Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  6:48 μμ
 
wm small
Τρίτη, 12 Μαϊος 2020 17:48

Έως 31/5 οι συμμετοχές στον διαγωνισμό φωτογραφίας “Wiki Loves Earth”

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ποιες περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας προτείνονται για φωτογράφιση

Το Wiki Loves Earth είναι διαγωνισμός φωτογραφίας και συνεισφοράς περιεχομένου, που απευθύνεται σε φωτογράφους (ερασιτέχνες και μη) οι οποίοι θα φωτογραφίσουν μνημεία της φύσης και προστατευόμενους τόπους στην Ελλάδα και θα ανεβάσουν τις φωτογραφίες με ελεύθερη άδεια χρήσης στην Βικιπαίδεια και συγκεκριμένα στο αποθετήριο εικόνων Wikimedia Commons.

Ο διαγωνισμός στοχεύει:

στην ενημέρωση και τον εμπλουτισμό των διαδικτυακών εγχειρημάτων που υποστηρίζονται από το Wikimedia Foundation, όπως η Βικιπαίδεια, με φωτογραφίες των φυσικών μνημείων και των προστατευόμενων εκτάσεων στο έδαφος της Ελλάδας

στη δημιουργία εικόνων για μεγάλο αριθμό φυσικών μνημείων και προστατευόμενων εκτάσεων στην Ελλάδα, που θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν ελεύθερα όλα τα ενδιαφερόμενα φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Με την παραχώρηση ελεύθερης άδειας χρήσης οι φωτογραφίες καθίστανται ιδιοκτησία της ανθρωπότητας – θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από οποιονδήποτε για οποιονδήποτε σκοπό, αρκεί να αναφέρεται ο φωτογράφος και η πηγή από όπου αποκτήθηκε η φωτογραφία.

Συμμετοχή

Στον διαγωνισμό “Wiki Loves Earth” μπορεί να συμμετάσχει ο καθένας και η καθεμία. Για να λάβετε μέρος, θα πρέπει να εγγραφείτε στο Wikimedia Commons – ένα εγχείρημα αδελφικό της Wikipedia – να βρείτε στον κατάλογο των τοποθεσιών ένα μέρος που είναι κοντά σε εσάς ή που σας ενδιαφέρει, να τραβήξετε μια φωτογραφία και να να ανεβάσετε τις φωτογραφίες στο Wikimedia Commons. Οι φωτογραφίες που θα ανεβάσετε θα πρέπει οπωσδήποτε να είναι δικές σας δημιουργίες και όχι τρίτων.

Όροι συμμετοχής

1.Μπορείτε να υποβάλετε φωτογραφίες που θα τραβήξετε κατά τη διάρκεια αλλά και φωτογραφίες που έχετε τραβήξει κατά το παρελθόν (οπότε η καραντίνα δεν είναι περιοριστική) Αυτό που έχει σημασία είναι ότι οι φωτογραφίες πρέπει να ανεβούν κατά τη διάρκεια της περιόδου του διαγωνισμού. Ο διαγωνισμός αρχίζει την 1η Μαΐου 2020 (00:01 ώρα Ελλάδας) και λήγει την 31η Μαΐου 2020 (23:59 ώρα Ελλάδας).
2.Όλες οι συμμετοχές πρέπει να είναι πρωτότυπες φωτογραφίες που υποβάλλονται από τον ίδιο τον δημιουργό τους. Φωτογραφίες που υποβάλλονται από οποιοδήποτε άλλο άτομο εκτός από τον φωτογράφο (ακόμη και με την άδειά του) δεν γίνονται δεκτές.
3.Στον διαγωνισμό μπορεί να λάβει μέρος ο καθένας και η καθεμία, εκτός από τα μέλη του WMUG Ελλάδας και τα μέλη της κριτικής επιτροπής.
4.Οι φωτογραφίες πρέπει να δημοσιευτούν με ελεύθερη άδεια χρήσης, κατά προτίμηση υπό τους όρους της άδειας CC BY-SA.
5.Ο κάθε διαγωνιζόμενος μπορεί να υποβάλει όσες φωτογραφίες και από όσους τόπους επιθυμεί.
6.Κάθε φωτογραφία πρέπει να απεικονίζει μια συγκεκριμένη φυσική προστατευόμενη περιοχή από τον σχετικό κατάλογο περιοχών. Επιτρέπεται και η υποβολή φωτογραφιών αξιόλογων αντιπροσωπευτικών ειδών (ζώα, φυτά κ.λπ.) που τραβήχτηκαν σε επιλέξιμη περιοχή, αρκεί το είδος και η περιοχή να έχει ταυτοποιηθεί σωστά.
7.Η κάθε φωτογραφία θα πρέπει να έχει ανάλυση τουλάχιστον 2 megapixels. Επιτρέπεται η συμμετοχή φωτογραφιών τραβηγμένων με ασπρόμαυρο φιλμ ή σκαναρισμένων φωτογραφιών (για παλαιότερες φωτογραφίες τραβηγμένες με φιλμ και εφόσον έχουν σκαναριστεί με την αντίστοιχη ανάλυση).
8.Η κάθε φωτογραφία δεν θα πρέπει να έχει μεγάλη ψηφιακή επεξεργασία, εκτός από ξάκρισμα ή ελάχιστη διόρθωση φωτισμού/αντίθεσης, και οπωσδήποτε δεν θα πρέπει να έχουν τοποθετηθεί ή αφαιρεθεί αντικείμενα που υπήρχαν στο χώρο κατά τη στιγμή λήψης της. Επίσης δεν θα πρέπει να έχει προστεθεί υδατογράφημα ή υπογραφή.
9.Κάθε διαγωνιζόμενος πρέπει υποχρεωτικά, στις προτιμήσεις του λογαριασμού του στο Wikimedia Commons, να δηλώσει μια ενεργή διεύθυνση email και να ενεργοποιήσει τη δυνατότητα λήψης email, ώστε να είναι δυνατή η επικοινωνία μαζί του σε περίπτωση που κερδίσει βραβείο.
10.Η παραλαβή των χρηματικών ή/και άλλων βραβείων μπορεί να γίνει μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου 2020.

Οι καλύτερες φωτογραφίες θα επιλεγούν από κριτική επιτροπή μέχρι το τέλος Αυγούστου 2020. Κάθε φωτογραφία θα κριθεί με βάση την τεχνική αρτιότητά της, την αξία της όσον αφορά τον τόπο ή το αντικείμενο του περιβάλλοντος το οποίο αποτυπώνει/αναδεικνύει, και την αξία της για την εικονογράφηση λημμάτων στην Βικιπαίδεια. Η τελετή απονομής των βραβείων θα γίνει το φθινόπωρο του 2020.

Μετά την ανάδειξη των πρώτων θέσεων στον ελληνικό διαγωνισμό, οι νικήτριες φωτογραφίες θα προωθηθούν στο διεθνές διαγωνιστικό μέρος του Wiki Loves Earth.

Περιοχές που περιλαμβάνονται στον διαγωνισμό

Οι προστατευόμενες περιοχές στην Ελλάδα εκτείνονται σε όλη την έκτασή της, ως Εθνικά Πάρκα και Δρυμοί, Διατηρητέα Μνημεία της Φύσης, υδροβιότοποι και άλλες προστατευόμενες περιοχές. Στον κατάλογο του διαγωνισμού περιλαμβάνονται όλες οι περιοχές Natura 2000, η έκταση των οποίων καλύπτει ένα μεγάλο μέρος της Ελλάδας και παρέχει σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού την ευκαιρία πρόσβασης σε μια κοντινή διαγωνιστική τοποθεσία. Πρακτικά, οποιοσδήποτε μπορεί να λάβει μέρος στον διαγωνισμό χωρίς να χρειαστεί να ταξιδέψει περισσότερα από 30 χλμ από κάποιο αστικό κέντρο για να βρεθεί σε μια προστατευόμενη περιοχή, ενώ είναι πιθανό να ζει ήδη πολύ πιο κοντά σε μία από αυτές.

Ο κατάλογος των περιοχών που περιλαμβάνεται στον διαγωνισμό βρίσκεται σε αυτήν τη σελίδα.

Είναι απαραίτητο με κάθε φωτογραφία που ανεβάζετε να συμπληρώνετε στο σχετικό πεδίο των κωδικό της περιοχής όπου λήφθηκε η φωτογραφία. Όταν ανεβάζετε φωτογραφίες ακολουθώντας το σύνδεσμο από τον κατάλογο περιοχών, ο κωδικός συμπληρώνεται αυτόματα.

Αναλυτικά για την Αιτωλοακαρνανία περιλαμβάνονται οι ακόλουθες περιοχές:

Νομός Αιτωλοακαρνανίας

155 GR2310001 SCI ΔΕΛΤΑ ΑΧΕΛΩΟΥ, ΛΙΜΝΟΘΑΛΑΣΣΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ-ΑΙΤΟΛΙΚΟΥ, ΕΚΒΟΛΕΣ ΕΥΗΝΟΥ, ΝΗΣΟΙ ΕΧΙΝΑΔΕΣ, ΝΗΣΟΣ ΠΕΤΑΛΑΣ Ανέβασμα

156 GR2310004 SCI ΟΡΟΣ ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟ Ανέβασμα

157 GR2310005 SCI ΟΡΟΣ ΒΑΡΑΣΟΒΑ Ανέβασμα

158 GR2310006 SCI ΛΙΜΝΕΣ ΒΟΥΛΚΑΡΙΑ & ΣΑΛΤΙΝΗ Ανέβασμα

159 GR2310007 SCI ΛΙΜΝΗ ΑΜΒΡΑΚΙΑ Ανέβασμα

160 GR2310008 SCI ΛΙΜΝΗ ΟΖΕΡΟΣ Ανέβασμα

161 GR2310009 SCI ΛΙΜΝΕΣ ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ & ΛΥΣΙΜΑΧΕΙΑ Ανέβασμα

162 GR2310010 SCI ΟΡΟΣ ΑΡΑΚΥΝΘΟΣ ΚΑΙ ΣΤΕΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΡΑΣ Ανέβασμα

163 GR2310011 SPA ΟΡΟΣ ΤΣΕΡΕΚΑΣ (ΑΚΑΡΝΑΝIΚΑ) Ανέβασμα

164 GR2310012 SPA ΟΡΗ ΒΑΛΤΟΥ Ανέβασμα

165 GR2310013 SPA ΛIΜΝΗ ΛYΣIΜΑΧΕIΑ Ανέβασμα

166 GR2310014 SPA ΛIΜΝΗ ΒΟΥΛΚΑΡIΑ Ανέβασμα

167 GR2310015 SPA ΔΕΛΤΑ ΑΧΕΛΩΟΥ, ΛIΜΝΟΘΑΛΑΣΣΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓIΟΥ-ΑIΤΩΛIΚΟΥ ΚΑI ΕΚΒΟΛΕΣ ΕΥΗΝΟΥ, ΝΗΣΟI ΕΧIΝΑΔΕΣ, ΝΗΣΟΣ ΠΕΤΑΛΑΣ, ΔYΤIΚΟΣ ΑΡΑΚYΝΘΟΣ & ΣΤΕΝΑ ΚΛΕIΣΟΥΡΑΣ Ανέβασμα

Πηγή: messolonghinews.gr

Διαβάστηκε 1727 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.