Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  4:32 μμ
 
wm small
Τετάρτη, 06 Μαϊος 2020 18:58

Να τι σκέφτεται αυτή τη στιγμή η μεσαία τάξη

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Μέτρα ενίσχυσης λοιπόν για την οικονομία και τις διάφορες κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες. Καθώς αίρονται σιγά – σιγά τα περιοριστικά μέτρα, το βλέμμα στρέφεται κυρίως στις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας. Είναι πολλά τα επιμέρους μέτρα από αυτά που ήδη ανακοινώθηκαν και άλλα που σχεδιάζονται και τα οποία σηκώνουν μεγάλη συζήτηση.

Θα σταθούμε όμως πρώτα από όλα στην προκαταβολή φόρου επιχειρήσεων και επαγγελματιών. Το πιο βάρβαρο φόρο των μνημονίων. Υπό κανονικές συνθήκες το κράτος θα έπρεπε λόγω της πανδημίας να επιστρέψει την προκαταβολή φόρου στις επιχειρήσεις. Υπό κανονικές όμως συνθήκες δεν καλούνταν ποτέ κανείς να πληρώσεις προκαταβάλει φόρο για μελλοντικά και αβέβαια εισοδήματα. Η κυβέρνηση εξετάζει ένα σχέδιο για μείωση της προκαταβολής φόρου, με βασικό σενάριο τη μείωση κατά 50%, κάτι που θα εξεταστεί μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών εντός του καλοκαιριού και πιθανότατα η μείωση του ποσοστού προκαταβολής να γίνει αργότερα και το σχετικό όφελος για τις επιχειρήσεις να προκύψει βάσει επανεκκαθάρισης, όπως έγινε στο τέλος του 2019 με τη μείωση της προκαταβολής φόρου κατά 5%.

Όμως η κυβέρνηση, αν θέλει να λέγεται φιλελεύθερη, πρέπει να τολμήσει και να μηδενίσει το φόρο αυτό για φέτος. Οι επιχειρήσεις εξάλλου έχουν πληρώσει από πέρυσι φόρο για εισοδήματα που φέτος δεν τα έχουν λόγω της κρίσης που γεννά ο κορονοϊός. Αν λοιπόν δεν μπορεί να γίνει επιστροφή του φόρου, τουλάχιστον πρέπει αυτός να μηδενιστεί. Εξάλλου σε πρώτη τουλάχιστον φάση η οικονομική κρίση που δημιουργεί η πανδημία είναι μια κρίση ρευστότητας στην ιδιωτική οικονομία. Αυτή τη φορά δεν έχουμε να κάνουμε με κρίση κρατικού χρέους. Επομένως, το στοιχειώδες είναι να μην στραγγίξει κανείς τις επιχειρήσεις βάζοντάς τες να πληρώσουν ξανά αυτό τον παράλογο φόρο, έστω μειωμένο.

Δυστυχώς δεν υπάρχουν πολλές πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο, αν σκεφτεί κανείς ότι σε ένα άλλο θέμα η κυβέρνηση αποφάσισε να κάνε σε πρώτη τουλάχιστον φάση σοσιαλισμό με τα λεφτά των άλλων. Ο λόγος για την οριζόντια μείωση των ενοικίων κατά 40%.  Πρόκειται για τους σχεδόν 1,3 εκατ. φορολογούμενους που δηλώνουν εισόδημα από εκμίσθωση ακινήτων. Είναι η τρίτη πολυπληθέστερη ομάδα φορολογούμενων  πίσω από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, εκ των οποίων σχεδόν το ένα εκατομμύριο δηλώνουν ετήσιο εισόδημα από ενοίκια ύψους έως 5.000 ευρώ, δηλαδή έως 416 ευρώ το μήνα! Δεν μιλάμε λοιπόν για τους «κατέχοντες», αλλά μάλλον για την καρδιά της λεγόμενης μεσαίας τάξης.

Για αυτήν την κοινωνική ομάδα, των ιδιοκτητών, το Υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ανακοινώσει κανένα μέτρο για τη στήριξή τους. Έρχονται λοιπόν οι ιδιοκτήτες και λένε πάρθηκε ένα μέτρο στήριξης των επιχειρήσεων που είτε έκλεισαν με κρατική εντολή, είτε υφίστανται αντικειμενικά σοβαρή μείωση της δραστηριότητάς τους, εμείς δεν υφιστάμεθα μείωση των εισοδημάτων επίσης με κρατική εντολή;

Να λοιπόν τι σκέφτεται αυτή τη στιγμή η μεσαία τάξη. Ο επιχειρηματίας αναρωτιέται «και φέτος που ο κορονοϊός έφερε τα πάνω – κάτω θα πληρώσω πάλι προκαταβολή φόρου;» Ενώ ο ιδιοκτήτης ενός ακινήτου σκέφτεται: «επένδυσα σε ένα ακίνητο, πλήρωσα τόσο ΕΝΦΙΑ στα χρόνια των μνημονίων και τώρα για την επιλογή μου να αποταμιεύσω και να επενδύσω σε ένα ακίνητο τιμωρούμαι ξανά με την κατ’ εντολήν μείωση του μισθώματος και χωρίς κανένα αντιστάθμισμα;»

Δημήτρης Παπαδάκης Εφημερίδα Συνείδηση

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 2882 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.