Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  2:23 μμ
 
wm small
Πέμπτη, 14 Μαϊος 2020 09:33

Οφειλές ΤΟΕΒ – ΔΕΗ: Υπάρχει λύση και περιμένει…

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το
  • Τα 24 εκατ. ευρώ αγγίζουν οι οφειλές 68 ΤΟΕΒ προς την ΔΕΗ
  • Η πρόταση του Νεκτάριου Φαρμάκη που έγινε αποδεκτή από το σύνολο των Περιφερειαρχών
  • Νεκτ. Φαρμάκης στο ΔΥΤΙΚΑ FM: H πρόταση μας έχει δομικές παρεμβάσεις για να γίνει ανταγωνιστικότερο το προϊόν μας

Για το πρόβλημα που μαστίζει τους αγρότες στην Αιτωλοακαρνανία, αλλά και στην υπόλοιπη Δυτική Ελλάδα τοποθετήθηκε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης μιλώντας στον Δυτικά FM 92,8 και στην Δήμητρα Λαοπόδη. Το μείζον ζήτημα που «σέρνεται» επί σειρά ετών δεν είναι άλλο από αυτό των οφειλών των ΤΟΕΒ προς τη ΔΕΗ και όλου του φαύλου κύκλου, που έχει δημιουργηθεί ακόμη και με συνεπείς στις υποχρεώσεις τους οργανισμούς που είναι στην «μέση» και αντιμετωπίζουν προβλήματα χωρίς να φέρουν ευθύνη.

«Ο πρωτογενής τομέας είναι η προίκα μας και είναι ο τομέας αυτός που θα πρέπει να επενδύσουμε για να περιμένουμε κάτι καλύτερο, είναι ο τομέας στον οποίο μπορούμε να στηριχθούμε και αποτελεί για εμάς υπεραξία. Έρχεται όμως κάποια στιγμή που πρέπει να αντιμετωπίσουμε παθογένειες του παρελθόντος. Οι ευθύνες είναι πολλές και πολλών και κυρίως «ακουμπάνε» την Πολιτεία, η οποία ποτέ δεν κοίταξε τη σωστή λειτουργία των Οργανισμών αυτών και «ακουμπάνε» ακόμη και την ίδια την ΔΕΗ, η οποία επέτρεψε να δημιουργηθούν όλα αυτά τα χρέη και να διογκωθούν. Η λειτουργία του δικτύου αυτού απαιτεί κάποια έξοδα από τους ΤΟΕΒ και στο σημείο αυτό είναι το πρόβλημα, γιατί πολλές φορές δεν αποπληρώθηκαν ή δεν έγινε εφικτό να εισπραχθούν για να αποδοθούν στη ΔΕΗ»  τόνισε ο κ. Φαρμάκης, ο οποίος μιλώντας για την προσπάθεια που κάνει να διορθώσει παθογένειες του παρελθόντος στο ζήτημα αυτό συμπλήρωσε: «με ενδιαφέρει ο τόπος μου και να συνεισφέρω στη μόνιμη λύση και στην κατεύθυνση είναι η πρόταση, την οποία κατέθεσα στον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τον υπουργό Ενέργειας και στον διευθύνοντα σύμβουλό της ΔΕΗ, κατά την διάρκεια την συνάντησή μας, στο πλαίσιο της επαφής τους με τους Περιφερειάρχες. Η πρότασή μου έγινε δεκτή από το σύνολο των περιφερειαρχών και μένει να κινηθούν οι διαδικασίες από την Πολιτεία».

Σύμφωνα με τον κ. Φαρμάκη η πρόταση περιλαμβάνει την δημιουργία τριών ενεργειακών κοινοτήτων, οι οποίες μέσω μελέτης που υπάρχει αποδεικνύεται πως θα παράγεται ικανή ενέργεια, που θα καλύπτει την από σήμερα και στο εξής λειτουργία των αντλιοστασίων με ουσιαστικά μηδενικό ενεργειακό κόστος για τους ΤΟΕΒ, όπως επίσης και την αποπληρωμή του χρέους εντός δεκαπενταετίας και αυτό είναι μόνο το ένα σενάριο, χωρίς να χρειάζεται λ.χ. νομοθετική ρύθμιση που να επιτρέπει στις Περιφέρειες να αναλάβουν την αποπληρωμή ή μέρων της αποπληρωμής κλπ.

«Τα τρία από τα τέσσερα ΤΟΕΒ που δεν είχαν μέχρι πρότινος ρεύμα πληροφορήθηκα πως σύντομα θα έχουν ρεύμα καθώς κατάφεραν να εισαχθούν σε καθεστώς ρύθμισης, αλλά το ζήτημα είναι δομής, καθώς η ΔΕΗ δεν μπόρεσε να εισπράξει, άρα πως θα εισπράξει ο ΤΟΕΒ και ο ΓΟΕΒ με το ελάχιστο προσωπικό και χωρίς δυνατότητες και γι’ αυτό. Η πρόταση συνοδεύεται με διάφορες δομικές παρεμβάσεις, όπως λ.χ. να είναι προϋπόθεση από το ΟΣΔΕ η βεβαίωση καταβολής εισφοράς στους ΤΟΕΒ. Η λύση που προτείνουμε δεν αφορά μόνο τους κλειστούς διακόπτες, αλλά στο ότι το προϊόν μας θα γίνει ανταγωνιστικότερο, γιατί θα πέσει το ενεργειακό κόστος, άρα και το καλλιεργητικό και ακόμη και η γη θα αποκτήσει μεγαλύτερη αξία. Από την πλευρά της ΔΕΗ κατατέθηκε στον διάλογο, που υπήρξε, η δυσκολία που υπάρχει να «περάσει» στο Δ.Σ. απόφαση για να ανοίξουν οι διακόπτες, χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένη λύση επί του θέματος. Κάποιοι ΤΟΕΒ έχουν προβεί σε ρύθμιση και κάποιοι άλλοι αδυνατούν, λόγω υπέρογκων χρεών και γι’ αυτό προσπαθούμε να βοηθήσουμε, καθώς μιλάμε για οργανισμούς κοινής ωφέλειας και θεωρώ πως με πολιτική βούληση εντός ενός έτους θα προχωρήσει» ανέφερε ο κ. Φαρμάκης.

Η πρόταση, η οποία αναμένεται να υιοθετηθεί από την κυβέρνηση, δίνει στους ΤΟΕΒ τη δυνατότητα πλήρους αποπληρωμής των χρεών τους προς τη ΔΕΗ, μέσω μακροχρονίου δανεισμού και αφού προηγουμένως τεθούν σε καθεστώς οικονομικής εποπτείας και βεβαιωθεί η οικονομική βιωσιμότητα του σχεδίου.

Σε τηλεδιάσκεψη με Αντιπεριφερειάρχες Αγροτικής Ανάπτυξης συμμετείχε ο Θ. Βασιλόπουλος

Επιμένουν οι Περιφέρειες στο δάνειο από Ταμείο Παρακαταθηκών για τους ΤΟΕΒ με εγγύηση Περιφερειών 

Το νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται στον αγροτικό τομέα με την Κοινή Αγροτική Πολιτική από το 2023 και έπειτα καθώς επίσης τα συσσωρευμένα αγροτικά  ζητήματα που απασχολούν συνολικά τις Περιφέρειες της χώρας απασχόλησαν την τηλεδιάσκεψη που οργάνωσε την Δευτέρα 11 Μαΐου 2020, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόδωρος Βασιλόπουλος. Στην τηλεδιάσκεψη ανταποκρίθηκε το σύνολο των Αντιπεριφερειαρχών Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ παρέμβαση έκανε και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης γνώστης των αγροτικών ζητημάτων.

Συμφωνήθηκε οι προτάσεις που διατυπώθηκαν στην τηλεδιάσκεψη – η οποία θα συνεχιστεί και την επόμενη Τρίτη 19 Μαΐου 2020 – να κωδικοποιηθούν ώστε να τεθούν σε γνώση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, καθώς και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Στην τοποθέτησή του ο κ Βασιλόπουλος επεσήμανε την ανάγκη συνεργασίας στην δύσκολη συγκυρία που βιώνει η χώρα και λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού για να υπάρξει κοινή διεκδίκηση στα αιτήματα που θα τεθούν: «Μπορούμε να δώσουμε όλοι μαζί , με τις προτάσεις που καταθέτουμε μια διαφορετική προσέγγιση στην διεκδίκηση για το νέο αγροτικό περιβάλλον που ανοίγεται μπροστά μας. Μια σειρά από ζητήματα καλούμαστε να τα ιεραρχήσουμε και να ζητήσουμε λύσεις από τα συναρμόδια υπουργεία» τόνισε.

Τα ζητήματα που τέθηκαν

Στην τηλεδιάσκεψη που διήρκησε περισσότερο από δύο ώρες τοποθετήθηκαν Αντιπεριφερειάρχες Αγροτικής Ανάπτυξης από Περιφέρειες της χώρας και συμφωνήθηκε ένα πρώτο πλάνο προτάσεων-διεκδικήσεων που θα οριστικοποιηθεί το επόμενο διάστημα. Συγκεκριμένα μεταξύ άλλων κατατέθηκαν προτάσεις για τα παρακάτω ζητήματα:

*Αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων- προγραμμάτων ανάπτυξης αγροτικού χώρου

*Να ενταχθούν όλα τα Σχέδια Βελτίωσης χωρίς αποκλεισμούς – Δημιουργία επαγγελματιών αγροτών

*Προώθηση τοπικών αγροτικών προϊόντων με παράλληλη προβολή σε δυναμικές αγορές για εξαγωγές

*Άμεσα να δοθούν σε όλους τους πληγέντες αγρότες- παραγωγούς λόγω της πανδημίας οι ειδικές ενισχύσεις. Τονίστηκε  ότι δεν επαρκούν τα 150 εκατ. ευρώ

* Ένταξη στο πλαίσιο των φοροελαφρύνσεων του συνόλου του αγροτικού- παραγωγικού ιστού της χώρας

*Ο ΕΛΓΑ να προχωρήσει στην αναθεώρηση του ασφαλιστικού του πλαισίου, λαμβάνοντος υπόψη και  την κλιματική αλλαγή

*Οριστικό πλάνο φόρμουλα- συνεργασίας με ΔΕΗ για οφειλές ΓΟΕΒ – ΤΟΕΒ. Επιμονή για δάνειο από Ταμείο Παρακαταθηκών με εγγύηση Περιφερειών

*Στελέχωση των ΔΑΟΚ με επιστημονικό προσωπικό γεωπόνους-κτηνιάτρους-τοπογράφους

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν οι Αντιπεριφερειάρχες Αγροτικής Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης Γιώργος Ζιμπίδης, Νοτίου Αιγαίου Φιλήμονας Ζαννετίδης, Ιονίων Νήσων Σωτήριος Κουρής, Βορείου Αιγαίου Παναγιώτης Κούφελος, Κρήτης Εμμανουήλ Χνάρης και  Στερεάς Ελλάδος Δημήτριος Βουρδάνος.

Κώστας Χονδρός Εφημερίδα “Συνείδηση” 

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 957 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.