Πέμπτη, 25η Απριλίου 2024  7:42 πμ
 
wm small
Σάββατο, 09 Μαϊος 2020 22:24

Αιτωλοακαρνανία: «Δαμόκλειος σπάθη» για τον κάμπο

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το
  • Χιλιάδες στρέμματα χωρίς νερό, λόγω των χρεών των ΤΟΕΒ
  • Αναζητείται ξανά λύση στο «και πέντε»
  • Άκαμπτη μέχρι στιγμής η ΔΕΗ
  • Σκέψεις για προσφυγές στα δικαστήρια από τους καλοπληρωτές

Του Δημήτρη Παπαδάκη

Για άλλη μια φορά χιλιάδες αγρότες στην Αιτωλοακαρνανία βρίσκονται υπό τη «Δαμόκλειο σπάθη» να μείνουν χωρίς νερό τα χωράφια τους, λόγω των οφειλών των ΤΟΕΒ στη ΔΕΗ και των διακοπών ρεύματος, με τις οποίες απαντά η Επιχείρηση Ηλεκτρισμού στις συσσωρευμένες οφειλές.  Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο ιδίως για τους αγρότες της ευρύτερης περιοχής του Μεσολογγίου, καθώς ήδη σε πολλά αντλιοστάσια των ΤΟΕΒ Κατοχής, Μεσολογγίου και Λεσινίου η ΔΕΗ προχώρησε εκ νέου σε διακοπές ρεύματος πιέζοντας με αυτόν τον τρόπο να εισπράξει μέρος των μεγάλων οφειλών.

Βεβαίως το πρόβλημα «σέρνεται» εδώ και πολλά χρόνια, καθώς λόγω της κρίσης οι ΤΟΕΒ δεν έχουν μπορέσει να αποπληρώσουν τα χρέη τους και να είναι συνεπείς στη ρύθμιση που έχουν κάνει με τη ΔΕΗ. Έτσι για άλλη μια φορά οι εμπλεκόμενοι φορείς επιχειρούν να βρουν λύση στο «και πέντε», προκειμένου να μην τιναχθεί στον… αέρα η καλλιεργητική περίοδος.

Το όλο ζήτημα επειδή έχει πανελλαδική διάσταση και δεν αφορά μόνο την Αιτωλοακαρνανία απασχόλησε τα συναρμόδια Υπουργεία Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης που κάλεσαν σε τηλεδιάσκεψη τους Περιφερειάρχες της χώρας και τους εκπροσώπους της ΔΕΗ. Από τη συζήτηση, σε πρώτο χρόνο τουλάχιστον, δεν βγήκε «λευκός καπνός», καθώς οι εκπρόσωποι της ΔΕΗ εμφανίστηκαν δύσπιστοι στα σχέδια των ΤΟΕΒ επενδύσεις στο χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ενώ ούτε λόγος για ευνοϊκότερες ρυθμίσεις, αφού η ΔΕΗ έχει κατατάξει τους ΤΟΕΒ στους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Μία από τις λύσεις που φέρεται να εξετάζει ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης είναι σε νομοσχέδιο, που θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή, να συμπεριληφθούν όλες οι οφειλές σε «Ειδικό Δάνειο», το οποίο θα λάβουν οι Περιφέρειες από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Υιοθετώντας δηλαδή πρόταση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) προτείνεται χορήγηση στους ΤΟΕΒ μακροχρόνιου χαμηλότοκου δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, με την εγγύηση των Περιφερειών.

Ο στόχος είναι αφενός η «ανακούφιση» της ΔΕΗ, η οποία πρέπει να πάρει πίσω τα λεφτά της και αφετέρου η σωστή λειτουργία των οργανισμών που ελέγχουν την άρδευση των καλλιεργειών και διαχειρίζονται εγγειοβελτιωτικά έργα όπως φράγματα, αρδευτικές διώρυγες, στραγγιστικές τάφρους, αντλιοστάσια κλπ.

Όσο όμως αναζητείται λύση από τους αρμοδίους, καταγράφεται από αρκετούς αγρότες πρόθεση για άλλου τύπου αντιδράσεις. Οι συνεπείς με τα τέλη άρδευσης αγρότες φέρονται, από τη στιγμή μάλιστα που η εφετινή χρονιά έχει την ιδιαιτερότητα της οικονομικής κρίσης που δημιουργηθεί ο κορονοϊός, να εξετάζουν την πιθανότητα να προσφύγουν στα δικαστήρια, διεκδικώντας διαφυγόντα κέρδη, αν συνεχιστεί η κατάσταση και δεν έχουν νερό για να ποτίσουν. Αν τελικά συμβεί κάτι τέτοιο, τότε μάλλον θα μιλάμε για το… «κίνημα των καλοπληρωτών»! Γιατί, από όποια πλευρά κι αν το δει κανείς, η ΔΕΗ έχει το «πάτημα» να αντιμετωπίζει τους ΤΟΕΒ ως στρατηγικούς κακοπληρωτές, οι ΤΟΕΒ όμως από την πλευρά τους δεν κατάφεραν να τα βάλλουν με τους δικούς τους στρατηγικούς κακοπληρωτές…

Oι Περιφέρειες ζητούν ουσιαστικές και άμεσες λύσειςστα προβλήματα των TOEB
Ν. Φαρμάκης: «Το μέλλον της άρδευσης των ελληνικών καλλιεργειών περνάει μέσα από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας»

Την πρόταση που όπως τόνισε, «διασφαλίζει ένα υγιές και βιώσιμο μέλλον, απαλλαγμένο από τα χρέη του παρελθόντος για τους Τοπικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων, αλλά και ένα καλύτερο μέλλον για τους παραγωγούς» παρουσίασε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, κατά τη τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 7 Μαΐου 2020, και στην οποία συμμετείχαν οι Περιφερειάρχες όλης της χώρας, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Σκρέκας, καθώς και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης.
Αναλυτικότερα, ο κ. Φαρμάκης, ως εισηγητής εκ μέρους της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, παρουσίασε προς τα κυβερνητικά στελέχη και τον επικεφαλής της ΔΕΗ την πρόταση για σύσταση Ενεργειακών Κοινοτήτων από τους ΤΟΕΒ σε συνεργασία με τις Περιφέρειες, ώστε μέσω της αξιοποίησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες, κλπ), αφενός να επιτυγχάνεται σημαντική μείωση του κόστους ενέργειας που απαιτείται για την άρδευση των καλλιεργειών και αφετέρου, οι ΤΟΕΒ ως προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος, να εξοφλήσουν σε βάθος μερικών ετών, γύρω στα 10, τις παλαιές και ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς τη ΔΕΗ.

Παράλληλα, όπως εξήγησε ο κ. Φαρμάκης, παρουσιάζοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την πλήρως κοστολογημένη πρόταση που έχει διαμορφωθεί για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με αυτόν τον τρόπο, θα επιτευχθεί και μείωση του κόστους της αγροτικής παραγωγής, με αποτέλεσμα οι ΤΟΕΒ να μπορούν να προχωρήσουν σε έργα συντηρήσεων και εκσυγχρονισμού των αρδευτικών δικτύων, αλλά και οι Έλληνες αγρότες να εξοικονομούν χρήματα και τα ελληνικά προϊόντα να είναι περισσότερο ανταγωνιστικά.

«Οι διακόπτες πρέπει να σηκωθούν τώρα! Η ΔΕΗ, όπως αντιμετώπισε την περίπτωση των οφειλών των εταιρειών ύδρευσης κατανοώντας ότι το νερό είναι κοινωνικό αγαθό, έτσι πρέπει να αντιμετωπίσει και την περίπτωση των ΤΟΕΒ, καθώς και το αρδευτικό νερό είναι κοινωνικό αγαθό. Οι αγρότες μας πρέπει να καλλιεργήσουν. Γιατί αν δεν καλλιεργήσουν θα αφανιστούν. Και μαζί τους θα αφανιστούμε όλοι καθώς στην χώρα δεν πρόκειται να υπάρχει ούτε η στοιχειώδης επάρκεια αγροτικών προϊόντων» υπογράμμισε ο κ. Φαρμάκης και έχοντας τη σύμφωνη γνώμη όλων των Περιφερειαρχών ζήτησε την άμεση αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης όλων των ΤΟΕΒ, όπως επίσης τη διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου που θα επιτρέψει στις Περιφέρειες να συνεργαστούν με τους Οργανισμούς για την υλοποίηση της καινοτόμας πρότασης που παρουσίασε.

Από την πλευρά τους, οι κ.κ. Χατζηδάκης και Στάσσης αντιμετώπισαν με πολύ θετικό τρόπο την πρόταση του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, ενώ ο κ. Σκρέκας υπογράμμισε ότι θα αναλάβει να εξετάσει και να διαμορφώσει το απαιτούμενο νομοθετικό πλαίσιο, προκειμένου η πρόταση του κ. Φαρμάκη να πάρει «σάρκα και οστά». Παράλληλα, όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν να είναι σε διαρκή επικοινωνία, καθώς το συγκεκριμένο ζήτημα είναι κεφαλαιώδους σημασίας για τον πρωτογενή τομέα, αλλά και συνολικότερα για την εθνική οικονομία.

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 2963 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.