσκάφη, τον διαφορετικό τρόπο προσέλευσης των τουριστών στο αεροδρόμιο και τα λοιπά μέτρα.

Αναφερόμενος στις παραλίες, ο κ. Σύψας σημείωσε πως «όλα είναι θέμα συνηθείας. Το βασικό είναι το μπάνιο, το ότι στριμωχνόμαστε σε ένα μπιτς μπαρ θα το στερηθούμε για ένα καλοκαίρι». Πρέπει να προσέξουμε τον συνωστισμό στις παραλίες, για να μην ξανακλείσουν. Το αντισηπτικό αρκεί. Ο ιός δεν μεταδίδεται από τη θάλασσα, από το νερό», σημείωσε ο ίδιος.

ethnos.gr

Διαβάστηκε 912 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.