Πέμπτη, 18η Απριλίου 2024  5:00 μμ
 
wm small
Παρασκευή, 08 Μαϊος 2020 10:34

Καλύβια Αγρινίου: Τα ολάνθιστα περιβόλια του χωριού…

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

¨Πλημμυρίζει¨ αυτή την εποχή από το άρωμα των ανθισμένων περιβολιών ο Καλυβιώτικος κάμπος, αφού η μοσχοβολιά από τα άνθη των δέντρων είναι μεθυστική και θυμίζει σε όλους πως… η άνοιξη είναι εδώ!

Κάθε τέτοια εποχή, τούτος ο πεδινός τόπος είναι πανέμορφος από τις ανθισμένες πορτοκαλιές και τις μανταρινιές, με αυτό το ξεχωριστό άρωμα, που σου θυμίζει πως η γη ξαναγεννιέται.

Στα περισσότερες αυλές των σπιτιών του χωριού υπάρχουν ολάνθιστες πορτοκαλιές και ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες η ευωδία από τα άνθη των πορτοκαλεώνων ομορφαίνουν όλες τις γειτονιές.

Είναι χαρακτηριστικό επίσης το γεγονός ότι, κάθε χρόνο στον κάμπο του χωριού φυτεύονται εκατοντάδες μικρά νέα δέντρα πορτοκαλιάς και δημιουργούνται νέοι πορτοκαλεώνες, δείγμα ότι η καλλιέργεια εσπεριδοειδών είναι ¨δυναμική¨, παράγει καλής ποιότητας καρπούς και η παραγωγή προωθείται στις αγορές…

Η πορτοκαλιά, όπως και η μανταρινιά και η λεμονιά κάνουν πολλά άνθη, και αν περάσουμε κοντά από περιβόλι νιώθουμε ένα υπέροχο άρωμα που ευωδιάζει όλη την περιοχή.

Μάλιστα οι μέλισσες “τρελαίνονται” για τα άνθη αυτά που αν τα μυρίσεις μοιάζουν σε άρωμα με αυτά της γαρδένιας. Οι μέλισσες επιμένουν μέχρι μέσα και πίνουν κάθε σταγόνα νέκταρ που υπάρχει στο άνθος.

Από την πορτοκαλιά παράγεται εξαιρετικής ποιότητας μέλι το οποίο έχει ανοιχτό χρώμα, πλούσια γεύση και έντονο φρουτώδες άρωμα.

‘Όμορφοι όμως είναι και οι στίχοι του γνωστού τραγουδιού ¨Μαργαρίτα Μαγιοπούλα¨ σε στίχους του Ιάκωβου Καμπανέλλη και μουσική σύνθεση του Μίκη Θεοδωράκη:

Είχα φυτέψει μια πορτοκαλιά

που την εζήλευε όλη η γειτονιά

Που την εζήλευε όλη η γειτονιά

είχα φυτέψει μια πορτοκαλιά

Αχ, Μαργαρίτα Μαγιοπούλα

Αχ, Μαργαρίτα Μαγιοπούλα

Αχ, Μαργαρίτα μάγισσα

Πρωί πρωί την πότιζα φιλιά

το δειλινό την πήραν τα πουλιά

Το δειλινό την πήραν τα πουλιά

πρωί πρωί την πότιζα φιλιά

kalyvia.gr

Διαβάστηκε 2251 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.